Έντυπη Έκδοση

Ευτυχώς, μαθαίνω ακόμη

Μέγα προνόμιο να έχεις εκπλήξεις στη ζωή ετούτη. Πολύ πρόσφατα, ανακάλυψα την τελευταία μου αγάπη. Λέγεται Γιώτα Γιάννα, είναι ένα ροκ-τζαζ-ρεμπέτικο ξωτικό, την άκουσα στο θέατρο Βικτώρια κι έπαθα πλάκα.

Αν αγαπάτε τον Τσιτσάνη, αν αγαπάτε τους ήχους της Νέας Ορλεάνης και του Χάρλεμ, αν αγαπάτε εκείνο το μικρό ασήμαντο κομμάτι της ψυχής μας που λέγεται προσωπική αλήθεια ή αυθεντικό, να πάτε. Για όσους άλλους δεν τη συνιστώ.

Τέτοια φωνή, τέτοια παρουσία και ευτυχώς ανέγγιχτη από τα μέσα ενημέρωσης της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης και των μεγάλων μαγαζιών. Διάβασα ένα μονόλογό της ξεκαθαρισμένο από τον Γιώργο Χρονά και κατάλαβα απολύτως για ποιο λόγο υπάρχει κάτι που μας δίνει συγκίνηση ακόμη. Μεταφέρω: «Είμαι σε άλλο φεγγάρι. Είμαι γνωστή σε κάποιους. Για μένα πολλούς. Μια φούχτα να 'ναι για μένα, μου αρκούν. Αυτοί έρχονται και μ' ακούνε. Αφού ο Θεός μου άφησε το λαρύγγι ανοιχτό. Το εργαλείο του λαιμού». Και ο αυτοπροσδιορισμός: «Μ' αρέσει η νύστα και το περιθώριο. Ακριβώς και είμαι αντιστάρ. Ακουσα από ανθρώπους να λένε, τι νεύρο έχει αυτή η γυναίκα, τι παίρνει, τι κάνει; Πώς ζει αυτή η γυναίκα δίχως να παίρνει κάτι; Μόνο οι νέγρες αντέχουν τόσο».

Οσο για το στιλ, τι να σας πω. Κοντούλα, αδυνατούλα, φρικιό, ν' αναρωτιέσαι από πού βγαίνει αυτή η φωνάρα και η κραυγή της φυσαρμόνικας που κρατά στα χέρια και παίζει, κάπου κάπου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ναζιστική τρομοκρατία απειλεί την τέχνη
Γυμνή πρόκληση
Μουσική
Τα κόκκινα φανάρια της κρίσης
Αχ, Πάβλοβα...
Τόσο μικρή, τόσο ακριβή
Ευτυχώς, μαθαίνω ακόμη
Η Τέχνη εξευγενίζει την ανθρωπότητα
Ο άγνωστος Γύζης -οι χαμένες επιστολές του
«Με πονάει που τα παιδιά μας εκπατρίζονται»
Και δύο ταινίες για τη Χρυσή Αυγή
Ανασκαφή στη Σελλάδα της Θήρας
Αστεγοι πέντε αστέρων
Ενα σάουντρακ για τη διαρκή εγκατάλειψη
Από το γκέτο του Κόμπτον ξανά
Ο πολιτισμός της κουζίνας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε φαγητό
Διαχρονική αξία
Τα 8.500 χιλιόμετρα του απόλυτου αγώνα