Έντυπη Έκδοση

Και δύο ταινίες για τη Χρυσή Αυγή

Η μικρού μήκους «Sphinx» του Κωνσταντίνου Καραμαγκιώλη, ανιψιού του γνωστού σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη, δεν κατονομάζει, αλλά «φωτογραφίζει» τη Χρυσή Αυγή.

Η ταινία, που συζητήθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας, παρακολουθεί έναν εθνικιστή, ρατσιστή «δικτατορίσκο» (Μάνος Βακούσης) που έχει στρατολογήσει μια ομάδα νεαρών με αρχαιοελληνικά ονόματα και πανομοιότυπα ρούχα. «Πιστεύω σε μια καθαρή Ελλάδα», τους λέει.. Η οργάνωση τιτλοφορείται Sphinx και μέλος της είναι ο γιος του αρχηγού, που είναι φανερό πως έχει αμφιβολίες για όλο αυτό το ιδεολόγημα.

Ο Καραμαγγιώλης αποφάσισε να κάνει το «Sphinx» όταν διάβασε ένα ρεπορτάζ με θέμα τον φόνο ενός νεοναζί από τον ανήλικο γιο του. Στην ταινία οι θρασύδειλοι νεαροί επιτίθενται σε έναν μικρό μετανάστη. Ομως στο τέλος προκύπτει πως το παιδάκι είναι καρπός του απαγορευμένου έρωτα του αρχηγού της οργάνωσης με μια Ρωσίδα (!).

Υπάρχει όμως κι ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από μέσα τη Χρυσή Αυγή. Τιτλοφορείται «Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού» και έκανε πρεμιέρα πριν από λίγον καιρό στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Προσεχώς θα προβληθεί σε κανονική διανομή στην Ταινιοθήκη. Ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαΐου, ο δημιουργός του, Μάρκος Γκαστίν, βραβευμένος ντοκιμαντερίστας, παρέα με πέντε ακόμα κινηματογραφιστές, παρακολούθησε βήμα βήμα την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα (Γιάννης Ραγκούσης για το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Κωστόπουλος για τη Νέα Δημοκρατία, Ρένα Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και Ηλίας Παναγιώταρος για τη Χρυσή Αυγή). Με μια ασυνήθιστα οικεία ματιά πάνω στους πολιτικούς, το «Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού» είναι ένα διεισδυτικό πορτρέτο της άσκησης της πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα. Χωρίς σχόλιο, χωρίς συνεντεύξεις, αφήνοντας το θεατή να κρίνει μόνος του.

Η κάμερα παρακολουθεί τον Ηλία Παναγιώταρο με ομάδα της Χρυσής Αυγής επί το έργον: τον τρόπο που λειτουργεί με τους συντρόφους του, το κατάστημά του, τις σημαίες-ρόπαλα, και μεταξύ άλλων το επεισόδιο με τον Πέτρο Ευθυμίου στο Χαλάνδρι - το συνεργείο είχε κληθεί να το καταγράψει...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Κύριο θέμα
Ναζιστική τρομοκρατία απειλεί την τέχνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ναζιστική τρομοκρατία απειλεί την τέχνη
Γυμνή πρόκληση
Μουσική
Τα κόκκινα φανάρια της κρίσης
Αχ, Πάβλοβα...
Τόσο μικρή, τόσο ακριβή
Ευτυχώς, μαθαίνω ακόμη
Η Τέχνη εξευγενίζει την ανθρωπότητα
Ο άγνωστος Γύζης -οι χαμένες επιστολές του
«Με πονάει που τα παιδιά μας εκπατρίζονται»
Και δύο ταινίες για τη Χρυσή Αυγή
Ανασκαφή στη Σελλάδα της Θήρας
Αστεγοι πέντε αστέρων
Ενα σάουντρακ για τη διαρκή εγκατάλειψη
Από το γκέτο του Κόμπτον ξανά
Ο πολιτισμός της κουζίνας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε φαγητό
Διαχρονική αξία
Τα 8.500 χιλιόμετρα του απόλυτου αγώνα