Έντυπη Έκδοση

Ενα σάουντρακ για τη διαρκή εγκατάλειψη

* «Mechanimal»- Mechanimal (Inner Ear)

«Αποφασίσαμε να αντισταθούμε στην ακινητοποίηση και το πάγωμα των πάντων γύρω μας. Αν αυτό που ζει η κοινωνία είναι μια επιταχυνόμενη κίνηση εγκατάλειψης, εμείς αποφασίσαμε να εκφράσουμε τις ελπίδες και τους φόβους μας όσο πιο αληθινά μπορούμε».

Οι Mechanimal παρουσιάζουν στο ομόνυμο ντεμπούτο τους, τραγούδια  για μια ζοφερή εποχή Οι Mechanimal παρουσιάζουν στο ομόνυμο ντεμπούτο τους, τραγούδια για μια ζοφερή εποχή Με αυτά τα λόγια αυτοσυστήνονται οι Mechanimal. Ενα νεόκοπο συγκρότημα που αποτελείται από τον Γιάννη -ΙΟΝ- Παπαϊωάννου, έναν από τους πιο έμπειρους μουσικούς στους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς, τον φωτογράφο Freddie F. στα φωνητικά, τον κιθαρίστα Τάσο Νικογιάννη, παλιότερο μέλος των Make Believe και την Αγγελική Βρεττού, που με τα video της στολίζει τις συναυλίες τους. Για το συγκρότημα, που έχει ως όνομα «ένα λογοπαίγνιο, ένα φόρο τιμής στην αναγεννησιακή μηχανική και τις κατασκευές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι», μίλησε ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

«Ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, και πολύ περισσότερο ο τρόπος που γράφω, έχει να κάνει με προσωπικές σχέσεις και με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ορισμένες καταστάσεις. Οπως μπορεί να κάνουν ακόμα και σε μια τόσο ζοφερή εποχή σαν κι αυτή που διανύουμε τώρα», εξηγεί ο ίδιος. «Ωστόσο, δεν μου αρέσει να ομαδοποιώ καταστάσεις, δηλαδή να σκέφτομαι ότι οι Mechanimal τραγουδούν μόνο βιομηχανικά μπλουζ μιας αστικής παρακμής. Αλλά από την άλλη, όλοι το βλέπουμε: τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας δεν έχουν πολύ πλάκα. Η σύγχρονη ψυχογεωγραφία των Αθηνών δεν συνιστά καμία καλλιτεχνική προοπτική ή πρόοδο. Ολοι πλέον «καλλιτεχνίζουμε», όλοι δημιουργούμε, πουλάμε και πουλιόμαστε. Εμείς απλά, αναδραστικά, εκπέμπουμε όσα μηνύματα λαμβάνουμε από τα πιο σύνθετα επίπεδα της καθημερινότητας».

Για τη φιλοσοφία πίσω από τα τραγούδια: «Αν υπάρχει κάτι που αναδύεται ως κεντρική ιδέα από το πρώτο μας άλμπουμ, αυτό δεν είναι μια πολιτική στάση, όσο μια κυνική αδιαφορία απέναντι σε μια καταθλιπτική και αυτοκαταστροφική κοινωνία. Ενας σαρκασμός προς όλους εκείνους που παραλείπουν να δουν πραγματικά τις υποκρισίες και τις προδοσίες, ή τη φαιδρότητα των κληρονομικών σχέσεων, των χαμένων ιδεών και των πολιτικών ιδεολογιών. Ο σκοτεινός μας θόρυβος είναι ένα καλό τακτικό μέσο για τον πειραματισμό και την απόκτηση γνώσης και ένα μέσο δράσης».

Βιοπορισμός

Για τον ήχο: «Ο ήχος των Mechanimal γεννήθηκε αυθόρμητα, χωρίς συνταγές και προσμίξεις. Πιθανόν να αποτελεί και μια νέα συνταγή από μόνος του, αλλά αυτό δεν μας περιορίζει στο να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε μαζί του. Η κεντρική ιδέα πίσω από το πρότζεκτ γενικότερα είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργικότητα ως ιερή πράξη, ένα διαφορετικό καθήκον που θα μας οδηγήσει στη σωτηρία ή και στη θυσία. Κάπως έτσι περιγράφει με μικρές ιστορίες πως το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη και περιπετειώδης χρονιά για το συγκρότημα».

Για το Ιντερνετ, την κυκλοφορία του δίσκου σε βινύλιο και τις συναυλίες: «Ποτέ δεν ήταν τα πάντα δωρεάν στο Ιντερνετ. Αλλωστε, το φυσικό προϊόν παραμένει μέχρι σήμερα ένα μικρό φετίχ. Ειδικά αν μιλάμε και για ένα δίσκο δεκάιντσου βινυλίου. Φυσικά και σκεφτόμαστε τις πωλήσεις, όχι μόνο γιατί υπάρχει και μια δισκογραφική εταιρεία που έχει επενδύσει σε μας, αλλά και επειδή είναι όμορφο να αμείβεσαι για κάτι που έφτιαξες με αγάπη. Η σημερινή κατάσταση δεν βοηθάει κανέναν να "βιοποριστεί", πόσω μάλλον τους μουσικούς. Οι συναυλίες είναι ένα καλό μέσο για να μεταδώσεις το μήνυμά σου, έχουν το χαρακτήρα της γιορτής, είναι αναγκαίες ανάσες στη ζωή της πόλης. Δεν είναι πάντα αποδοτικές σε οικονομικό επίπεδο, αλλά παραμένουν ένας καλός τρόπος επαφής και επικοινωνίας με το ευρύ κοινό».

Για το μέλλον: «Θα συνεχίσουμε το δρόμο που ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Θεωρώ τους Mechanimal ένα οπτικοακουστικό σχήμα, το οποίο, ως ένας ζωντανός μηχανισμός, συνεχώς εξελίσσεται και παράγει. Τώρα, σχεδιάζουμε σειρά ζωντανών εμφανίσεων, μόνοι μας ή μαζί με άλλα συγκροτήματα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Την άνοιξη θα ξεκινήσει η διανομή του δίσκου μας στην Ευρώπη από τη Rough Trade Distribution».

Για το νόημα της μουσικής σε αυτούς τους καιρούς: «Ακόμα κι αν αισθανόμαστε ότι τα έχουμε διαβάσει, δει και ακούσει όλα, δεν ξέρω αν έχει νόημα να σκεφτόμαστε την ανθρώπινη ζωή χωρίς τέχνη. Ξέρω όμως σίγουρα ότι δεν μπορώ να σκέφτομαι τη δική μου ζωή χωρίς αρμονία και ήχο».

www.mechanimal.gr

www.facebook.com/mech4nimal

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ναζιστική τρομοκρατία απειλεί την τέχνη
Γυμνή πρόκληση
Μουσική
Τα κόκκινα φανάρια της κρίσης
Αχ, Πάβλοβα...
Τόσο μικρή, τόσο ακριβή
Ευτυχώς, μαθαίνω ακόμη
Η Τέχνη εξευγενίζει την ανθρωπότητα
Ο άγνωστος Γύζης -οι χαμένες επιστολές του
«Με πονάει που τα παιδιά μας εκπατρίζονται»
Και δύο ταινίες για τη Χρυσή Αυγή
Ανασκαφή στη Σελλάδα της Θήρας
Αστεγοι πέντε αστέρων
Ενα σάουντρακ για τη διαρκή εγκατάλειψη
Από το γκέτο του Κόμπτον ξανά
Ο πολιτισμός της κουζίνας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε φαγητό
Διαχρονική αξία
Τα 8.500 χιλιόμετρα του απόλυτου αγώνα