Έντυπη Έκδοση

Νέες Κυκλοφορίες

Από το γκέτο του Κόμπτον ξανά

* «Good Kid, MAAD City» Kendrick Lamar (Polydor).
Ενα μουρμουρητό που αρχίζει να μοιάζει με προσευχή γύρω από το οικογενειακό τραπέζι εισάγει στην ιστορία που διηγείται ο εικοσιπεντάχρονος ράπερ.

Πίσω λοιπόν στο Κόμπτον, την άγρια περιοχή του Λος Αντζελες όπου μεγάλωσε, ο Κέντρικ Λαμάρ αρχίζει να εκτοξεύει ρίμες πάνω από σόουλ μελωδίες και φανκ ρυθμούς. Τυπικά, αυτή η ιστορία του αθώου παιδιού που μεγαλώνει σε μια παρανοϊκή πόλη θυμίζει το παλιό κλισέ του γκάνγκστα ραπ. Ομως μ' έναν μαγικό τρόπο, ο Λαμάρ, που έχει μέντορά του τον Ντόκτορ Ντρε, έναν από τους πρωτεργάτες της γκάνγκστα μυθολογίας, καταφέρνει να ηχεί γνήσιο παιδί των δρόμων.

Το ίδιο το Κόμπτον φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του αμερικανικού χιπ χοπ. Από αυτή τη γειτονιά ξεπήδησαν το 1988 οι Niggaz Wit Attitude με το «Straight Outta Compton», αυτό το λυσσαλέο σάουντρακ της ζωής τους, όπου διηγούνταν από την αλληλεξόντωση των συμμοριών μέχρι τη μανία ενάντια στην αστυνομία. Και από εκεί ξεπήδησε και το «2001» του Ντόκτορ Ντρε, ο δίσκος που στις αρχές του αιώνα ξαναέβαλε το αυθεντικό χιπ χοπ στο παιχνίδι.

Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και ο Λαμάρ. Χωρίς ηθικολογίες, αλλά ούτε και τον συνήθη τσαμπουκά των ράπερ, διηγείται την ιστορία ενός τύπου που παίρνει το βαν της μητέρας του για να συναντήσει την κοπέλα του και μπλέκει σε ένα από τα καθημερινά περιστατικά ένοπλης συμπλοκής. Ενας φίλος του σκοτώνεται και ο πρωταγωνιστής καταλήγει να αναρωτιέται τι συμβαίνει σε αυτό το γκέτο όπου ακόμα και τώρα πρόεδρος είναι ένας Αφροαμερικανός και οι κάτοικοί του βυθίζονται στην απόγνωση πριν καν μάθουν να μπουσουλάνε.

www.kendricklamar.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ναζιστική τρομοκρατία απειλεί την τέχνη
Γυμνή πρόκληση
Μουσική
Τα κόκκινα φανάρια της κρίσης
Αχ, Πάβλοβα...
Τόσο μικρή, τόσο ακριβή
Ευτυχώς, μαθαίνω ακόμη
Η Τέχνη εξευγενίζει την ανθρωπότητα
Ο άγνωστος Γύζης -οι χαμένες επιστολές του
«Με πονάει που τα παιδιά μας εκπατρίζονται»
Και δύο ταινίες για τη Χρυσή Αυγή
Ανασκαφή στη Σελλάδα της Θήρας
Αστεγοι πέντε αστέρων
Ενα σάουντρακ για τη διαρκή εγκατάλειψη
Από το γκέτο του Κόμπτον ξανά
Ο πολιτισμός της κουζίνας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε φαγητό
Διαχρονική αξία
Τα 8.500 χιλιόμετρα του απόλυτου αγώνα