Έντυπη Έκδοση

ΜΠΟΡΟΥΜΕ με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε φαγητό

* Ψωνίζουμε έξυπνα - Προγραμματίστε τα γεύματά σας από πριν, χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια, και αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα από παρόρμηση.

Μην υποκύπτετε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ, που σας οδηγούν στο να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα απ' ό,τι χρειάζεστε, ιδιαίτερα για τα ευπαθή είδη. Παρ' όλο που μπορεί να είναι πιο φθηνά ανά γραμμάριο, συνολικά θα είναι πιο ακριβά αν τελικά πετάξετε μεγάλη ποσότητα από αυτό το τρόφιμο.

* Αγοράζουμε «περίεργα φρούτα» - Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αγοράζοντας αυτά τα απολύτως καλά «περίεργα φρούτα» στη λαϊκή ή κάπου αλλού, επιβεβαιώνεις ότι αυτά τα τρόφιμα, που αλλιώς καταλήγουν στα σκουπίδια, θα καταναλωθούν.

* Προσέχουμε το ψυγείο μας - Μαθαίνουμε να μην είμαστε σπάταλοι στην αγορά υλικών και μαθαίνουμε να τα αποθηκεύουμε σωστά στο ψυγείο μας, ώστε να περιορίσουμε αυτά που χαλάνε. Για παράδειγμα, τα λαχανικά τα τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας και τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι για να τους εξασφαλίζουμε υγρασία και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, στο σημείο (συνήθως στα μεσαία ράφια) στο οποίο δεν είναι δυνατότερη η ψύξη του.

* Χρησιμοποιούμε την κατάψυξη - Τα κατεψυγμένα φαγητά παραμένουν ασφαλή για μεγάλο διάστημα. Βάλτε φρέσκα προϊόντα και παραπανίσιο φαγητό στην κατάψυξη, αν δεν θα προλάβετε να τα καταναλώσετε προτού χαλάσουν.

* Ζητάμε μικρότερες μερίδες - Πολλές φορές, αν το ζητήσετε, τα εστιατόρια προσφέρουν μισές μερίδες, σε χαμηλότερη τιμή.

* Παίρνουμε μαζί το παραπανίσιο φαγητό - Ζητήστε από το εστιατόριο να βάλουν σε συσκευασία ό,τι δεν φάτε, για να τα φάτε αργότερα. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Ελληνες παίρνουν μαζί τους το παραπανίσιο φαγητό τους από τα εστιατόρια (ΗΠΑ: 50%).

* Λίπασμα - Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα τροφών για λίπασμα, μειώνουμε τις κλιματικές επιπτώσεις τους, και ανακυκλώνουμε τα θρεπτικά συστατικά τους. Το φαγητό στις βιομηχανικές χώρες αποτελεί το 10-15% του συνόλου των σκουπιδιών, αλλά προκαλεί ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό σε εκπομπές μεθανίου από χωματερές.

* Προωθούμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων - Εντάσσοντας τις παραπάνω συμβουλές στην καθημερινή καταναλωτική συμπεριφορά, γινόμαστε πρότυπα και πρεσβευτές τέτοιας συμπεριφοράς για άλλους συνανθρώπους μας και ειδικά για τα παιδιά μας, τα οποία θα ενστερνιστούν την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων.

* Μαθαίνουμε πότε στ' αλήθεια «χαλάει» το φαγητό - Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, που δίνει ο κατασκευαστής για μέγιστη διασφάλιση ποιότητας και αύξηση κατανάλωσης, και σίγουρα τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

**Δωρίστε τρόφιμα σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής σας. Συμβουλευτείτε το χάρτη στο www.boroume.gr και επικοινωνείτε με το «Μπορούμε» στο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr εφόσον χρειάζεστε βοήθεια στη δωρεά των τροφίμων σας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Ναζιστική τρομοκρατία απειλεί την τέχνη
Γυμνή πρόκληση
Μουσική
Τα κόκκινα φανάρια της κρίσης
Αχ, Πάβλοβα...
Τόσο μικρή, τόσο ακριβή
Ευτυχώς, μαθαίνω ακόμη
Η Τέχνη εξευγενίζει την ανθρωπότητα
Ο άγνωστος Γύζης -οι χαμένες επιστολές του
«Με πονάει που τα παιδιά μας εκπατρίζονται»
Και δύο ταινίες για τη Χρυσή Αυγή
Ανασκαφή στη Σελλάδα της Θήρας
Αστεγοι πέντε αστέρων
Ενα σάουντρακ για τη διαρκή εγκατάλειψη
Από το γκέτο του Κόμπτον ξανά
Ο πολιτισμός της κουζίνας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε φαγητό
Διαχρονική αξία
Τα 8.500 χιλιόμετρα του απόλυτου αγώνα