Έντυπη Έκδοση

Φταίει ο καιρός ή μήπως εμείς;

Παγωμένος ο ποταμός Χάντσον, στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί λένε πως τέτοια φαινόμενα θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά...
Με το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ σε «πολικό συναγερμό», λόγω της πρωτοφανούς χιονοθύελλας, που έριξε τη θερμοκρασία κατά μερικές δεκάδες βαθμούς Κελσίου, βάζοντας 24 αμερικανικές Πολιτείες στη βαθιά κατάψυξη, το ερώτημα που αυθόρμητα και επιτακτικά προκύπτει είναι εάν το φαινόμενο της διαταραχής της πολικής δίνης συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη και εάν θα μας απειλήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Πλήρες θέμα...

 • Τουρκία

  • «Πραξικοπηματίες» κατά «προδοτών» στην Τουρκία
   Τα σκάνδαλα σκάνε σωρηδόν και οι παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι στη γείτονα - και τούμπαλιν... Από την εναρκτήρια ομιλία για το νέο χρόνο, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μετά τις παραιτήσεις, η πλειοψηφία κλονίζεται... Ιλιγγος θα είχε πιάσει ακόμη και τον Ηράκλειτο από τον τρόπο και το ρυθμό που ρέουν τα πράγματα στην Τουρκία. Βεβαίως εκείνος θα διαπίστωνε ότι εκτός από τη ροή, στα τεκταινόμενα στη γείτονα είναι έντονο και το φαινόμενο του υαλοκαθαριστήρα.
  • Ο πρόεδρος κερδίζει όσα χάνει ο πρωθυπουργός
   Ψύχραιμος και μετριοπαθής ο Γκιουλ, όσο ο Ερντογάν βλέπει παντού συνωμοσίες και εχθρούς «Οι προδότες κάποτε θα πληρώσουν». Από συγκέντρωση συμπαράστασης στους φυλακισμένους στρατιωτικούς Δύο πολιτικοί άνδρες, δύο πολιτικές στάσεις. Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται εναντίον δικαστών και αστυνομικών καταγγέλλοντας σκοτεινές συνωμοσίες, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ παραμένει μετριοπαθής και ψύχραιμος κάνοντας «χειρουργικές» δημόσιες κινήσεις.
  • Ο Ερντογάν απέναντι στην πραγματικότητα
   Ηοίηση και η αμετροέπεια είναι συνήθως απότοκα της αίσθησης εδραίωσης στην εξουσία. Στην περίπτωση του Ερντογάν, αποδεικνύεται πως όταν κάποιος δεν έχει ανάλογες παραστάσεις και τη συγκρότηση για να διαχειριστεί την υπεροχή που απορρέει από τη διευρυμένη στήριξη μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, τότε αργά ή γρήγορα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα επίχειρα της αλαζονείας του.
 • Μεξικό

  • «Κι όμως, όλα μπορεί ν' αλλάξουν»
   Οι Ζαπατίστας γιορτάζουν τα είκοσι χρόνια παρουσίας τους στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, με κεντρικό σύνθημα: «Αργά, αλλά προχωράμε» «Φοράμε τις κουκούλες για να μας δείτε», διαλαλούν οι Ζαπατίστας Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη μέρα που ο Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN), αποτελούμενος από αγρότες ιθαγενείς Μάγια, εισέβαλε στο ανατολικό μέρος της πολιτείας των Τσιάπας του Μεξικού, ζητώντας από τη μεξικανική κυβέρνηση την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών.
 • Ιράκ

  • Καλά, εσείς φύγατε νωρίς...
   Εκεί που απέτυχαν οι Αμερικανοί, ελπίζει να πετύχει ο Ιρακινός πρωθυπουργός: να συντρίψει την Αλ Κάιντα Το σήμα της νίκης κάνει ο Ιρακινός στρατιώτης. Μάλλον υπερβολική η αισιοδοξία του, αν κρίνει κάποιος και από την αμηχανία του αριστερού χεριού, που δεν ξέρει τι να το κάνει... Μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να κομπάζει ότι κατάφερε να ολοκληρώσει, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά η αναζωπύρωση της έντασης από ισλαμιστές μαχητές, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα.
 • Ματιές στον κόσμο