Έντυπη Έκδοση

Από τη φυλακή στα Οσκαρ

Οι Pussy Riot
Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ για τις Ρωσίδες «Pussy Riotr», υποψήφιο για το χρυσό αγαλματάκι

Πλήρες θέμα...

 • Οπερα

  • ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΙΠΠΟΤΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΔΟ» ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΟΥΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ενας ιππότης στη Ν. Υόρκη
   Η Μαρτίνα Σεραφίν ως μαρκησία Μαρσαλίν Αν ισχύει το ότι οι φίλοι θυμούνται τα γενέθλια, τότε οι Αμερικανοί είναι μάλλον καλοί φίλοι του αριστουργήματος του Ρίχαρντ Στράους «Ο Ιππότης με το Ρόδο». Το έτος που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πρώτη αμερικανική παράσταση του έργου και η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης το συμπεριέλαβε ξανά στο ρεπερτόριό της. Επιπλέον, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, το έτος 2014 είναι αφιερωμένο στο συνθέτη που παίρνει έτσι τη σκυτάλη από τον άλλο μεγάλο Ρίχαρντ της ιστορίας της όπερας.
 • ΚΟΑ

  • «Φίλα με» Γιόχαν
   Η Μίνα Πολυχρόνου με την ΚΟΑ Ολίγον με το αριστερό μπήκε το 2014 για τη στήλη, αφού στο προηγούμενο άρθρο μας για την «Κόρη της Καταιγίδος» από παραδρομή δεν αναφερθήκαμε στη μουσική εταιρεία «Οπερες των Ζητιάνων», όπως ήταν το σωστό, αλλά στην «Οπερα των Ζητιάνων», δηλαδή τη γνωστή όπερα-μπαλάντα των Τζον Γκέι και Γιόχαν Πέπους του 1728, από την οποία υποθέτουμε ότι εμπνεύστηκε και η εταιρεία το όνομά της.
 • Αρχαιολογία

  • Περιπατώντας σε νεκροταφείο
   Πήλινο ειδώλιο γυναίκας που χορεύει (350-300 π.Χ). Βρέθηκε σε έναν από τους γυναικείους τάφους της οδού Αμερικής και φέρει ίχνη γαλάζιου χρώματος στο ιμάτιο Γεμάτη αρχαιότητες είναι η οδός Πανεπιστημίου κι ας μη βλέπουμε ορατό ούτε ένα αρχαίο θραύσμα. Η αποκάλυψη αυτή έγινε με αφορμή την επικείμενη πεζοδρόμηση της κεντρικής αυτής λεωφόρου ή καλύτερα τη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας για ποδήλατα και τραμ. Τα έργα προϋποθέτουν εκσκαφές αλλά όχι σε μεγάλο βάθος, όπως διαβεβαίωσε τους αρχαιολόγους ο επιστημονικός υπεύθυνος των αρχιτεκτονικών μελετών του προγράμματος «Rethink Athens» του Ιδρύματος Ωνάση, καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Από τη δεκαετία του '60 οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως στην Πανεπιστημίου εκτείνεται το μεγάλο νεκροταφείο των Αθηνών, καθώς από τότε είχαν βρεθεί τάφοι των κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων στο ύψος της Εμμ. Μπενάκη.
 • Μουσική

 • Σινεμά

 • Θέατρο

 • Εικαστικά

 • Σχολές

  • ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (μητροπολίτης Μύρων Λυκίας) «Η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι θέμα δικαιοσύνης»
   «Δεν μου αρέσει να μιλώ για τη μάνα μου. Η Χάλκη είναι η δεύτερή μου μάνα και προτιμώ να την κρύβω μέσα στην καρδιά μου και όχι να τη διαφημίζω». Λόγια του μητροπολίτη Μύρων Λυκίας, Χρυσοστόμου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Χρεωστική ιστορική ανασκόπηση για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης» των εκδόσεων Μύρων-Ιστός, της Πόλης «Δεν μου αρέσει να μιλώ για τη μάνα μου. Η Χάλκη είναι η δεύτερή μου μάνα και προτιμώ να την κρύβω μέσα στην καρδιά μου και όχι να τη διαφημίζω. Η επαναλειτουργία της Σχολής δεν είναι ούτε θέμα θρησκευτικής ελευθερίας ούτε θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων.