Έντυπη Έκδοση

Εικαστικά

ΚΟΜΨΑ ΝΥΦΙΚΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ το γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσιάζει την έκθεση «Νύφες - Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα», στην οποία παρουσιάζεται μια μεγάλη γκάμα ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος. Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του τέλους του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις των νυφών του 21ου αι., η δημιουργία του νυφικού ενδύματος συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο. Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και με το υλικό που παρουσιάζει, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές, αποτελεί φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος.

Επιμέλεια: Ιωάννα Παπαντωνίου. Διάρκεια: 23/1 - 6/4.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΕΥΧΗΣ

«ΤΟ ταξίδι μιας ευχής» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Νότας Τσίτουρα, στην Γκαλερί 7 (Σόλωνος 20). Δώδεκα γλυπτά, κατασκευές και σχέδια προτείνει η καλλιτέχνις, μέσα απ' τα οποία ο επισκέπτης θα περιηγηθεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης, πέρα από τα όρια της πραγματικότητας. Σε ένα μύθο που διέπεται από τα στοιχεία της αρμονίας, του ιερού και της ομορφιάς.

Ο καθηγητής της Γιώργος Χουλιαράς αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στη δουλειά της αυτά αναδεικνύονται και από τη θεματολογία της και από το υλικό που διάλεξε να πλέξει το παραμύθι της. Σαν τις παλιές υφάντρες, υφαίνει με άπειρη υπομονή το παραμύθι της από εξωτικά πτηνά, κυκλοδίωκτες πολύχρωμες συνθέσεις, ονειρικά συρμάτινα αντικείμενα καθημερινότητας, που σχοινοβατούν σε μια ακραία ποιητική πραγματικότητα. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι η ποιητική της διάθεση συνδυάζεται με μια χρηστική αντίληψη, όπως παλιά το αντικείμενο είχε τον προορισμό του. Στα σχέδιά της, όπου συνδυάζονται τα αφηρημένα σχήματα με το πραγματικό στοιχείο της φιγούρας, υπάρχει το άρωμα μιας άλλης εποχής». Η Νότα Τσίτουρα γεννήθηκε στον Σέκουλα δίπλα στον ποταμό Αλφειό. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών. Σπούδασε Γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιώργο Χουλιαρά (2003-2008). Διδάχθηκε μικρογλυπτική στη Φλωρεντία, στην Accademia di Belle Arti di Firenze, με καθηγητή τον Stefano Patti. Σε πιλοτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για άτομα με ειδικές ανάγκες εργάστηκε ως βοηθός της art therapist Ιωάννας Κιλίμη. Εχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές - θεματικές εκθέσεις. Διάρκεια έως 1 Φεβρουαρίου.

26 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Η ΑΙΘΟΥΣΑ Τέχνης ΑΕΝΑΟΝ σε συνεργασία με το Art Idea και στο πλαίσιο της δράσης της « Το artinfotoday.gr στο Κολωνάκι» υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο οργανώνοντας μια μεγάλη ομαδική έκθεση στην οποία παίρνουν μέρος είκοσι έξι καλλιτέχνες -ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι- μέλη του «art-idea club». Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Elinα, Αγγελος, Αϊβάζογλου Αχιλλέας, Βαλατσού Αθηνά, Βασιλάκη Σόνια, Βεντούρης Ανδρέας, Διβάρη Εύα, Δρόσου Ειρήνη, Ζαβέρδα Ελένη, Ιωαννίδου Ξανθή, Καρακατσάνης Βασίλης, Κιτμερίδης Νίκος, Κομπατσιάρη Μαρία, Κουβάτσου Δέσποινα, Κουλουρίδης Γιάννης, Κτιστοπούλου Μαρία, Μαρτέκας Θεμιστοκλής, Μωισιδέλη Μελίνα, Νασιοπούλου Ντιάνα, Νικολιάνος Δημήτρης, Παπούλια Σμαράγδα, Παπαγιάννης Θόδωρος, Παπαγιάννη Σύνη, Ταξιαρχόπουλος Γιώργος, Τουλιάτου Κερασία, Τριανταφύλλου Αντώνης.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία ο κάθε καλλιτέχνης διατηρώντας το προσωπικό του ύφος καταθέτει τη δική του εικαστική πρόταση, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος που κάνει την έκθεση ιδιαίτερη.

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ μνήμες από μια ζωή με χρώματα που ξεθώριασαν αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό ο Θέμης Μαρτέκας.

Μία «χάρτινη πραγματικότητα» που παρουσιάζει σε έκθεσή του στον Πολυχώρο Τέχνης Galerie Δημιουργών (Χελιδονούς 28, Νέα Κηφισιά).

Μια διαφορετική «ματιά» στον άνθρωπο και το χώρο μέσα από μία σειρά φωτογραφιών που χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες:

* «Εκτός ήχου» χώρος. Η «χάρτινη πραγματικότητα» θα αναδείξει μέσα από την οπτική επαφή, τους κρυμμένους ηχητικούς «πειρασμούς». «Εκτός ήχου» στη διαδικασία αυτή και η μουσική. Η μουσική που αφουγκράζεται, βιώνει και ονειρεύεται ο καθένας μας.

* Μουσικά τοπία. Το τοπίο έχει συνήθως την έννοια του χώρου. Του χώρου που μας περιβάλλει. Του χώρου που αντικρίζουμε ή εκείνου που «βιώνουμε».

Στην εικόνα ο χώρος... ο μικρός ή ο μεγάλος αυτός «τόπος», αυτοπροσδιορίζεται διαφορετικά, μέσα στα συγκεκριμένα όρια του «κάδρου» της φωτογραφικής μηχανής.

* Νυχτερινά. Το φως αρχίζει να λιγοστεύει και μόνα τους μένουν πια να φέγγουν τα φώτα του δρόμου. «Η νύχτα θα δώσει μια νέα ταυτότητα σε όλα αυτά τα σημεία και τους χώρους που τόσες φορές περπάτησα», όπως σημειώνει ο φωτογράφος. Καθώς ο χρόνος και ο χώρος παύει να προσδιορίζεται έρχεται το λιγοστό φως που απέμεινε στο άσπρο-μαύρο να δώσει μια «ονειρική μορφή».

Ο Θέμης Μαρτέκας είναι πτυχιούχος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας και διδάσκει φωτογραφία από το 1998. Εχει παρουσιάσει δουλειά του σε δύο ατομικές και τρεις ομαδικές εκθέσεις.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Art Idea, εγκαινιάζεται στις 18/1 και θα διαρκέσει μέχρι τις 8/2.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Αίθουσες Τέχνες/Γκαλερί
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Hollywood
Hollywood
Οπερα
Ενας ιππότης στη Ν. Υόρκη
ΚΟΑ
«Φίλα με» Γιόχαν
Αρχαιολογία
Περιπατώντας σε νεκροταφείο
Μουσική
Μουσική
Σινεμά
Σινεμά
ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ συγγραφέας
Θέατρο
θέατρο
Εικαστικά
Εικαστικά
Σχολές
«Η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι θέμα δικαιοσύνης»