Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ

«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»

21,9 δισ. ο εορταστικός τζίρος το 2008, μόλις 6,8 δισ. φέτος!

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ πέρασαν και η αγορά έκανε απολογισμό. Στην καταμέτρηση του τζίρου, ο κερδώος Ερμής, προστάττης του εμπορίου, μελαγχόλησε: μείωση κατά 10% στο σύνολο της αγοράς. Οι καταστηματάρχες, βέβαια, είχαν δει το έργο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Λεφτά κινήθηκαν μόνο στις τράπεζες και στις εφορίες», λένε.

Φοβόμαστε την κρίση, δεν ξοδεύουμε και τα μαγαζιά κλείνουν Φοβόμαστε την κρίση, δεν ξοδεύουμε και τα μαγαζιά κλείνουν Αν και ο τζίρος που έκαναν την εορταστική περίοδο ήταν χαμηλότερος από πέρσι, η επισκεψιμότητα ήταν, κατά τις εκτιμήσεις τους, σχετικά αυξημένη.

«Είχαμε πελάτες με άδειες τσέπες. Η αγορά δεν ζεστάθηκε» λέει η κ. Γεωργία, ιδιοκτήτρια καταστήματος με μικροαντικείμενα και είδη δώρων στους Αμπελοκήπους. «Ο Νοέμβρης έφυγε καλά, καλύτερα από πέρσι, λόγω των εκπτώσεων, τον Δεκέμβρη όμως ήταν σκούρα τα πράγματα. Είχαν τα τέλη κυκλοφορίας, είχαν τα έξοδα για το τραπέζι το γιορτινό. Πού να περισσέψουν». Σύμφωνα με την ίδια, «δεν αντάλλαξαν δωράκια φέτος. Ακόμα και οι παλιές μου πελάτισσες είπαν "φέτος, Γεωργία, συνεννοηθήκαμε κανείς να μην πάρει τίποτα σε κανέναν". Τι να πεις... Ταλαιπωρείται ο κόσμος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής τον Δεκέμβριο εκτιμάται στα 6,8 δισ. ευρώ (βλ. πίνακα). Είναι δηλαδή μειωμένος κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012.

Δραματική είναι η σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2008 ο εορταστικός τζίρος ήταν 21,9 δισ. ευρώ, 15,1 δισ. υψηλότερος από τον φετινό. Η απώλεια είναι της τάξεως του 68,9% και σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία.

Σε σύγκριση με την περσινή εορταστική περίοδο, μιλάμε για μείωση 10% στο σύνολο της αγοράς. Ωστόσο πολλοί καταστηματάρχες έκαναν ταμείο με μεγαλύτερη μείωση. Οπως ο κ. Ντιμπ Μαρουάν, ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων στη Νέα Σμύρνη. «Σε σχέση με πέρσι, διαπιστώνω μια μείωση 20% την περίοδο των γιορτών. Το ίδιο μου είπαν και οι συνάδελφοι που δουλεύουν το ίδιο είδος. Μέτρια και λίγο χειρότερα από πέρσι ήταν τα πράγματα, λέει».

Στο κατώφλι των εκπτώσεων του Ιανουαρίου, ο ίδιος δεν βλέπει, «ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Υπάρχει βέβαια η ελπίδα ότι θα αυξηθεί η κίνηση. «Ολοι περιμένουν την επίσημη έναρξη», τονίζει ο κ. Μαρουάν.

«Υπήρχε κίνηση, αγόραζαν ένα-δύο δώρα, της τάξης των 20-30 ευρώ. Την παραμονή έγινε το αδιαχώρητο με τους πελάτες της τελευταίας στιγμής», λέει η Ιωάννα, υπάλληλος σε αλυσίδα καταστήματος στο Golden Hall. Στα συνοικιακά καταστήματα η εικόνα ήταν διαφορετική. «Για γιορτές, δεν είχα κίνηση. Συγκριτικά με πέρσι, είμαι στα ίδια. Και βέβαια, τα ταμεία δεν έχουν σχέση με αυτά που έκανα το 2010», λέει η Λία Καπετανίδη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία ρούχα στην Κυψέλη. «Ο Νοέμβρης ήταν καλός. Τον Δεκέμβρη είχα πτώση. Πολλοί περίμεναν τις εκπτώσεις, έμπαιναν, ρωτούσαν τις τιμές. Εγώ βέβαια έκανα έκπτωση στους πελάτες μου. Αρκετοί ήρθαν και κράτησαν ρούχα στις γιορτές και τα αγόρασαν τώρα, με τον μισθό του Ιανουαρίου. Παράξενα πράγματα, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Συνήθως ψώνιζαν ρούχα για τις μέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς», ισχυρίζεται η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού.

Μεγάλη πτώση τζίρου στο κατάστημά του επί της Πανεπιστημίου διαπίστωσε την περίοδο των γιορτών και ο κοσμηματοπώλης κ. Χάρης Κοσμίδης. «Οχι, δεν υπήρχε κίνηση», λέει κατηγορηματικά.

«Την τελευταία Κυριακή δεν ήμασταν ανοιχτά, ενώ είχαμε ανοίξει όταν ο κόσμος δεν είχε πληρωθεί. Πέρσι τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα», τονίζει. Παρατηρεί και ο ίδιος αυτό που είδαν οι περισσότεροι έμποροι. «Ο κόσμος είχε έξοδα, δεν περίσσεψαν για ψώνια. Ούτε σε εκείνους ούτε και σε εμάς».

Μικρότερος από την Κυριακή των Χριστουγέννων ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο τζίρος της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη. «Είχαμε κόσμο πολύ την Παραμονή. Βγήκαν όλοι για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής» δηλώνει ο Γιώργος, υπάλληλος καταστήματος με ανδρικά είδη και γραβάτες στο κέντρο της πόλης.

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Cosmos ήταν κλειστό και έτσι οι πελάτες στράφηκαν σε εμάς τους μικρότερους» ισχυρίζεται η Δήμητρα, υπεύθυνη καταστήματος εσωρούχων στο κέντρο της πόλης. Εντυπωσιακή ήταν η μείωση του τζίρου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη. Οι Κρητικοί προνόησαν για τα ψώνια τους από τα Χριστούγεννα και αυτό φαίνεται στα στοιχεία της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με τα Χριστούγεννα.

«Συναντήσαμε δύο κατηγορίες πελατών· αυτούς που είχαν χρήματα και φοβήθηκαν να τα χαλάσουν και τους παραιτημένους. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που σκέφτονται "ας περάσω καλά σήμερα και αύριο βλέπουμε"», παρατηρεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πελάτες περιορίστηκαν σε «έξυπνες αγορές».

«Η αγορά περιορίστηκε στην κάλυψη των οικογενειακών υποχρεώσεων», τονίζει ο ίδιος. Κρίσιμο είναι, όπως λέει, το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων. «Τότε γίνονται οι αγορές. Στη συνέχεια ατονεί η κίνηση».

Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι

Αύριο ξεκινούν οι εκπτώσεις

ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ το σύνολο του εμπορίου και όχι μόνο μία μερίδα του, όπως γίνεται μέχρι τώρα, καθώς η αγορά συγκεντρώνεται διαρκώς σε λιγότερα και ισχυρότερα χέρια, ελπίζει ο εμπορικός κόσμος από τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν αύριο Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 και ολοκληρώνονται ύστερα από 52 ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Οι χειμερινές εκπτώσεις και συνολικά και οι τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι που πλέον ισχύουν ετησίως, συνδυάζονται με το προαιρετικό άνοιγμα όλων των καταστημάτων (ανεξαρτήτως εμβαδού) την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Για την περίοδο που ξεκινάει αύριο η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα μείνουν ανοικτά θα είναι η ερχόμενη, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου 2014. Και μπορεί η παρατεταμένη διάρκεια των εκπτώσεων να συντηρεί την ελπίδα ζωντανή για βελτίωση της κατάστασης, όμως οι πιθανότητες στην πράξη δεν είναι με το μέρος της. Τουλάχιστον στις αρχές του έτους για δύο λόγους:

α) λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και,

β) λόγω της νέας επιδείνωσης του δείκτη οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Index) τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Η χώρα μας για ακόμα ένα μήνα έδειξε υστέρηση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται σε 90,9 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2013 έναντι 91,2 τον Νοέμβριο (αντίθετα, στην Ευρώπη ο δείκτης ESI βελτιώθηκε).

Ετσι, οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης για το σύνολο του εμπορίου στο άμεσο μέλλον μετατίθενται για αργότερα, ίσως το καλοκαίρι, με την έλευση τουριστών και την αύξηση της κίνησης και σε μεγάλες πόλεις, όπου συγκεντρώνεται ο τζίρος.

Η φετινή χρονιά πάντως δεν θα είναι ίδια με την περσινή και διαφοροποιείται σε δύο σημεία:

** Το πρώτο είναι ότι έχουν βγει εκτός αγοράς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες όπως η Sprider και τα πολυκαταστήματα Fokas. Ο τζίρος αυτών των εταιρειών και άλλων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (ΣΕΙΟΣ) και δεν μπορούν να ανανεώσουν τα αποθέματά τους, θα κατευθυνθεί στους παίκτες που παραμένουν στην αγορά.

* Το δεύτερο, ότι οι τιμές των προϊόντων υποχωρούν τους τελευταίους μήνες και οι καταναλωτές μπορούν να ανακαλύπτουν καλύτερες τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες τους πληρώνοντας λιγότερα χρήματα. Αυτό συνέβη και την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν κατά μέσο όρο οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, με την αγορά όμως να διολισθαίνει κατά περίπου 10%.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
Καταστήματα/Ωράριο
Εμπόριο
Σχετικά θέματα: Εμπόριο
Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αναλύσεις
4 ψευδαισθήσεις και αλήθειες για την οικονομία
Υπουργείο Οικονομικών
5 φορο-χτυπήματα κάτω από τη μέση
Εμπόριο
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι
ΟΚΧΕ
Κακοδιαχείριση αέρος-εδάφους για 420.000 αεροφωτογραφίες
Δάνεια
Ανοιχτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΚΤ
Απαντήσεις... αγγαρεία
Αγροτικά θέματα
«Εχουμε καλά προϊόντα, χάνουμε στη νοοτροπία»