Έντυπη Έκδοση

Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι

Αύριο ξεκινούν οι εκπτώσεις

ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ το σύνολο του εμπορίου και όχι μόνο μία μερίδα του, όπως γίνεται μέχρι τώρα, καθώς η αγορά συγκεντρώνεται διαρκώς σε λιγότερα και ισχυρότερα χέρια, ελπίζει ο εμπορικός κόσμος από τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν αύριο Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 και ολοκληρώνονται ύστερα από 52 ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Οι χειμερινές εκπτώσεις και συνολικά και οι τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι που πλέον ισχύουν ετησίως, συνδυάζονται με το προαιρετικό άνοιγμα όλων των καταστημάτων (ανεξαρτήτως εμβαδού) την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Για την περίοδο που ξεκινάει αύριο η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα μείνουν ανοικτά θα είναι η ερχόμενη, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου 2014. Και μπορεί η παρατεταμένη διάρκεια των εκπτώσεων να συντηρεί την ελπίδα ζωντανή για βελτίωση της κατάστασης, όμως οι πιθανότητες στην πράξη δεν είναι με το μέρος της. Τουλάχιστον στις αρχές του έτους για δύο λόγους:

α) λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και,

β) λόγω της νέας επιδείνωσης του δείκτη οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Index) τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Η χώρα μας για ακόμα ένα μήνα έδειξε υστέρηση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται σε 90,9 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2013 έναντι 91,2 τον Νοέμβριο (αντίθετα, στην Ευρώπη ο δείκτης ESI βελτιώθηκε).

Ετσι, οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης για το σύνολο του εμπορίου στο άμεσο μέλλον μετατίθενται για αργότερα, ίσως το καλοκαίρι, με την έλευση τουριστών και την αύξηση της κίνησης και σε μεγάλες πόλεις, όπου συγκεντρώνεται ο τζίρος.

Η φετινή χρονιά πάντως δεν θα είναι ίδια με την περσινή και διαφοροποιείται σε δύο σημεία:

** Το πρώτο είναι ότι έχουν βγει εκτός αγοράς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες όπως η Sprider και τα πολυκαταστήματα Fokas. Ο τζίρος αυτών των εταιρειών και άλλων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (ΣΕΙΟΣ) και δεν μπορούν να ανανεώσουν τα αποθέματά τους, θα κατευθυνθεί στους παίκτες που παραμένουν στην αγορά.

* Το δεύτερο, ότι οι τιμές των προϊόντων υποχωρούν τους τελευταίους μήνες και οι καταναλωτές μπορούν να ανακαλύπτουν καλύτερες τιμές για να καλύψουν τις ανάγκες τους πληρώνοντας λιγότερα χρήματα. Αυτό συνέβη και την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν κατά μέσο όρο οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, με την αγορά όμως να διολισθαίνει κατά περίπου 10%.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
Καταστήματα/Ωράριο
Εμπόριο
Κύριο θέμα
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Σχετικά θέματα: Εμπόριο
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αναλύσεις
4 ψευδαισθήσεις και αλήθειες για την οικονομία
Υπουργείο Οικονομικών
5 φορο-χτυπήματα κάτω από τη μέση
Εμπόριο
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι
ΟΚΧΕ
Κακοδιαχείριση αέρος-εδάφους για 420.000 αεροφωτογραφίες
Δάνεια
Ανοιχτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΚΤ
Απαντήσεις... αγγαρεία
Αγροτικά θέματα
«Εχουμε καλά προϊόντα, χάνουμε στη νοοτροπία»