Έντυπη Έκδοση

1-2 ΜΗΝΕΣ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ.* ΤΕΛΟΣ ΟΙ 48 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

5 φορο-χτυπήματα κάτω από τη μέση

* Πουλήστε τα σπίτια σας για να πληρώσετε τους φόρους * Ερχονται τα απειλητικά ειδοποιητήρια πληρωμής * Κατασχέσεις χωρίς ειδοποίηση * Δημόσιος Τοκογλύφος: πληρώνει με 6%, εισπράττει με 8,76% +πρόστιμα * Στο περίμενε η αύξηση του ακατάσχετου στα 1.500 ευρώ

ΑΚΟΜΑ πέντε χτυπήματα δέχθηκαν οι φορολογούμενοι μέσα σε μόλις δέκα ημέρες από την αυγή του 2014. Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τη νέα χρονιά με φόρα, εκδίδοντας εγκυκλίους με τις οποίες σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου, ανεξαρτήτως αν έχουν χρήματα ή όχι να ανταποκριθούν στα ασήκωτα βάρη της Εφορίας.

Ηδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ραβασάκια σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το ειδοποιητήριο θα αναφέρει ότι «σας ενημερώνουμε ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν οφειλές σας οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες λόγω μη καταβολής εντός των νόμιμων προθεσμιών».

Με την επιστολή η ΓΓΔΕ θα καλεί τους οφειλέτες εντός 30 ημερών είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους είτε να προχωρήσουν σε ρύθμισή τους, αλλιώς η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του ποσού.

Η έκπληξη όμως, ως συνήθως, κρύβεται στα ψιλά γράμματα της επιστολής, όπου αναφέρεται: «Προσοχή: η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου και πριν από την παρέλευση του ανωτέρου (σ.σ. 30 ημέρες) χρονικού διαστήματος».

Με λίγα λόγια, οι φορολογούμενοι μπορεί από την πρώτη μέρα που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και μάλιστα χωρίς καμία ειδοποίηση και με διαδικασίες - εξπρές.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μέσω ενός απλού ηλεκτρονικού αιτήματος (e-mail) θα ζητούν από τις τράπεζες να απαντήσουν εντός 24 ωρών εάν συγκεκριμένο ΑΦΜ, φυσικού ή νομικού προσώπου, είναι πελάτης τους και τι είδους λογαριασμό διατηρεί.

Στη συνέχεια οι τράπεζες εντός 10 ημερών από την ώρα που θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν το κατασχεθέν ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, αν και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να εκδώσει τις εφαρμοστικές εγκυκλίους για τις κατασχέσεις-εξπρές, οι φορολογούμενοι ακόμα περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, για προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από το ένα 24ωρο στη μια εβδομάδα και για απαγόρευση κατασχέσεων σε περιπτώσεις οφειλών έως 500 ευρώ.

Με την ίδια ακριβώς λογική, το Δημόσιο θα χρεώνει όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με ετήσιο επιτόκιο 8,76% και πρόστιμο από 10% στους δύο μήνες καθυστέρηση έως και 30% για τα δύο χρόνια, αλλά το ίδιο θα πληρώνει τόκο 6% εάν καθυστερήσει να πληρώσει τα χρέη του.

Οι πιέσεις όμως από την πλευρά της Εφορίας δεν σταματούν εδώ. Με ακόμα μία εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι η φορολογική ενημερότητα θα διαρκεί πλέον δύο μήνες για όσους δεν χρωστούν και μόλις ένα μήνα για όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, οφειλές που τελούν σε αναστολή ή έχουν μπει σε πρόγραμμα ρύθμισης.

Με αυτό τον τρόπο, η Εφορία επιχειρεί να έχει υπό διαρκή έλεγχο τους φορολογουμένους, πιέζοντάς τους με την απειλή μη έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ώστε να μη δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, η Εφορία τους προτρέπει να προχωρήσουν στην πώληση των ακινήτων τους, χωρίς όμως να τους παρέχει τη δυνατότητα να παραχωρήσουν τα ακίνητα απ' ευθείας στο Δημόσιο.

Η εγκύκλιος του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προβλέπει ότι στο εξής οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής μπορούν να μεταβιβάζουν σε τρίτον ακίνητα και περιουσιακά τους στοιχεία υπό την προϋπόθεση ότι με το τίμημα εξοφλούνται πρώτα οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μια αίτηση στην Εφορία στην οποία θα αναφέρουν το ύψος του τιμήματος, τα στοιχεία του ακινήτου και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την οικονομική τους αδυναμία να καταβάλουν το φόρο.

Παρελθόν από την αρχή του έτους αποτελεί και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών με 48 δόσεις. Πλέον σε ισχύ είναι μόνο η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και ελάχιστη καταβολή 15 ευρώ, με την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τόσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους όσο και αυτές που είναι απλώς βεβαιωμένες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ' όσον οι οφειλές προέρχονται από έκτακτη αιτία και όχι από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 24. Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΦΟΡΟ-ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ

Το ημερολόγιο του 2014 είναι γεμάτο με ραντεβού με την Εφορία. Στις 20 Μαρτίου ξεκινά η υποβολή του εντύπου Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις που θα ξεκινήσουν από τα τέλη Ιουλίου. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει και η καταβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Στις 3 Μαρτίου ορίζεται η έναρξη υποβολής του Ε5 από τις επιχειρήσεις Ο.Ε., ΕΠΕ Ο.Ε., η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2014. Αντίστοιχα, τα έντυπα Ε2 για τη δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια και το Ε3 για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να υποβληθούν από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2014, ενώ το Ε9 για όσους έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα γίνει από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαΐου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αναλύσεις
4 ψευδαισθήσεις και αλήθειες για την οικονομία
Υπουργείο Οικονομικών
5 φορο-χτυπήματα κάτω από τη μέση
Εμπόριο
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι
ΟΚΧΕ
Κακοδιαχείριση αέρος-εδάφους για 420.000 αεροφωτογραφίες
Δάνεια
Ανοιχτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΚΤ
Απαντήσεις... αγγαρεία
Αγροτικά θέματα
«Εχουμε καλά προϊόντα, χάνουμε στη νοοτροπία»