Έντυπη Έκδοση

Ανοιχτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»

ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ», καθώς η ύφεση συνεχίζεται, αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Παρά την επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, παραμένει προβληματικό το μέρος τους που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης και των καταναλωτικών στα οποία οι εξασφαλίσεις είναι μειωμένες.

Είναι πολύ πιθανό τα δάνεια αυτά να ξεπεράσουν για τη χρήση του 2013 το 30% του συνόλου των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σημειωτέον, πως το σύνολο των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων του ελληνικού Δημοσίου, είναι περίπου 231 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει πως περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια φαίνεται πως στο τέλος του έτους θα είναι σε καθυστέρηση πλέον των τριών μηνών.

Η Moody's σε πρόσφατη έκθεσή της κάνει την εκτίμηση πως τα δάνεια αυτά στο τέλος του 2014 θα ανέλθουν στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί πως πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι γεγονός πως υπάρχουν distress funds που ενδιαφέρονται να αγοράσουν προβληματικά δάνεια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικός παράγων, «...για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν πάρει σημαντικότατες προβλέψεις και δεν μπορούν να τα δώσουν σε εξευτελιστικές τιμές, διότι τούτο θα σήμαινε πως θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια». Για παράδειγμα, ένα δάνειο 100 ευρώ για το οποίο έχει ληφθεί πρόβλεψη 50 ευρώ δεν μπορεί να ζητείται να αγοραστεί για τα υπόλοιπα 50 ευρώ, που απομένουν, στα 5 σεντς.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Οικονομική κρίση
Δάνεια
Τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αναλύσεις
4 ψευδαισθήσεις και αλήθειες για την οικονομία
Υπουργείο Οικονομικών
5 φορο-χτυπήματα κάτω από τη μέση
Εμπόριο
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι
ΟΚΧΕ
Κακοδιαχείριση αέρος-εδάφους για 420.000 αεροφωτογραφίες
Δάνεια
Ανοιχτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΚΤ
Απαντήσεις... αγγαρεία
Αγροτικά θέματα
«Εχουμε καλά προϊόντα, χάνουμε στη νοοτροπία»