Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΤ ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Απαντήσεις... αγγαρεία

Και η Δικαιοσύνη στο καλαντάρι των μεταρρυθμίσεων

ΤΑ GREEK statistics συνεχίστηκαν και μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς ομηρίας του Μνημονίου την άνοιξη του 2010. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη δράση της σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Το ερωτηματολόγιο ετοιμάστηκε στο πλαίσιο συμφωνίας (28/10) της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τη διερεύνηση του έργου και του ρόλου της τρόικας των δανειστών στις τέσσερις χώρες.

Υποδεικνύει την Ελλάδα

«Η τρόικα των ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν έχει ρόλο-κλειδί στην ευρωπαϊκή κρίση και σε μεγάλο βαθμό η δουλειά της παραμένει αδιαφανής», είχε υποστηρίξει τότε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ.

Η απάντηση της ΕΚΤ στο αν έλαβε όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών, από τα κράτη-μέλη ώστε να κάνουν σωστή αξιολόγηση και να σχεδιάσουν τη βέλτιστη βοήθεια, δεν κατονομάζει αλλά υποδεικνύει την Ελλάδα.

«Σε μερικές περιπτώσεις, το πακέτο των πληροφοριών ήταν ελλιπές, ιδίως σε μία χώρα, έως και παραπλανητικό στην αρχή του προγράμματος. Η συμβολή της ΕΚΤ στο συμβουλευτικό έργο της τρόικας παρέχεται βάσει των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στη συνέχεια, ορισμένα στοιχεία αναθεωρήθηκαν ουσιαστικά ή και ενισχύθηκαν».

Η Ιρλανδία μπήκε στο Μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2010, η Πορτογαλία τον Μάιο του 2011 και η Κύπρος τον Μάρτιο του 2013. Ανάμεσα στις τρεις ενάρξεις, μία ήταν η περίοδος όπου γινόταν λόγος από τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες μπροστά και πίσω από τις κάμερες για προβληματικά στατιστικά στοιχεία.

Κατά τα άλλα, οι απαντήσεις της ΕΚΤ στο ερωτηματολόγιο δεν παρεκκλίνουν από την τυπική γραμμή αφήγησης της ελληνικής διάσωσης, όπως την επικοινωνούν οι δανειστές και οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Δεν προκαλεί εντύπωση η απάντηση που λέει πως «κατά τη διάρκεια των αποστολών και των σταδίων εφαρμογής η συνεργασία με τις εθνικές αρχές είναι στενή, σε όλα τα επίπεδα, και σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά».

Απαντώντας στο αν τα μέτρα προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις έχουν κατανεμηθεί ισότιμα στους πολίτες και ανάμεσα σε ιδιωτικό/δημόσιο τομέα, η τρόικα τονίζει πως «η τελική απόφαση για κάθε συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη συμφώνως προς τους συνταγματικούς κανόνες του καθενός».

Η ΕΚΤ δεν παραλείπει να μιλήσει για σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν.

Ενδιαφέρον είναι πως, μεταξύ άλλων, ζητεί την «πιο ενεργητική προσέγγιση από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης».

Ατακτη χρεοκοπία;

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ επιμένει πως η περαιτέρω καθυστέρηση στις προσπάθειες είναι πιθανό να υπονομεύσει την αξιοπιστία των χωρών, μειώνοντας τις προοπτικές για ανάκτηση της πρόσβασης αυτών στις αγορές. Εξάλλου, όπως λέει σε άλλο σημείο, αν η τρόικα δεν παρενέβαινε, οι προβληματικές χώρες «θα οδηγούνταν πιθανότατα σε άτακτη χρεοκοπία και οικονομικό αναβρασμό», με «απρόβλεπτες αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης και τις τράπεζές τους, απειλώντας τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της».

Τέλος, η ΕΚΤ, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, υποστηρίζει ότι το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών έχει «υπεραπλουστευθεί» σε ορισμένα φόρα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη και λεπτή. Διαβάζοντας τις απαντήσεις, μπορεί κάποιος να διακρίνει και κάποιου είδους υπεροψία, καθώς σε δύο ερωτήσεις η ΕΚΤ παραπέμπει στο Eurogroup και την Κομισιόν, παρόλο που γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ερωτηματολόγιο για το ποιες ερωτήσεις απευθύνονται σε συγκεκριμένους φορείς. Σε ερώτηση για το πόσες φορές οι εκπρόσωποι της τρόικας μίλησαν στα εθνικά κοινοβούλια, η ΕΚΤ σπεύδει να απαντήσει ότι «δεν είναι υπόλογη στα εθνικά κοινοβούλια».

Ξεκινώντας τις εργασίες της στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η άτυπη αυτή εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής απέστειλε ερωτηματολόγια στις κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών, στην ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Οπως, πάντως, έχει τονίσει ο επικεφαλής της ομάδας, Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας, από τη μια δεν υπάρχει χώρος για λαϊκιστικές και ιδεολογικές κατηγορίες, από την άλλη η τρόικα πρέπει να γίνει μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Μέχρι, ασφαλώς, την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αναλύσεις
4 ψευδαισθήσεις και αλήθειες για την οικονομία
Υπουργείο Οικονομικών
5 φορο-χτυπήματα κάτω από τη μέση
Εμπόριο
«Λεφτά μόνο για τράπεζες και εφορία»
Μόνοι κερδισμένοι, οι μεγάλοι
ΟΚΧΕ
Κακοδιαχείριση αέρος-εδάφους για 420.000 αεροφωτογραφίες
Δάνεια
Ανοιχτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΚΤ
Απαντήσεις... αγγαρεία
Αγροτικά θέματα
«Εχουμε καλά προϊόντα, χάνουμε στη νοοτροπία»