Έντυπη Έκδοση

5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας

Η κυβέρνηση ποντάρει σε διαπραγματεύσεις-εξπρές με την τρόικα, για να μη χαλάσει το «καλό κλίμα», αλλά οι δανειστές βλέπουν μόνον εκκρεμότητες...

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, η οποία θα σημάνει την έναρξη μιας σειράς από διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, να εξελιχθούν σε μία από τις πιο ήρεμες και πιο γρήγορες αξιολογήσεις που έχουν γίνει ποτέ, προς το παρόν οι διαθέσεις των δανειστών παραμένουν άγνωστες.

Επικοινωνιακά οφέλη

Ωστόσο, η επιθυμία της κυβέρνησης συνδέεται άμεσα με την επιδίωξή της να αποκομίσει από την ελληνική προεδρία επικοινωνιακά οφέλη ενόψει των εκλογών του Μαΐου, καθιστώντας για το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών μονόδρομο την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «δεν μπορεί ο προεδρεύων της Ε.Ε. να βρίσκεται στη γωνία από την τρόικα». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά θα είναι ηπιότερες κυρίως γιατί «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι πλέον έχει μπει σε τροχιά αναδιάρθρωσης των χρόνιων προβλημάτων που παρουσίαζε εδώ και δεκαετίες και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εταίροι μας»...

Η ατζέντα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για θέματα τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο να τινάξουν στον αέρα το θετικό σενάριο που οικοδομεί το μέγαρο Μαξίμου, καθώς αφορούν:

1 Το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014.

2Τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014.

3 Τις εκκρεμότητες που άφησαν οι ελεγκτές στο τέλος του 2013 (ομαδικές απολύσεις, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων κ.ά.).

4Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τους όρους του νέου δανείου.

5 Τη μέθοδο διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σφιχτό. Πρώτη ημερομηνία-ορόσημο αποτελεί η 27η Ιανουαρίου, καθώς έως τότε η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και να εγκριθεί από το Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2013.

Πέραν του πολιτικού πλεονεκτήματος που θα δώσει στην κυβέρνηση μια συμφωνία έως το Eurogroup του Ιανουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν παράλληλα και τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, οι οποίες «τρέχουν» και δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς να εκταμιευθούν οι προγραμματισμένες δόσεις του δανείου.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βγει με έντοκα γραμμάτια στις αγορές. Η λύση, η οποία έτσι κι αλλιώς φουσκώνει ακόμα περισσότερο το χρέος, θα βάλει εμπόδια στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας για έξοδο στις αγορές με ομόλογα πενταετούς διάρκειας.

Υπο-δόσεις

Ωστόσο, το υψηλό ποσό της δόσης, η οποία εκκρεμεί από το 2013, προκαλεί έντονες ανησυχίες στην ελληνική πλευρά μήπως η δόση σπάσει και πάλι σε υποδόσεις, όπως στο Eurogroup του Ιουλίου, την εκταμίευση των οποίων συνδέουν άμεσα με την εκτέλεση συγκεκριμένων προαπαιτουμένων, προκαλώντας έτσι ένα νέο διαρκές σφυροκόπημα από την τρόικα μέσα στο 2014.

Παράλληλα, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους εταίρους για τις προθέσεις τους σχετικά με τη διαχείριση του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Μετά την παραδοχή, ωστόσο, του ίδιου του υπουργού Οικονομικών στους «Financial Times», θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του χρέους. Αντίθετα, έχει προσδεθεί απόλυτα στο βερολινέζικο άρμα και απλώς περιμένει το επόμενο χρονικό διάστημα να της ανακοινωθούν οι όροι για τη μείωση των επιτοκίων και οι νέες ημερομηνίες λήξης ομολόγων.

Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο

Η χθεσινή έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου επιβεβαιώνει τη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος, ακόμα και μέσα στις ημέρες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Το πανηγυρικό κλίμα των εκδηλώσεων της επίσημης έναρξης του ελληνικού εξαμήνου της Ε.Ε. αφορά το φαίνεσθαι, αλλά στην πραγματικότητα για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι το πλέον δύσκολο εξάμηνο.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κυρίως οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στην αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους -πέραν του τι λέγεται δημοσίως- είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και θα δώσουν οριστική απάντηση στο υπαρκτό ερώτημα αν τον Μάιο οι κάλπες θα είναι διπλές ή τριπλές.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δύο φορές μέχρι τώρα στον λιγότερο από ενάμιση χρόνο της πρωθυπουργικής του θητείας έχει φλερτάρει με τον εκλογικό αιφνιδιασμό, είπε επί λέξει προχθές κατά την ομιλία του για την επίσημη πρώτη της ελληνικής προεδρίας πως «ελπίζει οι επόμενες εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να τον ερμηνεύσουν λέγοντας πως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προκαλέσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2015, με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, παραδέχονται όμως ότι με αυτή τη φράση άφησε εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το παράθυρο για τριπλές εκλογές τον Μάιο. Ο κ. Σαμαράς θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του στις αρχές Απριλίου, καθώς:

* Τότε στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα έχει ξετυλιχτεί το κουβάρι στα δύο σκάνδαλα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και θα γνωρίζουν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπου σήμερα περισσεύει η αμηχανία, το εύρος των αποκαλύψεων, ώστε να φανεί αν θα παίξουν το ρόλο του... εξυγιαντή ή θα αποτελέσουν μέρος του προβλήματος.

* Τότε θα έχει φανεί εάν ο μείζων στόχος της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να αλλάξει το σημερινό πολιτικό κλίμα, δηλαδή η συμφωνία με την τρόικα πριν από τις ευρωεκλογές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έχει πιθανότητες ή όχι. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Στάινμαγερ, στην επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή, δεν άφησε περιθώρια στους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο για συμφωνία σε νέα διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας.

* Τότε το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζουν αν θα έχουν αποφύγει τα νέα μέτρα, μέσα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016.

* Τότε ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τις μετρήσεις και τις αναλύσεις -οι οποίες από τώρα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα πυκνώσουν- που θα προσεγγίζουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γνωρίζει αν το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο για τη Ν.Δ. ή όχι. Και τότε θα αποφασίσει αν θα πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές για να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης και εθνικού διακυβεύματος ή θα περιμένει να λάβει τις αποφάσεις του μετά τις ευρωεκλογές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Τρόικα
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»