Έντυπη Έκδοση

Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο

Η χθεσινή έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου επιβεβαιώνει τη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος, ακόμα και μέσα στις ημέρες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Το πανηγυρικό κλίμα των εκδηλώσεων της επίσημης έναρξης του ελληνικού εξαμήνου της Ε.Ε. αφορά το φαίνεσθαι, αλλά στην πραγματικότητα για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι το πλέον δύσκολο εξάμηνο.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κυρίως οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στην αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους -πέραν του τι λέγεται δημοσίως- είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και θα δώσουν οριστική απάντηση στο υπαρκτό ερώτημα αν τον Μάιο οι κάλπες θα είναι διπλές ή τριπλές.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δύο φορές μέχρι τώρα στον λιγότερο από ενάμιση χρόνο της πρωθυπουργικής του θητείας έχει φλερτάρει με τον εκλογικό αιφνιδιασμό, είπε επί λέξει προχθές κατά την ομιλία του για την επίσημη πρώτη της ελληνικής προεδρίας πως «ελπίζει οι επόμενες εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να τον ερμηνεύσουν λέγοντας πως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προκαλέσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2015, με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, παραδέχονται όμως ότι με αυτή τη φράση άφησε εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το παράθυρο για τριπλές εκλογές τον Μάιο. Ο κ. Σαμαράς θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του στις αρχές Απριλίου, καθώς:

* Τότε στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα έχει ξετυλιχτεί το κουβάρι στα δύο σκάνδαλα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και θα γνωρίζουν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπου σήμερα περισσεύει η αμηχανία, το εύρος των αποκαλύψεων, ώστε να φανεί αν θα παίξουν το ρόλο του... εξυγιαντή ή θα αποτελέσουν μέρος του προβλήματος.

* Τότε θα έχει φανεί εάν ο μείζων στόχος της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να αλλάξει το σημερινό πολιτικό κλίμα, δηλαδή η συμφωνία με την τρόικα πριν από τις ευρωεκλογές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έχει πιθανότητες ή όχι. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Στάινμαγερ, στην επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή, δεν άφησε περιθώρια στους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο για συμφωνία σε νέα διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας.

* Τότε το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζουν αν θα έχουν αποφύγει τα νέα μέτρα, μέσα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016.

* Τότε ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τις μετρήσεις και τις αναλύσεις -οι οποίες από τώρα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα πυκνώσουν- που θα προσεγγίζουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γνωρίζει αν το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο για τη Ν.Δ. ή όχι. Και τότε θα αποφασίσει αν θα πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές για να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης και εθνικού διακυβεύματος ή θα περιμένει να λάβει τις αποφάσεις του μετά τις ευρωεκλογές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Εκλογές
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Σχετικά θέματα: Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»