Έντυπη Έκδοση

Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα

Την τρόικα πολλοί «εμίσησαν». Την πολιτική της; Απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας και των μονομερών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζει στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναζητούν οι δύο ειδικοί ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Troika Report.

Ο Γάλλος Σοσιαλιστής Λιέμ Νγκοκ και ο Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης Οτμαρ Κάρας απαντούν στην «Κ.Ε.» για την αιφνίδια αναβολή του ταξιδιού τους και τους στόχους της αποστολής τους. Αν και δεν συμφωνούν σε όλα, συγκλίνουν στην παραδοχή ότι η τρόικα ως θεσμός, όπως τη γνωρίσαμε, είναι αδιαφανής και κινείται εκτός δημοκρατικού ελέγχου και κοινοτικού νόμου.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Κομισιόν) τάσσονται υπέρ της συνέχισης της ίδιας πολιτικής.

ΛΙΕΜ ΧΟΑΝΓΚ ΝΓΚΟΚ (Γάλλος ευρωβουλευτής)

«Αντιδημοκρατική και αποτυχημένη»

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση. Το έλλειμμα μειώνεται, το χρέος όμως μεγαλώνει. Οι στόχοι επομένως της τρόικας δεν επιτεύχθηκαν» «Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση. Το έλλειμμα μειώνεται, το χρέος όμως μεγαλώνει. Οι στόχοι επομένως της τρόικας δεν επιτεύχθηκαν» Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΣΙΠΗΡΑ

Ανάμεσα σε δύο αεροπλάνα, μετά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία και πριν από την Κύπρο, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Liem Hoang Ngoc), που μαζί με τον Αυστριακό Συντηρητικό συνάδελφό του Οτμαρ Κάρας (Othmar Karas) επρόκειτο να έλθουν στην Αθήνα ως απεσταλμένοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των προτάσεων της τρόικας, δέχθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της «Κ.Ε.».

Σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης στην Αθήνα, ο κ. Χοάνγκ Νγκοκ εξήγησε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τού τηλεφώνησε λέγοντας ότι έχει προκύψει ένα πρόβλημα, λόγω του ότι ο ερχομός τους συνέπιπτε με την επίσημη τελετή έναρξης της προεδρίας από την Ελλάδα.

«Πιθανώς τα ηγετικά στελέχη που θα θέλαμε να συναντήσουμε να μην ήταν διαθέσιμα λόγω της εκδήλωσης, έτσι προτιμήθηκε η αναβολή» εξήγησε ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προτείνει δύο νέες ημερομηνίες στις 24 και 31 Ιανουαρίου και μια τρίτη στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε στην Ελλάδα το γρηγορότερο, κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλη προσδοκία και ότι πολλά άτομα απογοητεύθηκαν από την αναβολή» είπε και πρόσθεσε:

«Αυτή η επίσκεψη είναι συμβολικά πολύ σημαντική, διότι οι περισσότερες συζητήσεις γίνονται γύρω από την πολιτική που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα».

«Αυτό που προσάπτουμε στην τρόικα είναι ότι λειτουργεί με έναν εντελώς αδιαφανή τρόπο. Το αντικείμενο της αποστολής του Ε.Κ., που είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός άμεσα εκλεγμένος από τους λαούς, είναι να θέσουμε τα ερωτήματα των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει το πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις που είχαν δραματικές συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», τονίζει.

«Εκείνο που μας ενώνει είναι η πεποίθηση ότι είναι δυνατή η συμφιλίωση των πολιτών με την Ευρώπη εάν υπάρχει πρόοδος στη δημοκρατία: περισσότερη δημοκρατία για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι παραδίδουμε την εξουσία σε ένα ανεξέλεγκτο τεχνοκρατικό όργανο. Και ακριβώς η τρόικα είναι το σύμβολο μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής υποδομής», υπογράμμισε.

«Στόχος μας», πρόσθεσε ο Χοάνγκ Νγκοκ, «είναι να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις συστάσεις και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η τρόικα, και ως προς αυτό το θέμα, δεν σημαίνει ότι συμπίπτουν οι απόψεις των δύο εισηγητών.

»Για παράδειγμα, εγώ βλέπω με πολύ σκεπτικισμό τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας, με δεδομένο μάλιστα ότι το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή δημοσιονομικής προσαρμογής, που εντοπίσθηκε από το ΔΝΤ, ουδέποτε συζητήθηκε στα σοβαρά με την Κομισιόν, η οποία συνεχίζει να τον εκτιμά γύρω στο μηδέν, ενώ το ΔΝΤ γύρω στο 1 με 1,5.

»Το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί, είναι σοβαρό, γι' αυτό και επέμεινα στο να συμπεριληφθεί στην έκθεση».

«Η άλλη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν για την οποία η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες», συνεχίζει, «αφορά στο ότι το ΔΝΤ υποστήριζε κυρίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κομισιόν ζητούσε με επιμονή την άμεση δημοσιονομική εξυγίανση.

»Μη έχοντας δώσει τελική λύση, εφαρμόσαμε στην Ελλάδα συγχρόνως και τις δύο προτάσεις, ήτοι δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που οδήγησαν τη χώρα στο να μειώσει ακόμα και τον ελάχιστο μισθό. Αυτό είχε κατά τη γνώμη μου καταστροφικές μακροοικονομικές συνέπειες.

»Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, το έλλειμμα μειώνεται, το χρέος όμως μεγαλώνει και έχει φθάσει το 175% του ΑΕΠ. Οι στόχοι επομένως της τρόικας δεν επιτεύχθηκαν», υπογραμμίζει και καταλήγει:

«Εάν ήταν η τρόικα ένα δημοκρατικό όργανο θα είχαν συζητηθεί δημοσίως στο Ε.Κ. οι προτάσεις της, θα είχαμε εξετάσει εάν θα προσαρμόζαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση με βάση τα νέα στοιχεία για τον πολλαπλασιαστή και η πλειοψηφία θα αποφάσιζε. Αυτό είναι δημοκρατία.

»Η τρόικα, όμως, δεν είναι ένα δημοκρατικό όργανο, η δημόσια συζήτηση δεν έγινε και εφαρμόσαμε στα τυφλά τόσο τις υποδείξεις του ΔΝΤ όσο και αυτές της Κομισιόν».

***

ΟΤΜΑΡ ΚΑΡΑΣ (Αυστριακός ευρωβουλευτής)

«Προσωρινή λύση, εκτός κοινοτικού δικαίου»

«Η τρόικα δεν προκάλεσε την κρίση, είναι προϊόν της κρίσης» «Η τρόικα δεν προκάλεσε την κρίση, είναι προϊόν της κρίσης» Σύμφωνος με την ολιγοήμερη αναβολή του ταξιδιού τους στην Ελλάδα για τη συλλογή στοιχείων, την οποία απέδωσε σε «προβλήματα προγραμματισμού» και των δύο πλευρών, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Οτμαρ Κάρας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την τρόικα «προσωρινή λύση» που δεν βασίζεται όμως στο κοινοτικό δίκαιο και ζητά εχέγγυα διαφάνειας.

«Συμφωνήσαμε να αναβάλουμε την αποστολή συγκέντρωσης στοιχείων, εξαιτίας προβλημάτων προγραμματισμού και στις δύο πλευρές. Το ταξίδι δεν ματαιώνεται, απλά αναβάλλεται. Θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο», εξηγεί ο κ. Κάρας. Για τη στάση των Ελλήνων, υποστηρίζει:

«Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απάντησαν ήδη στο ερωτηματολόγιο. Οι Ελληνες αξιωματούχοι υπήρξαν πολύ ανοικτοί στις ερωτήσεις μας και ήταν έτοιμοι να συνεργασθούν μαζί μας. Ολες οι διαφορετικές πτυχές, οι απαντήσεις και τα ευρήματα της αποστολής μας θα αξιολογηθούν και θα περιληφθούν στην τελική μας έκθεση που θα ψηφισθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».

* Ποιος είναι ο στόχος της αποστολής σας;

- Η τρόικα είναι ένα μια προσωρινή λύση. Βασίζεται στη συνεργασία των κυβερνήσεων, αλλά όχι στο κοινοτικό δίκαιο. Σκοπός μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι στο μέλλον, η διαφάνεια, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η δημοκρατική νομιμότητα είναι διασφαλισμένα. Αυτό σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συν-αποφασίζει στις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις.

* Γνωρίζετε τις τεράστιες επιπτώσεις της λιτότητας στον πληθυσμό;

- Η ελληνική κυβέρνηση άρχισε εντυπωσιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει σημαντικές θυσίες. Εχω τεράστιο σεβασμό στις προσπάθειές του. Η τρόικα δεν προκάλεσε την κρίση, είναι προϊόν της κρίσης.

* Υπάρχει εναλλακτική για την Ευρώπη;

- Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει. Είμαι υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει την οικονομική κρίση μόνη της. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις μόνη. Γι' αυτό είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Ο εξτρεμισμός δεν λύνει τα προβλήματα, τα επιδεινώνει. ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Γερμανία
Συνεντεύξεις
Τρόικα
Σχετικά θέματα: Αναλύσεις
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»