Έντυπη Έκδοση

Δεν υπάρχει τίποτε το άξιο λόγου για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που ούτε δικαίωμα ψήφου έχει στις αποφάσεις που άπτονται των οικονομικών και νομισματικών συμφερόντων

Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση

Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αφαιρέσει όλες τις αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν η χώρα που ασκούσε ανά εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

Μέσα σε μια καλπάζουσα οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που τη μαστίζει τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας την άσκηση της εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εικόνα: Πριν μιλήσουμε για την ελληνική προεδρία, αξίζει μια αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Λοιπόν, οι άνεργοι αυξήθηκαν τον Νοέμβριο στα 1.387.520 άτομα ήτοι το 27,8% του ενεργού πληθυσμού (ΕΛΣΤΑΤ). Αντίθετα, η ΓΣΕΕ ανεβάζει την πραγματική ανεργία στο 33% και ο μη ενεργός πληθυσμός το 2014 θα είναι 1.100.000 άτομα περισσότερος από τους απασχολουμένους.

Η Ελλάδα εμφανίζει, μαζί με την Ισπανία, τον υψηλότερο βαθμό εισοδηματικής ανισότητας, σύμφωνα με το δείκτη κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini). Ο δείκτης κατανομής εισοδήματος σε πεντημόρια (S80/S20) ανήλθε για το 2012 στο 6,6, δηλαδή το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ήταν 6,6 φορές υψηλότερο από το μερίδιο του 20% του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Στο σημείο αυτό βασίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακαμψιακή προσδοκία του, επαγγελλόμενος την ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου για να αυξηθεί η κατανάλωση, να αντιστραφεί η ύφεση και να βγει η χώρα από την κρίση.

Οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες -Εθνική, Πειραιώς, ALPHA, Eurobank-, στην ουσία χρεοκοπημένες εδώ και καιρό, επιβιώνουν από την ανακεφαλαιοποίησή τους με πόρους που έχουν χρεωθεί όλοι οι Ελληνες (δημόσιο χρέος), ύψους 40-50 δισ. ευρώ. Οι ηγεσίες των περισσοτέρων από αυτές τις τράπεζες δίνουν μισθούς στα μεγαλοστελέχη τους που αγγίζουν -κρατηθείτε- και τις 450.000 ευρώ! Οι δέκα πρώτοι έχουν δυνητικό διαθέσιμο εισόδημα ύστερα από φόρους γύρω στα 250-210 χιλιάδες ευρώ συν δωρεάν αυτοκίνητα, καύσιμα, πιστωτικές κάρτες, έξοδα παραστάσεως κ.λπ. κ.λπ. από τα χρήματα των Ελλήνων. Και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για αυτό το όργιο ούτε από τους εκπροσώπους του κράτους ούτε από αυτούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει διορίσει η κυβέρνηση σε κάθε τράπεζα για να παρακολουθούν, υποτίθεται, τα πεπραγμένα τους. Τι κάνουν αυτές οι τράπεζες εκτός από το να μην παρέχουν ρευστότητα στην ασφυκτιώσα ελληνική οικονομία; Μα φυσικά υμνούν την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ανώτερος διευθυντής της διεύθυνσης μελετών της ALPHA, ο κ. Μιχαήλ Μασουράκης. Οι μελέτες που παράγει η διεύθυνσή του όχι μόνο ευαγγελίζονται τον επερχόμενο παράδεισο άμα τη εξόδω από το τούνελ της κρίσης, αλλά μέμφεται και τους μεμψίμοιρους συμπολίτες του που δεν θέλουν να δουν το φως το αληθινόν, τον διαγραφόμενο στον ορίζοντα θρίαμβο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της οποίας, προφανώς υπό την επήρεια ουσιών που προκαλούν μια μόνιμη και ζεστή ευφορία (substances euphorisantes, τις λένε στην πατρίδα μου), είναι ένθερμος θιασώτης.

Και μέσα σ' αυτό το κλίμα όλοι αυτοί καμώνονται ότι περιμένουν τα αποτελέσματα των στρες-τεστ των τραπεζών από τη φημισμένη «BlackRock» που θα καταδείξουν την ευρωστία του τραπεζικού μας συστήματος, τόσο μεγάλη ευρωστία που ο αρθρογράφος των «Financial Times» Wolfgang Munchau δηλώνει ότι δεν τα λαμβάνει υπόψη, γνωρίζοντας προφανώς τους τρόπους που γίνονται αυτά τα τεστ, τα οποία «βγάζουν» ό,τι περίπου τους ζητήσει κανείς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής στην περιφέρεια δεν έχουν ακόμη τελειώσει και πως η λιτότητα και ο αποπληθωρισμός (λόγω περιορισμένης ζήτησης και ύφεσης) βρίσκεται μπροστά μας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να ακουστεί η φωνή του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα. Μέχρι πρότινος, έλεγε η γιατρός την Παρασκευή στην RTBF (κρατικό ραδιόφωνο Βελγίου), νοσηλεύαμε στην Ελλάδα πάμπτωχους μετανάστες. Τώρα έχουμε γεμίσει από πάμπτωχους Ελληνες, φέρνοντας ως παράδειγμα γυναίκα με μηνιαίο εισόδημα 340 ευρώ που έχει να διαλέξει: ή να αγοράσει τρόφιμα να φάει ή να πληρώσει την ινσουλίνη της και να μείνει νηστική. Αλλά κάνοντας ινσουλίνη πρέπει να τρώει σε τακτά διαστήματα για να μην πάθει υπογλυκαιμία. Αλλά με ποια χρήματα; Μύλος. Να τη στείλουμε στον κ. Μασουράκη, θα έχει κάποια λύση και γι' αυτήν ο αισιόδοξος μελετητής της Alpha Bank.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ακόμη πολλά για τα χάλια που θα παραδώσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην επόμενη, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στην ελληνική προεδρία.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αφαιρέσει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν η χώρα που ασκούσε ανά εξάμηνο την προεδρία της Ενωσης. Σήμερα όλα τα οικονομικά θέματα περνάνε μέσα από το πλήρως ελεγχόμενο από τη Γερμανία Eurogroup και τον πρόεδρό της, τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα ασκεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ενωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, λαίδη Κάθριν Αστον, και τα υπόλοιπα ο πρόεδρος της Ενωσης (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής) Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μαζί με την Κομισιόν. Τι μένει για την προεδρεύουσα Ελλάδα, της κρίσης, της σπατάλης και της διαπλοκής; Περίπου τίποτε.

Θα μπορούσε να επηρεάσει στη σύνταξη μιας πιο «επιθετικής» ατζέντας με κάποιες αναφορές στα δικά της ενδοκοινοτικά συμφέροντα; Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», εν όψει της ελληνικής προεδρίας, ο ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρης Κούρκουλας. Τον ρώτησαν αν η χώρα μας, ως προεδρία, θα επιδιώξει στον τομέα της λαθρομετανάστευσης την τροποποίηση της συμφωνίας «Δουβλίνο 2» εξαιτίας της οποίας χιλιάδες μετανάστες δεν μπορούν να παροχετευθούν στις άλλες χώρες του Σένγκεν. Και η απάντηση του κ. Κούρκουλα: «Πρόκειται για ένα ζήτημα δύσκολο έως ακατόρθωτο...». Ειλικρινής ο άνθρωπος.

Σ' αυτό το ακατόρθωτο ζήτημα πρέπει να προσθέσουμε τις άλλες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: Οικονομική και νομισματική ενοποίηση σε συνδυασμό με την τραπεζική ενοποίηση. Η Γερμανία τορπίλισε πρόσφατα το όλο εγχείρημα πετυχαίνοντας η τελική διαμόρφωση αυτής της πολιτικής για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών να πάει στις ελληνικές καλένδες. Οι πόροι για την τραπεζική διάσωση θα είναι τα επόμενα χρόνια εθνικοί πόροι. Για αργότερα, βλέπουμε. Με άλλα λόγια, πήγαν για μαλλί οι Ευρωπαίοι και βγήκαν κουρεμένοι από τη Γερμανία με ένα ταμείο διάσωσης τραπεζών που, όταν θα γίνει, θα έχει 55 δισ. ευρώ, ενώ είναι γνωστό πως χρειάζονται γι' αυτό το σκοπό εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Για να μη συζητήσουμε σοβαρά το στρίμωγμα από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς τη δυνατότητά της να αγοράζει απευθείας ομόλογα των χωρών που απειλούνται με οικονομική κατάρρευση (ΟΜΤ-Outright Monetary Transactions). Στη μετανάστευση αναφερθήκαμε πιο πάνω, ενώ μας μένει ως ελληνική προτεραιότητα η θαλάσσια πολιτική της Ενωσης. Πιστεύει κανείς σοβαρά στην Αθήνα ότι θα μπορέσει να υπάρξει κοινή απόφαση των 28 για τους θαλάσσιους διαδρόμους - ΑΟΖ κ.λπ., κατά το εξάμηνο της προεδρίας της; Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τίποτε το άξιο λόγου για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που ούτε δικαίωμα ψήφου έχει στις αποφάσεις που άπτονται των οικονομικών και νομισματικών συμφερόντων (Eurogroup- ECOFIN). Αυτό το ξέρατε; Για να μην πολυλογούμε, πρόκειται για μια χώρα που έχει αποδεχθεί να αντικαταστήσει τη λαϊκή κυριαρχία της με τη γερμανική κυριαρχία, μια κυβέρνηση που προσπάθησε με κάθε μέσο όλη την περασμένη εβδομάδα να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά τις φιέστες της προεδρίας πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους ιθαγενείς. Για μια «μεταμοντέρνα αποικία» της Γερμανίας (Στ. Λυγερός).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Συνεντεύξεις
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»