Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.» ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

«Δεν περιμένουμε τίποτα»

«Αν είχαν λόγο να μας πάρουν σοβαρά, τότε ίσως κάτι να προχωρούσε. Οταν όμως παρακαλάς για τη... δόση σου και σε κυνηγούν οι τροϊκανοί, ακόμη και να βάλεις το καλό σου κοστούμι, ο Μανωλιός δεν αλλάζει». Τρεις πολίτες, ένας γιατρός, μία άνεργη και μία μετανάστρια, σχολιάζουν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης από τη χώρα μας και δηλώνουν παντελώς απαισιόδοξοι!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ (γιατρός)

«Προεδρεύοντες, υπό επιτήρηση»

«Κάποτε, ο Χάρρυ Κλυνν είχε πει πως "στην Ελλάδα, αν πετάξεις πέτρα, είτε πρόεδρο θα πετύχεις είτε σκύλο". Τα σκυλιά δυστυχώς τα έχουν μαζέψει, καιρό έχω να δω αδέσποτο. Τώρα όμως, με την προεδρία της Ε.Ε., που αν δεν απατώμαι είναι η έκτη, η κυβέρνηση υπόσχεται ημέρες μεγαλείου για την ταλαιπωρημένη πατρίδα μας και είμαστε όλοι πρόεδροι! Προβλέπω μέρες δόξας όμοιες με του 2004, τότε που σηκώσαμε το ευρωπαϊκό κύπελλο», λέει ο γιατρός Κωνσταντίνος Αναστασάκης:

«Μην κοιτάτε που κάποιους μήνες πριν Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση της Ελλάδας από την προεδρία της Ε.Ε. Ζηλεύουν. Φυσικά, είναι λίγο οξύμωρο οι προεδρεύοντες υπουργοί της Ευρώπης να βρίσκονται υπό την επιτήρηση των τροϊκανών υπαλλήλων. Η παροιμία λέει "ας με λένε δημαρχίνα κι ας ψοφάω από την πείνα". Και είναι του λαού μας παροιμία, ντόπια».

* Οι εφημερίδες γράφουν πως το Μαξίμου προσδοκά ότι με την προεδρία θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας μας και θα αποκατασταθεί η φήμη της διεθνώς.

- Προσωπικά, περίμενα πώς και πώς να ολοκληρωθεί η φιέστα της ανάληψης στο Ζάππειο και να έχει νοικιαστεί ένα ανοιχτό διώροφο λεωφορείο, να φορτώσει η κυβέρνηση τους πρωτοκλασάτους υπουργούς και τους επισήμους και να τους περιφέρει, ενώ ο κόσμος να παραληρεί από εθνική υπερηφάνεια. Image makers έχουν, κάποιος έπρεπε να το σκεφθεί, διότι δεν άκουσα να έγινε κάτι.

* Και φυσικά, τα εθνικά θέματα θα «μπουν σε ένα νέο πλαίσιο και θα δρομολογηθούν κάτω από τις νέες παραμέτρους που ορίζει η προεδρία»...

- Οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν, το 28% της ανεργίας θα εξαφανιστεί, η φοροδιαφυγή θα παταχθεί, τα σύνορα της Ελλάδας θα θεωρηθούν σύνορα της Ευρώπης, η δικαιοσύνη θα λάμψει, θα πάρουμε τη «μερίδα του λέοντος» στις ΑΟΖ, θα λυθεί το Μακεδονικό και το Κυπριακό και γενικά θα μας κάνουν όλα τα χατίρια, σαν να είναι η γιορτή μας ένα πράγμα.

* Μπορεί να συμβεί κάτι από αυτά;

- Αν είχαν λόγο να μας πάρουν σοβαρά, ναι, κάτι από όλα αυτά θα προχωρούσε. Ομως, όταν κάθε λίγο και λιγάκι σε κυνηγούν οι τροϊκανοί, για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων της τρέχουσας σύμβασης, όταν δηλαδή παρακαλάς για τη... δόση σου, ακόμη κι αν βάλεις το καλό σου κοστούμι, ο Μανωλιός δεν αλλάζει. Και δεν θα σε περάσουν ξαφνικά για γαλαζοαίματο.

* Στην καθημερινότητά σου, τι περιμένεις ν' αλλάξει;

- Προσωπικά, το μόνο που ξέρω πως θα αλλάξει στη ζωή μου είναι πως θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο και ένα στο Λαγονήσι. Κλειστοί δρόμοι, μπλοκάρισμα και ταλαιπωρία για δύο-τρεις μέρες, 14 φορές, μέσα σε μόλις έξι μήνες. Τουλάχιστον, κάποιος να τους πει να μη βάλουν το συμβούλιο στο Λαγονήσι μέσα στο καλοκαίρι, μη χάσουμε και το μπανάκι μας...

**

ΒΑΣΩ ΑΚΡΙΒΟΥ (άνεργη)

«Κανένα όφελος»

«Τα τελευταία χρόνια εργάστηκα από τρεις ώς πέντε μήνες κι έμεινα άνεργη από έξι μήνες ώς έναν χρόνο. Τώρα, έκλεισα 15 μήνες στην ανεργία. Και να φανταστείς ότι δούλευα από 15 χρονών, σε κλωστήριο. Και μετά, σε εργοστάσια ιματισμού, στο Λαύριο. Μετά στη λάντζα και στον μπουφέ εστιατορίων, σε υπηρεσίες καθαρισμού...».

* Θα φέρει δουλειές η ελληνική προεδρία;

- Τίποτε απολύτως δεν φέρνει. Ούτε δουλειά θα βρω ούτε σύνταξη θα καταφέρω να βγάλω. Δεν ξέρω καν αν θα καταφέρω να διατηρήσω το σπίτι που νοικιάζω. Το νοίκι δεν βγαίνει. Βέβαια, έχω φίλους. Αυτό με κρατάει όρθια και πεισμώνω για ν' αλλάξει κάτι. Ομως κι αυτοί βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

* Θ' αλλάξει κάτι στη διάρκεια της προεδρίας;

- Φοβάμαι ότι θα έρθουν και νέα μέτρα. Τα οποία δεν είναι υπέρ των πολιτών, αντιθέτως δυσκολεύουν κι άλλο τη ζωή μας. Πάντως, οφέλη δεν περιμένουμε. Ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι άνεργοι. Αντιθέτως, πιστεύω ότι αντί να οδηγηθούμε σε λύσεις, θα μας οδηγήσει σε αρκετές δεσμεύσεις.

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΡΑΠΟΥΣΗ (μετανάστρια)

«Πόσο θ' αντέξω;»

«Πολλά χρόνια τώρα, η μοναδική μου επιθυμία είναι να πάρω ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο. Για να μπορώ να ζήσω, σ' αυτή τη χώρα που μεγάλωσα, τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου ελεύθερα, δίχως να φοβάμαι. Αυτό είναι το όνειρό μου και η ελπίδα μου ν' αλλάξει κάτι με την ελληνική προεδρία», λέει η 30χρονη Εμμανουέλα Ραπούση, από την Αλβανία.

* Εργάζεσαι;

- Σπουδάζω γραφιστική, δουλεύοντας παράλληλα σε εκδόσεις. Δεν πιστεύω ότι με την ελληνική προεδρία θα στηριχθούν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα ούτε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Ειλικρινά, σε εμένα η ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης δεν προκαλεί κανένα απολύτως συναίσθημα. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, σκύψαμε όλοι μαζί το κεφάλι. Αλλά κρατάμε όρθιο το σώμα. Και εγώ, όπως πολλοί άλλοι, δεν περιμένουμε καμία θετική αλλαγή. Στηρίζουμε όμως τις ελπίδες μας στο μέλλον. Οσοι παλεύουμε μπορούμε να ελπίζουμε.

* Σε τι ελπίζεις;

- Να αλλάξουν τα βάρβαρα μέτρα που καταστρέφουν την καθημερινότητά μας. Δουλεύω με αμοιβή 700 ευρώ το μήνα. Για να πληρώνω το ενοίκιο και την Εφορία. Πόσο θ' αντέξω; Θέλουμε ν' αλλάξουμε τη ζωή μας. Γιατί τώρα δεν βλέπω όνειρα και με τόσα βάρη που πρέπει να σηκώσω προσπαθώ να μη σκέφτομαι το μέλλον. Αυτή η σκέψη με αγχώνει. Κοιτάζω μόνο τα επόμενα βήματα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανεργοι
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»