Έντυπη Έκδοση

«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες

Στοιχεία-φωτιά προέκυψαν από τις έρευνες του ΣΔΟΕ, ψάχνοντας τις αμαρτωλές συμβάσεις για τα υποβρύχια: το ραντεβού Σπηλιωτόπουλου-Γερμανών-Ευσταθίου, ενώ γίνονταν κρίσιμες τροποποιήσεις στις εν λόγω συμβάσεις, και οι δύο εταιρείες «ΑΤΛΑΣ» του Ευσταθίου

Επαιρνε μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν συνυποψήφια εταιρεία δίπλα σε κολοσσούς, όπως η Ντέμλερ Μπενζ, η Ρέιθιον, η «THALES», οργάνωνε ραντεβού Γερμανών μεγαλεμπόρων οπλικών συστημάτων με υπουργούς Αμυνας, αλλά δεν είχε ούτε... βιβλία εταιρικά ούτε στοιχεία και δεν είχε καμία επίσημη δραστηριότητα!

Ενα μαραθώνιο μεταξύ λογιστικών γραφείων και επιχειρήσεων... αγνώστου δραστηριότητας περιγράφουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ Ενα μαραθώνιο μεταξύ λογιστικών γραφείων και επιχειρήσεων... αγνώστου δραστηριότητας περιγράφουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ Ετσι -όπως τα διαβάζετε και μοιάζουν απίστευτα- περιλαμβάνονται στο συμπέρασμα των ερευνητών του ΣΔΟΕ για το μέγα σκάνδαλο των εξοπλισμών, και ειδικότερα για τον περίφημο και μη προφυλακισθέντα Παν. Ευσταθίου.

Στο πόρισμα δεν αναφέρεται, γιατί ακόμα δεν είχε υπάρξει η ομολογία του Αντώνη Κάντα και του ίδιου του Ευσταθίου ότι αυτή η ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ εταιρεία, για να κάνει τις δουλειές της, παρ' ότι ήταν -κατά το πόρισμα- εταιρεία-μαϊμού έδινε αφειδώς μίζες εκατ. ευρώ από το 2000 μέχρι και το 2005, δηλαδή και επί «αρχιερέα της διαπλοκής» και επί «σεμνών και ταπεινών»...

Πολύχρωμες μίζες

Ο Ευσταθίου παραδέχεται επίσημα στον ανακριτή ότι έδινε μίζες σε αξιωματούχους του ελληνικού Πενταγώνου, ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται πού κατέληξαν μεγάλα ποσά και ομολογεί διακομματική συμμετοχή σε μίζες: Ερ. ανακριτή: «Θυμάστε συνολικά τι χρήματα δόθηκαν για παράνομες πληρωμές για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και για το Asrad; Απ.: Από το 2001 ώς το 2005 δόθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ και για τα δύο προγράμματα. Από το 2005 και μετά, συνολικά 5 εκατ. ευρώ και για τα δύο».

Οπως αποκάλυψε χθες η «Ε», ο κ. Ευσταθίου οργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2005 συνάντηση του τότε υπουργού Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, με το Γερμανό πρόεδρο της εταιρείας Rheinmetal στο ελληνικό Πεντάγωνο. Η ομολογία του είναι η πρώτη επίσημη εμπλοκή του «γαλάζιου» υπουργού με το «σύστημα της μίζας». Βέβαια, ο κ. Ευσταθίου ισχυρίζεται ότι η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική, παρ' ότι ερωτάται από τον ανακριτή αν εκείνη την περίοδο (Δεκέμβριος του 2005) «έτρεχαν» προγράμματα.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ αποδεικνύει ότι όντως «έτρεχαν» προγράμματα, καθώς εκείνες ακριβώς τις ημέρες έγιναν τροποποιήσεις στις δύο κύριες συμβάσεις, και μάλιστα πολύ σοβαρές, αφού άλλαζαν τρόποι και όροι πληρωμής, τρόπος υπολογισμού των τιμών, αλλαγή τράπεζας κ.λπ. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Π. Ευσταθίου εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας STN ATLAS, την οποία είχε ήδη μεταβιβάσει στην εταιρεία Rheinmetal, και έτσι οργάνωσε το ραντεβού με το Γερμανό πρόεδρο αυτής της εταιρείας και τον υπουργό Σ. Σπηλιωτόπουλο.

Στο πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ τον Μάρτιο του 2011, αφού ανακαλύπτουν τα προγράμματα που έτρεχαν εκείνες τις ημέρες του ραντεβού, εξηγούν τι βρήκαν, όταν ερεύνησαν την εταιρεία του ανθρώπου που μοίραζε τις μίζες και μετά το 2005. Γράφουν: «(...) Μεταβήκαμε στην έδρα της εταιρείας στην οδό Μεραρχίας 13 στον Πειραιά. Από την έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δικηγορικό γραφείο, στο οποίο μετέχει ο δικηγόρος Σπηλιώπουλος Βασίλειος, Νομικός Εκπρόσωπος της ανωτέρω εταιρείας.

»Ζητήσαμε την προσκόμιση βιβλίων και στοιχείων, τα οποία ΔΕΝ μας προσκομίστηκαν, διότι -όπως μας ανέφερε- βρίσκονταν στο λογιστικό γραφείο που ήταν υπεύθυνο για την ενημέρωση και τήρηση αυτών. Κατόπιν αυτού, μεταβήκαμε στο λογιστικό γραφείο στη Μεταμόρφωση Αττικής και ζητήσαμε να μας προσκομίσει στοιχεία για την εταιρεία STN ATLAS. Μας δήλωσε ότι τηρούν και είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των βιβλίων των δύο εταιρειών, ήτοι: RHEINMETAL DEFENCE ELEKTRONIK GMBH, STN ATLAS ELEKTRONIK GMBH. Για την εταιρεία STN-ATLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ δεν διαθέτει κανένα στοιχείο...

»Οι ως άνω εταιρείες έχουν αναλάβει άλλα έργα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, βάσει άλλων συμβάσεων με το Υπουργείο Αμυνας, και όχι για τις συμβάσεις με τα υποβρύχια. Εδώ κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ότι Νομικός Εκπρόσωπος όλων των εταιρειών είναι ο κ. Σπηλιώπουλος Βασίλης. Οσον αφορά την εταιρεία STN ATLAΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ο Νομικός Εκπρόσωπος μάς προσκόμισε έγγραφο με αριθμ. πρωτ. της υπηρεσίας μας, ΕΜΠ. 3685/4-10-2010, όπου μας δηλώνει ότι η ως άνω εταιρεία δεν άσκησε ουδεμία δραστηριότητα από τη σύστασή της στις 29-6-2000 έως και τη λήξη της στις 29-6-2004 και ουδέποτε θεώρησε Βιβλία και Στοιχεία».

Δαιδαλώδεις διαδρομές

Εν ολίγοις: οι ερευνητές του ΣΔΟΕ πήραν στο κατόπι την εταιρεία STN ATLAS, που ήταν συνυποψήφια δίπλα σε κολοσσούς, έφτασαν σε δικηγορικό γραφείο του Πειραιά, τους έστειλαν σε λογιστικό γραφείο της Μεταμόρφωσης, εκεί βρήκαν τη γερμανική εταιρεία (!) και δύο... «ΑΤΛΑΣ», από τις οποίες η μία έπαιρνε αντισταθμιστικά ωφελήματα, ΟΧΙ για τις συμβάσεις με τα υποβρύχια, αλλά... άσχετα, και η άλλη εταιρεία ήταν σκέτη «μαϊμού»!

Ομορφος κόσμος, ηθικός αυτός που έμπαινε στο γραφείο του υπουργού, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, εθιμοτυπικά, την ώρα που οι συμβάσεις για τα υποβρύχια τροποποιούνταν ουσιωδώς με υπογραφές του υπουργείου και των Γερμανών εμπόρων οπλικών συστημάτων...

Απολογιών... πυρ ομαδόν

Σε ρυθμούς... απολογιών συνεχίζεται η ανάκριση για την υπογραφή των συμβάσεων των γερμανικών υποβρυχίων και του οπλικού συστήματος Asrad, με τους νέους κατηγορουμένους να έχουν ήδη κλητευθεί από τη Δικαιοσύνη για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζονται να δόθηκαν.

Το κατώφλι του ανακριτή, αρμόδιου για εγκλήματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή αναμένεται να περάσει πρώτη η 70χρονη Ειρήνη Ευσταθίου, η σύζυγος του εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, Παναγιώτη. Τα στοιχεία που εντοπίστηκαν εις βάρος της οδήγησαν στο να καταστεί κι αυτή κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Την ίδια ώρα, η ποινική μεταχείριση του 83χρονου συζύγου της, για το αν θα κρατηθεί προσωρινά ή θα συνεχίσει να είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, βρίσκεται ξανά στην κρίση της Δικαοσύνης.

Κι αυτό μετά την έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν στο να επανεξεταστεί το ζήτημα είναι αρχικά ότι ο κατηγορούμενος Ευσταθίου έχει ομολογήσει ότι χρημάτιζε ανθρώπους του ΥΠΕΘΑ, ενώ εξαρχής ο ρόλος του στην υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός. Αλλωστε, είναι -κατά το κατηγορητήριο- ένας από τους ανθρώπους που διακίνησαν μαύρο πολιτικό χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι υπό διερεύνηση συμβάσεις.

Παράλληλα, έχουν κληθεί ακόμη δέκα πρόσωπα που ο ίδιος ο Ευσταθίου κατονόμασε ως αποδέκτες χρημάτων της γερμανικής STN ATLAS. Πρόκειται για απόστρατους αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού, που την επίμαχη περίοδο ήταν μέλη επιτροπών του ΥΠΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση Ευσταθίου να μιλήσει για «bonus», που έδωσε στους εν λόγω στρατιωτικούς, είχε αποτέλεσμα την αντίδραση του ανακριτή Μαλλή, κατά την απολογία του πρώτου, ο οποίος παρατήρησε πως ο κατηγορούμενος θυμάται το χρηματισμό των χαμηλότερων κλιμακίων, αλλά η μνήμη του τον «εγκαταλείπει» όταν πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία συνεχίζουν να φτάνουν στο ανακριτικό γραφείο. Ανάμεσά τους και ορισμένα που κατέθεσε ο Αντ. Κάντας διά του συνηγόρου του, προς επίρρωσιν της απολογίας του. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κινήσεις λογαριασμών του στις UBP Γενεύης και ΒΝΡ Paribas, όπου καταγράφεται η κατάθεση 550.000 ευρώ από λογαριασμό της εταιρείας OXYLOS, συμφερόντων του προφυλακισμένου Δ. Παπαχρήστου, καθώς και κατάθεση 80.000 ευρώ από τον Παν. Ευσταθίου μέσω της offshore «IRONHELD Ltd».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Διαφθορά
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Υπόθεση υποβρυχίων
Σχετικά θέματα: Διαφθορά
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Για το ίδιο θέμα
Δύο νέες συλλήψεις για τα εξοπλιστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»