Έντυπη Έκδοση

Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB

Στατιστικά οι «τρεις» είχαν μερίδιο αγοράς μόλις 4%. Δηλαδή, σε δάνεια συνολικού ύψους 242 δισ. ευρώ, οι τρεις αυτές τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια μόνο 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 232 δισ. δόθηκαν από τις άλλες τράπεζες και κυρίως τις μεγάλες: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank

Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη τρεις μόνο τράπεζες με μερίδιο αγοράς 4% ενώ μένει στο απυρόβλητο το 96% των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια 232 δισ. ευρώ.

Οι έλεγχοι της Δικαιοσύνης για δάνεια που χορηγήθηκαν με περίεργο τρόπο επικεντρώνονται σε τρεις τράπεζες:

1 Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί διοίκησης Αγγελου Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλου.

2 Στη Proton Bank επί ιδιοκτησίας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και

3 Στην First Business Bank επί ιδιοκτησίας Βίκτορα Ρέστη.

Το ερώτημα που αμέσως προκύπτει στη σκέψη κάθε καλόπιστου φορολογούμενου πολίτη, που πληρώνει όχι μόνο τα «κόκκινα δάνεια» των τριών τραπεζών, αλλά το σύνολο των «κόκκινων δανείων» που εκτιμώνται σε πάνω από 65 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι: «Φταίνε μόνο τρεις τράπεζες;».

Η απάντηση είναι σίγουρα «όχι». Στατιστικά οι «τρεις», Ταχ. Ταμιευτήριο, Proton Bank και FBB, είχαν μερίδιο αγοράς μόλις 4% (όταν λειτουργούσαν). Δηλαδή, σε δάνεια συνολικού ύψους 242 δισ. ευρώ (μέσος όρος δανείων του ιδιωτικού τομέα την περίοδο 2008-2013, εκ των οποίων τα 121 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις) οι τρεις αυτές τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια μόνο 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 232 δισ. δόθηκαν από τις άλλες τράπεζες και κυρίως τις μεγάλες, αυτές που συνηθίσαμε να τις λέμε συστημικές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ολα τα δάνεια που έδωσαν αυτές οι τράπεζες δόθησαν καλώς, τηρώντας όλες τις διαδικασίες; Οι περίφημες επιτροπές πιστοδοτήσεων ενήργησαν σύμφωνα με τη συνήθη τραπεζική πρακτική ή όχι; Εγιναν πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις; Τηρήθηκαν οι όροι του ανταγωνισμού; Ναι ή όχι; Απάντηση θα δώσουν οι δικαστές, εάν ασχοληθούν σε βάθος, όπως έκαναν στις περιπτώσεις των τριών παραπάνω τραπεζών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις και αναρωτιούνται εάν ασχολήθηκε κανείς με τα θαλασσοδάνεια που έδωσε η Αγροτική Τράπεζα σε επιχειρηματίες και κόμματα, εάν ασχολήθηκε κανείς με τα δάνεια που έδωσαν κάποιες τράπεζες σε προβληματικές εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάποια άλλα που δόθηκαν σε χαλυβουργίες, οι μέτοχοι των οποίων ήταν ταυτόχρονα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος, καθώς επίσης πώς δόθηκαν τόσα δάνεια από όλες τις τράπεζες στην εταιρεία Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σε κάθε περίπτωση, τα «κόκκινα δάνεια» που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι ανέρχονται σε περίπου 66-70 δισ. ευρώ ή περίπου το 30% του συνόλου.

** Ανά τράπεζα, η Εθνική εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 15,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. Η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε το υγιές τμήμα της First Business Bank.

** Η Alpha Bank έχει στο χαρτοφυλάκιό της προβληματικά δάνεια 20,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,6 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Η Alpha Bank απορρόφησε την Εμπορική Τράπεζα.

** Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει 26,3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια. Η Πειραιώς απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα, τη Millennium, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

** Τέλος, η Eurobank (η οποία απορρόφησε τα υγιή κομμάτια της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) έχει προβληματικά δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Τράπεζες
Δάνεια
FBbank
Proton Bank
Διαφθορά
Κύριο θέμα
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Σχετικά θέματα: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Προεδρία Ε.Ε.
Παράθυρο Σαμαρά για τριπλές εκλογές τον Μάιο
5 βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής προεδρίας
Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση
Διαφθορά
«Μαϊμού» εταιρεία, πραγματικές μίζες
Απολογιών... πυρ ομαδόν
Κόμματα και επιχειρήσεις στον αφρό με θαλασσοδάνεια
Πρωτογενές έλλειμμα ευθιξίας
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πώς έκαναν φτερά τα δάνεια
Οι VIPs του κατηγορητηρίου
Δεν φταίνε μόνο Τ.Τ., Proton και FBB
ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρένθεση»
Εδώ σε θέλω κάβουρα...
ΠΑΣΟΚ
«Η Κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο Κολωνάκι»
Ευρωεκλογές
Ζητούνται γενναίοι για το ευρωψηφοδέλτιο
Αναλύσεις
Εκ Βρυξελλών τα βέλη στην τρόικα
«Δεν περιμένουμε τίποτα»
ΣΥΝ
«Κυβερνούν καλύπτοντας μίζες και εγκλήματα!»