Έντυπη Έκδοση

Φταίει ο καιρός ή μήπως εμείς;

Με το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ σε «πολικό συναγερμό», λόγω της πρωτοφανούς χιονοθύελλας, που έριξε τη θερμοκρασία κατά μερικές δεκάδες βαθμούς Κελσίου, βάζοντας 24 αμερικανικές Πολιτείες στη βαθιά κατάψυξη, το ερώτημα που αυθόρμητα και επιτακτικά προκύπτει είναι εάν το φαινόμενο της διαταραχής της πολικής δίνης συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη και εάν θα μας απειλήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Παγωμένος ο ποταμός Χάντσον, στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί λένε πως τέτοια φαινόμενα θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά... Παγωμένος ο ποταμός Χάντσον, στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί λένε πως τέτοια φαινόμενα θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά... Αλλη μία φορά, όμως, η μία και μοναδική επιστημονική αλήθεια μοιάζει... να μπαίνει στον πάγο, καθώς η διεθνής ερευνητική κοινότητα παρουσιάζεται διχασμένη.

Εγκριτες ομάδες, με δημοσιεύσεις τους σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσία στα διεθνή ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι, παρά το αντιφατικό της θεώρησης, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει πολικό ψύχος, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο τις επόμενες δεκαετίες θα γίνεται πιο συχνό. Την ίδια στιγμή, εξίσου έγκριτοι συνάδελφοί τους δηλώνουν με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα ότι η «συμμετοχή» της κλιματικής αλλαγής είναι ελάχιστη ώς μικρή, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο σε «ιδιαιτερότητες» του καιρού.

Εκθεση διεθνούς ομάδας κλιματολόγων, που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην επιθεώρηση Scientific American, εξηγεί ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από διαταραχή της πολικής δίνης, ενός ανέμου που κανονικά περικυκλώνει το Βόρειο Πόλο και συγκρατεί το ψύχος παγιδευμένο στην Αρκτική.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκταση των πάγων στην Αρκτική μειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και έτσι περισσότερο ηλιακό φως απορροφάται από τη θάλασσα. Η επιπλέον αυτή θερμότητα, που αντανακλάται και πάλι στην ατμόσφαιρα το καλοκαίρι, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διαταραχές στην πολική δίνη και να την μετακινήσει νοτιότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους.

Στον ίδιο άξονα, ο γνωστός Αμερικανός κλιματολόγος Μπράντον Μίλερ, σε συνέντευξή του στο CNN, δηλώνει ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα, οι πολίτες και οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. «Γνωρίζουμε ότι διαφορετικοί τύποι ακραίων καιρικών φαινομένων μπορούν να προκύψουν από τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη», λέει, υποστηρίζοντας ότι αυτό μεταφράζεται σε στρεβλώσεις που προκαλούν ολοένα και πιο έντονους καύσωνες τους καλοκαιρινούς μήνες και πολικό κρύο το χειμώνα.

Στον αντίποδα κινείται ο διάσημος Αμερικανός μελετητής του κλίματος, Ρίτσαρντ Αλεϊ, καθηγητής Γεωφυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Προφανώς ολοένα και συχνότερα δέχομαι το ερώτημα εάν οι χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπως άλλωστε οι απίστευτες τελευταίες πλημμύρες στη Βρετανία και οι άνευ προηγουμένου καύσωνες στην Αυστραλία, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», μας λέει. Η απάντηση; «Πιστεύω ότι στα φαινόμενα έχει συμμετοχή το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά μικρή· χωρίς αυτή μου η στάση να αμφισβητεί την υπερθέρμανση και τις συνέπειές της στον πλανήτη».

Ποιος ευθύνεται, λοιπόν, για τη μετακίνηση της πολικής δίνης; Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα. Ο Αλεϊ πιστεύει ότι ο ένοχος... είναι απλώς ο ίδιος ο καιρός, που έχει σταθερές συμπεριφορές, αλλά και τις δικές του ιδιαιτερότητες. «Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας από 1-3 βαθμούς Κελσίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει διαταραχές που οδηγούν σε πτώση δεκάδων βαθμών Κελσίου. Με απλά λόγια, πιστεύω ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, που οφείλεται στις αυξήσεις των αεριών του θερμοκηπίου, μπορεί να έπαιξε ρόλο στις πλημμύρες στη Βρετανία, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες που βιώνουμε στις ΗΠΑ θεωρώ ότι οφείλονται σε ένα τυχαίο γεγονός».

Σε ποιο βαθμό μπορεί, όμως, η επιστήμη να δεχθεί τον παράγοντα τύχη; «Είναι και πάλι απλό», υποστηρίζει ο Αλεϊ, κάνοντας ένα πείραμα με ένα κομματάκι σιδήρου. «Οσες φορές και να το αφήσω από το χέρι μου, πέφτει προς τα κάτω. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα πέσει κάτω. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ομως, εάν μία φορά υπάρξει μια έντονη ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα, το κομμάτι δεν θα πέσει, μπορεί και να κρατηθεί μακριά από το έδαφος. Αυτό είναι τυχαίο».

(Πηγές: ΑΜΠΕ, www.cnn.com, BBC, http://texnologosgeoponos.blogspot.gr)

Τι είναι η πολική δίνη

Οι πολικές δίνες είναι περιστρεφόμενες ζώνες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, οι οποίες σχηματίζονται κάθε χειμώνα πάνω από το Βόρειο και το Νότιο Πόλο, καταλαμβάνοντας την τροπόσφαιρα και μέρος της στρατόσφαιρας. Στην περιφέρεια κάθε δίνης, πνέει ένας σταθερός άνεμος, με κίνηση από τη Δύση προς την Ανατολή, στην περίπτωση του βόρειου ημισφαιρίου. Ορισμένες φορές, όμως, η πολική δίνη της Αρκτικής εξασθενεί, αφήνοντας τον παγωμένο αέρα να κατέβει προς τα νότια. Δεν είναι η πρώτη φορά που μετακινείται νότια η πολική δίνη, όμως αυτή τη φορά τα καιρικά φαινόμενα ήταν τα χειρότερα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Υπερθέρμανση του Πλανήτη
Κλιματικές αλλαγές
Περιβάλλον & οικολογία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Φταίει ο καιρός ή μήπως εμείς;
Τουρκία
«Πραξικοπηματίες» κατά «προδοτών» στην Τουρκία
Ο πρόεδρος κερδίζει όσα χάνει ο πρωθυπουργός
Ο Ερντογάν απέναντι στην πραγματικότητα
Μεξικό
«Κι όμως, όλα μπορεί ν' αλλάξουν»
Ιράκ
Καλά, εσείς φύγατε νωρίς...
Ματιές στον κόσμο
Κόσμος / Αυτόπτης μάρτυρας