Έντυπη Έκδοση

ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Υγεία στο απόσπασμα

Το 64% των Ελλήνων δεν πηγαίνει στο γιατρό λόγω του αυξημένου κόστους!

Οι ανασφάλιστοι Ελληνες πολίτες φτάνουν σχεδόν τα 3.000.000 (27,7% του συνολικού πληθυσμού) * 65%-70% των παιδιών εμβολιάζονται σε ιδιωτικούς γιατρούς, αυξάνοντας έτσι τον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό των άνεργων και ανασφάλιστων γονέων

Τα συγκλονιστικά στοιχεία για τον αποκλεισμό χιλιάδων Ελλήνων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες, οι καρκινοπαθείς οι οποίοι πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους, τα χιλιάδες ανεμβολίαστα βρέφη, καταδεικνύουν μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένο κράτος

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι αποκαλύψεις για τις μίζες εκατομμυρίων στα εξοπλιστικά και τα θαλασσοδάνεια μεγαλόσχημων, ένα μεγάλο ποσοστό από τους συνήθεις αποδέκτες, στους οποίους φτάνει πάντα ο λογαριασμός, αυτή τη φορά δεν θα προλάβει να πληρώσει τα σπασμένα. Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έρχονται από την Ευρώπη για τον αποκλεισμό χιλιάδων Ελλήνων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τις δραστικές περικοπές στις δαπάνες, οι καρκινοπαθείς οι οποίοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητά τους και διαλέγουν να πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους, αντί να μετακυλισθεί το χρέος που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενη νοσηλεία στην Εφορία, τα χιλιάδες ανεμβολίαστα βρέφη και νήπια, καταδεικνύουν μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένο κράτος.

Στρατιές μελλοντικών ασθενών

Η «Κ.Ε.» παρουσιάζει τα συγκλονιστικά στοιχεία για τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τα οποία προέρχονται από την έκθεση Eurofound της Ε.Ε., τους Γιατρούς του Κόσμου και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού. Το γενικό συμπέρασμα; Η πολιτεία προετοιμάζει μία κοινωνία με στρατιές μελλοντικών ασθενών και η Δημόσια Υγεία είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.

Στην ευρωπαϊκή έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στις κατά κεφαλήν δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, σύμφωνα με τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία. Μάλιστα, η χώρα μας αναφέρεται ως ακραίο και μοναδικό παράδειγμα, καθώς μεταξύ 2007-2011 αυξήθηκαν κατά 50% οι ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών σε παροχές Υγείας. Ταυτόχρονα εκτινάχτηκε το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις υπηρεσίες Υγείας λόγω γεωγραφικής απόστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη για την Υγεία το 2011 ανερχόταν στα 1.179 ευρώ και εμφανίζει μείωση της τάξης του 26% μόνο τα δύο τελευταία χρόνια (2010-2011). Μια μείωση, είναι αλήθεια, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποια άλλη στον κατάλογο των 28 χωρών και η οποία δείχνει ότι η βαλκανιοποίηση και στον κρίσιμο τομέα της Υγείας προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς. Πίσω μας είναι οι Σλοβακία (1.042), Ουγγαρία (843), Κροατία (838), Εσθονία (793), Πολωνία (783), Λιθουανία (782), Κύπρος (758), με τελευταίες τη Ρουμανία (523), Λετονία (472) και Βουλγαρία (449). Αρκεί να αναφερθεί ότι οι αντίστοιχες μειώσεις σε Ιρλανδία, Πορτογαλία ήταν 6% κα 7%, με την κατά κεφαλήν όμως δαπάνη στα δύο κράτη να είναι αισθητά πιο υψηλή, 1.901 και 1.370 ευρώ.

Οσο για τις άλλες χώρες του Νότου, απέχουμε πάρα πολύ, καθώς η κατά κεφαλήν δαπάνη για την Υγεία στην Ιταλία ανερχόταν στα 1.799 ευρώ και στην Ισπανία στα 1.722, ενώ οι μειώσεις ήταν ελάχιστες και για τις δύο (1%).

Από την άλλη πλευρά αμετάβλητη παραμένει η σχετική δαπάνη στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, καθώς μειώσεις της τάξης του 2% υπέστησαν μόνο οι Βρετανία, Φινλανδία και Σουηδία, ενώ στις Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία δεν υπήρξε καμία μεταβολή στα ποσά που αντιπροσωπεύουν δαπάνες διπλάσιες και υπερδιπλάσιες σε σχέση με τη χώρα μας.

Θλιβερές πρωτιές

«Τα νέα στοιχεία που θα εκδοθούν για το 2012 και το 2013 είναι σίγουρο ότι θα δείξουν ακόμη μεγαλύτερη περικοπή στην κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη για την Υγεία», εξηγεί ο Κων. Ν. Συρίγος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του νοσοκομείου «Σωτηρία», στο οποίο λειτουργεί με τη δική του εποπτεία εθελοντικό σύστημα παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών Υγείας για ανασφάλιστους καρκινοπαθείς.

Και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι δημιουργήθηκε μία φούσκα στην Υγεία, και προφανώς υπήρχαν περιθώρια μείωσης του κόστους. Αυτές οι μειώσεις, όμως, θα έπρεπε να γίνουν οργανωμένα, θεσμικά και ορθολογικά. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα έγιναν οριζόντια, χωρίς να εξετάζονται τα πραγματικά δεδομένα και οι υπάρχουσες ανάγκες. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, ακόμη κι όταν έχει διαγνωστεί μία πολύ σοβαρή ασθένεια, δεν προχωρούν σε θεραπεία λόγω του κόστους. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ή το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται. Εάν τώρα μιλάμε μόνο για συμπτώματα, είναι σαφές ότι η πλειονότητα θα αναβάλει οποιαδήποτε ιατρική υπηρεσία».

Μειώσεις δαπανών για την Υγεία Μειώσεις δαπανών για την Υγεία Οι θλιβερές όμως πρωτιές της χώρας στην Υγεία δεν σταματούν εδώ. Το 2011, το 64% των πολιτών δήλωσε ότι την τελευταία φορά που χρειάστηκε γιατρό ή την παροχή κάποιας άλλης υπηρεσίας Υγείας, ο λόγος που δεν ικανοποίησε την ανάγκη αυτή ήταν το κόστος. Μάλιστα, το ποσοστό αυτών που βρέθηκαν σ' αυτή τη θέση αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2007.

Κατά πόδας μας ακολουθεί η Μάλτα (58%), η Ιταλία (57%), η Κύπρος (48%) και η Πολωνία (46%). Στις επόμενες επίσης υψηλές θέσεις βρίσκονται η Λιθουανία (42%), η Ρουμανία (44%), η Λετονία (37%) και η Βουλγαρία (37%).

Αντίθετα, το κόστος για πρόσβαση στην Υγεία δεν απασχολεί τους πολίτες της Βρετανίας, καθώς μόνο 5% δήλωσαν ότι η ιατρική δαπάνη είναι πρόβλημα, αλλά και τους κατοίκους της Δανίας, καθώς μόνο 6% δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία Υγείας λόγω χρημάτων, όπως επίσης στη Σουηδία το 9% και στη Φινλανδία το 12%. Εχουμε επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό 67%, που δείχνει τη δυσκολία πρόσβασης στην Υγεία, εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται στο κλείσιμο ραντεβού.

«Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν αυτό που ζούμε καθημερινά, εδώ στο Κοινωνικό Ιατρείο», εξηγεί ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος και εθελοντής στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού. «Σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών. Οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι είναι απόλυτα αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και οι έχοντες ασφαλιστική κάλυψη, που αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω των δραστικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τόσο τη συμμετοχή τους στα φάρμακα όσο και τις εξετάσεις τους».

Μακάβριο, αλλά όχι αυθαίρετο

Ο ίδιος τονίζει ότι «ο αποκλεισμός των καρκινοπαθών από τη δημόσια δωρεάν Υγεία σημαίνει απλά θάνατο». Το συμπέρασμα των εθελοντών του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) μπορεί να είναι μακάβριο, αλλά όχι αυθαίρετο. Στηρίζεται στη στατιστική ανάλυση των στοιχείων 126 ανασφάλιστων ασθενών που εκόντες-άκοντες αναζήτησαν σ' αυτό ιατρική βοήθεια και κάλυψη τον τελευταίο χρόνο. Δέκα από αυτούς δεν είναι πια στη ζωή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 2/3 εξ αυτών (83 άτομα) παραπέμφθηκαν για χημειοθεραπεία τρεις με πέντε μήνες μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Μάλιστα, για τους δέκα που απεβίωσαν, ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν ακόμη μεγαλύτερος από πέντε μήνες.

Οπως εξηγεί ο κ. Βήχας, σε όλους τους ασθενείς «χρειάστηκε να αξιολογηθεί από την αρχή η ασθένειά τους με νέες αξονικές, μαγνητικές κ.τ.λ. και σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις διαπιστώσαμε δραματική αύξηση του καρκίνου, τόσο της πρωτοπαθούς εστίας όσο και μεταστατικών εντοπίσεων».

Η πλειονότητα των 126 που προσέφυγαν στους εθελοντές γιατρούς του Ελληνικού «έφτασαν εδώ με τη διάγνωσή τους», προσθέτει ο γιατρός: «Κάποιοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά στη συνέχεια δεν είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος της θεραπείας που ακολουθεί. Κάποιοι άλλοι, όντας πια ανασφάλιστοι και έχοντας προσφύγει αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία όπου τους ζητήθηκαν αστρονομικά ποσά, δεν τόλμησαν να μπουν στη διαδικασία της θεραπείας».

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών που κατέφυγαν στο Κοινωνικό Ιατρείο παρουσιάζει την ίδια επιδημιολογική συμπεριφορά με το γενικό πληθυσμό, αποδεικνύει ότι εκτός συστήματος Υγείας είναι η υπό εξαφάνιση μεσαία τάξη. Καταγράφηκε ότι οι άνδρες πάσχουν κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων και οι γυναίκες από καρκίνο του μαστού.

Αντίθετα, σύμφωνα με υπάρχουσες στατιστικές καταγραφές, χρόνια άστεγοι κ.τ.λ. εμφανίζουν κυρίως καρκίνο του ήπατος ή του οισοφάγου.

Στους 64 άνδρες που προσήλθαν οι 53 ήταν Ελληνες και οι 11 αλλοδαποί. Οι περισσότεροι (34 άτομα) είναι μεταξύ 40 και 60 ετών, 25 είναι πάνω από 60, ενώ πέντε είναι κάτω των 40 ετών. Πλην 19 πολιτών, όλοι οι υπόλοιποι ανήκαν σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα πριν μείνουν ακάλυπτοι. Μάλιστα, τα νούμερα αποδεικνύουν ότι αρκετοί από αυτούς ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι (16 ΟΑΕΕ, 21 ΙΚΑ).

Ομοίως, όλες ανεξαιρέτως οι πάσχουσες από καρκίνο γυναίκες που προσέφυγαν στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού είχαν μέχρι πρότινος ασφαλιστική κάλυψη και όπως δείχνουν τα στοιχεία προέρχονται κι αυτές κυρίως από τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και του ιδιωτικού τομέα (31 άτομα). Οι μισές από αυτές (33) εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Από τις συνολικά 62 περιπτώσεις, οι 16 είναι αλλοδαπές, ενώ ηλικιακά η πλειονότητα (40 ασθενείς) είναι μεταξύ 40 έως 60 ετών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Katerina stipsanelli έγραψε: (πριν 7 έτη)
Eιμαστε στο ναδιρ, πιασαμε πατο, λεει ο κοσμος.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Υγεία
ΕΣΥ
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΔΥ
Το 40% των Ελλήνων τρώνε λιγότερο, για να αγοράσουν φάρμακα
ΕΣΥ
Η Υγεία στο απόσπασμα
Γιατροί του κόσμου
Οι Γιατροί του Κόσμου
ΣΔΟΕ
Στα αζήτητα 12 εκατ. ευρώ του Δημοσίου
Σωφρονιστικό σύστημα
Η τρομοϋστερία ως πρόσχημα
«Οχι επιστροφή στα μπουντρούμια του Μεσαίωνα»
«Απαράδεκτη η απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών»
«Ο Σάββας είναι σχεδόν τυφλός. Τι φοβούνται; Οτι θα φύγει;»
Μέσα & Media
«Τα λέμε, Μπερλινγκουέρ»
3 ερωρήσεις
Μέσα και παραμέσα
Σχεδιάστρια
Το κορίτσι της βιτρίνας του Calvin Klein
Υγεία
Οι «ανόητες αγάπες» ως άλλοθι
Ο μηχανισμός του στρες στη σύγχρονη κοινωνία
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αμερικανική σανίδα σωτηρίας για τη Fiat
Γαλλική φινέτσα
Περί αυτοκινήτου