Έντυπη Έκδοση

Πολιτική δέσμευση από ευρωζώνη για κοινοτική αλληλεγγύη

Ευρω-στήριξη με κορσέ το ΔΝΤ

Τριπλή μέγγενη εποπτείας και νέο πακέτο αν χρειαστεί

«Είναι καθαρό ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη βραδυνή του συνέντευξη προς τα ΜΜΕ
Μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα εξασφάλισε την πολιτική κάλυψη και αλληλεγγύη των εταίρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύψει τους στόχους που έχει θέσει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ταυτόχρονα όμως ανοίγει ο δρόμος στο ΔΝΤ ως πρόσθετο «πόλο εγγύησης» για τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας.

Πλήρες θέμα...

 • Ευρω-στήριξη με κορσέ το ΔΝΤ

  • Φρένο σε άμεση οικονομική βοήθεια έβαλε η Μέρκελ
   «Η Ε.Ε. στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζει.
  • «6,2 δισ. ευρώ ελληνικά χρέη σε εταιρείες της Γερμανίας»
   Στο ύψος των 6,2 δισ. ευρώ φθάνουν τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνογερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Αθήνα, Μάρτιν Κναπ, σε δηλώσεις του προς το περιοδικό «Σπίγκελ».
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ! Και επισήμως το ΔΝΤ στην ευρωζώνη, μέσω Ελλάδος
   ΔΝΤ και πιθανότατα αύξηση του ΦΠΑ φέρνει η επόμενη μέρα του άγνωστου ακόμη σε λεπτομέρειες ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
  • Δίωρο κλειστό ραντεβού κορυφής
   Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπαρόζο, Τρισέ με τον Γ. Παπανδρέου μετά το πέρας της σύσκεψης κορυφής, χθες, στις Βρυξέλλες Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε χθες το πρωί πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, κατόπιν απόφασης του προέδρου των «27», Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος, βλέποντας τη διάσταση που έχουν πάρει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, φοβήθηκε ότι θα επισκιάσουν την άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και τις προτάσεις περί «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ε.Ε.
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗ «ΜΟΝΤ»: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ DNA ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «Ψυχολογική και πολιτική στήριξη χρειαζόμαστε, όχι οικονομική»
   «Το έλλειμμά μας δεν οφείλεται στις υπερβολικές δαπάνες της Υγείας ή της Παιδείας, αλλά στη διασπάθηση λόγω διαφθοράς» παραδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στη «Μοντ» Η Ελλάδα χρειάζεται την ψυχολογική και πολιτική στήριξη της Ευρώπης και όχι την οικονομική, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του προς την γαλλική εφημερίδα Le Monde.
  • Ευρωσοσιαλιστές υπέρ πλήρους στήριξης
   Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μ. Σουλτς Μπαράζ δηλώσεων από τους σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου, χθες, σχετικά με την ανάγκη πλήρους στήριξης της Ελλάδας τόσο στον τομέα εφαρμογής των μέτρων σταθερότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται η χώρα και γενικότερα η ευρωζώνη.
  • Αναμόρφωση του ΕΣΠΑ συζητάει το υπουργικό, προσδοκά 10 δισ. φέτος
   Λούκα Κατσέλη Μετά τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση ανοίγει τον τομέα της ανάπτυξης της χώρας, με το υπουργικό συμβούλιο να συζητά σήμερα την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ (Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης) που εισηγείται η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
  • Παπαρήγα: Για την κερδοφορία η βοήθεια και όχι για τον λαό
   «Θα παρθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα», προέβλεψε η Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Τσίπρας: Τι ανταλλάγματα θα ζητήσουν Γαλλία - Γερμανία;
   «Η προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας να κάνουν κάτι με το χρέος της χώρας μας αργά ή γρήγορα θα ερχόταν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μέτωπο κοινωνικής διεκδίκησης.
  • ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ, ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ «Θετική η στήριξη, αλλά...»
   Υπέρ του σχεδίου διάσωσης αλλά με έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι έχει τις δικές του ευθύνες που η οικονομία έφτασε στο σημείο να χρειάζεται ευρω-βοήθεια, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
  • Αλαβάνος: Γίναμε ο βόθρος του Συμφώνου Σταθερότητας
   Δύο μεγάλα πανό με συνθήματα στα αγγλικά «Νο to the stability pact» (όχι στο Σύμφωνο Σταθερότητας) και «European workers unite in solidarity & subbversion» (Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μαζί στην αλληλεγγύη και την ανατροπή), ύψωσαν χθες στην πλατεία Συντάγματος περίπου 20 άτομα που προέρχονται από την πρωτοβουλία για το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής».
  • ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ: ΣΚΛΗΡΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Η Ελλάδα χρηματοδοτεί την Ευρώπη με τις δαπάνες για εξοπλισμούς»
   Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους Ευρωπαίους εμφανίστηκε στην «Ε» ο επικεφαλής των Πράσινων ευρωβουλευτών Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, ο πάντα εκρηκτικός «κόκκινος» Ντάνι του Μάη του '68 επανέλαβε και διευκρίνισε τις απόψεις που είχε αποτυπώσει στην τελετή ολομέλειας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Κομισιόν, κατηγορώντας τη για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.
  • «ΡΟΪΤΕΡ» - «F.Τ.» Σειρά έχουν Γαλλία και Βρετανία
   Μέρος της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης κινδυνεύει να βρεθεί η Γαλλία, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου «Ρόιτερ».
 • Φορολογία

  • Ελληνες πλην Λακεδαιμονίων...
   Η αυτοτελής φορολόγηση καταργείται για όλους τους Ελληνες, πλην των 300 εθνοπατέρων, η αποζημίωση των οποίων αφ' ενός δεν περικόπτεται ούτε κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι, αφ' ετέρου διατηρούν το δικαίωμα η μισή να φορολογείται αυτοτελώς.
 • Βουλευτική ασυλία

 • Υπόθεση Siemens

  • ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ Σκάνδαλο Siemens και με τον προαστιακό
   Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens (φωτογραφία) η δημοσιογράφος της «Ε» Αριστέα Μπουγάτσου Δικογραφία-φωτιά με τρανταχτά ονόματα υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που σχετίζονται με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την «αμαρτωλή» σύμβαση των 160 εκατομμυρίων ευρώ με τη SIEMENS δεν έφτασε ποτέ, ως ώφειλε, στη Βουλή, αλλά παρέμεινε στο συρτάρι του ανακριτή Δ. Οικονόμου.
 • Βατοπέδιο

  • ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ Ανοίγουν όλοι οι λογαριασμοί - συναλλαγές από '98-08
   Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, δανειακών συμβάσεων και χρηματιστηριακών συναλλαγών για το διάστημα 1998-2008 αποφάσισε ομόφωνα χθες η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
 • Άλλες ειδήσεις

  • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ζήτησε νέα πρόταση για Σκαραμαγκά
   Απορρίφθηκε χθες, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, η πρώτη πρόταση της ThyssenKrupp, ιδιοκτήτριας εταιρείας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για πώληση μετοχών της στην Abu Dhabi MAR.
  • Νέο μέλος στο δ.σ. της ΕΙΗΕ
   Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της εξέλεξε ως Τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τον κ.