Έντυπη Έκδοση

Στην άκρη της Κόλασης

Σαρλ Μπωντλαίρ
Ο Σαρλ Μπωντλαίρ, που γεννήθηκε στο Παρίσι το 1821 και πρόλαβε να ζήσει μόνο μέχρι τα 46 του χρόνια, συνέδεσε τον εαυτό του με την πιο καθοριστική στιγμή της νεωτερικότητας στην ιστορία της ευρωπαϊκής ποίησης. Δημοσιεύοντας εν έτει 1857 τα «Ανθη του κακού» («Fleurs du mal»), ο Μπωντλαίρ τινάζει στον αέρα, όχι μόνο την παράδοση, αλλά και οτιδήποτε γίνεται αποδεκτό στα μέσα του 19ου αιώνα ως πολιτική, κοινωνική, ηθική και θρησκευτική αξία.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Η τέχνη του λόγου και οι αντικατοπτρισμοί της κινούμενης εικόνας
   Ο Ραφαέλ Βίνταλιγκ (Raphaele Vidaling) αποδεικνύει στο παρόν βιβλίο τη σφαιρική και άρτια παιδεία του, δημιουργώντας ένα λογοτεχνικό φάσμα που συναποτελείται από ετερόκλιτα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης του λόγου.
  • Στο αρχιπέλαγος της παλιννόστησης
   Δεν μπορεί να είμαι εγώ στις φωτογραφίες της Αρετής, έτσι, ένας υπερόπτης γκόμενος, με ανάποδα φορεμένο τζόκεϊ σαν τενίστας - ένας αφηνιασμένος, παμφάγος αγριόχοιρος που αδιαφορεί για τα σκάγια. Πού είναι οι φοβίες μου; Πού είναι η μελαγχολία μου και το λεπρωματώδες μου χαμόγελο σ' αυτές τις φωτογραφίες; Γιατί ρουφάω την κοιλιά μου και κρύβω το τραύλισμα, τη λόρδωση και την ταφοφοβία μου;
  • Τα όνειρα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ
   Η Γιουρσενάρ έχει αναγνωριστεί ως μεγάλη πεζογράφος του κριτικού ρεαλισμού. Μια οξυδερκής πραγματίστρια και φιλόσοφος τής ιστορίας. Οταν μαθαίνεις ότι έχει ασχοληθεί με ένα τόσο απροσδόκητο για τη θεματολογία της ζήτημα, όπως τα όνειρα και οι μοίρες, δεν μπορείς παρά να θελήσεις με περιέργεια να τη διαβάσεις. Αλλωστε η Γιουρσενάρ με τα πρωτότυπα κάθε φορά θέματά της συνηθίζει να εκπλήσσει ευχάριστα τους αναγνώστες της.
  • Ιούδας και Αντιγόνη
   Μάιο 1989 εισέρχεται στον χώρο της μυθιστοριογραφίας η Ρέα Γαλανάκη, όντας ήδη καταχωρισμένη στις ποιητικές φωνές της γενιάς του '70. Εκτοτε παραμένει σε αυτόν, ανεξάρτητα αν ενδιαμέσως τιμάται με ένα κρατικό βραβείο διηγήματος.
  • Ο κυματοθραύστης της ζωής είναι η ποίηση, είναι η προσδοκία και το δικαίωμα να μεταδίδουμε
   Τα ποιήματα της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου τα αγάπησα από το πρώτο της βιβλίο «Ο ποιητής έξω». Ξέρετε, σου κολλάει κάτι στο μυαλό και δεν φεύγει, όπως η σκόνη σε χαραμάδες και κάτω από κρεβάτια. Τι ωραίος στίχος «γέμισε ο τόπος πεινασμένες καρδιές».
  • Πρόσωπα και προσωπεία σε φθινοπωρινές στιγμές
   ΕΚΤΟΣ. Οι Διακοπές στην πραγματικότητα αποτελούν την ένατη συλλογή ποιημάτων του Χάρη Βλαβιανού. Καταχωρισμένος στη γενιά του '80, με τον πολυσυζητημένο χαρακτηρισμό «γενιά του ιδιωτικού οράματος», ο Βλαβιανός εισήλθε στην ποίηση με ισχυρή λογοτεχνική και θεωρητική κατάρτιση (Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία).
  • Κοσμικό ταξίδι σε Κέρκυρα, Βόλο με ρήματα και γεύσεις του Κάφκα
   Η λανθασμένη προστακτική «επέστρεφε» αντί «επίστρεφε» ήταν ένας από τους λόγους που κατηγορήθηκε ο Καβάφης ότι δεν ξέρει καλά ελληνικά. Γι' άλλους λόγους κατηγορήθηκε και ο Κάλβος για μη επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
  • Στιβ Ράις Με στόχο το κλασικό
   Η avant-garde είναι η πρώτη γραμμή. Και η πρώτη γραμμή είναι αυτή που βρίσκεται στο μέγιστο παρόν του προβλήματος, της μάχης, της ουσίας. Αυτό το παρόν είναι δύσκολο. Κλοτσάει. Γι' αυτό και στην avant-garde αναπτύσσονται οι λίγοι και επίλεκτοι.
  • Τοξοβολίες του πυρός και όνειρα
   **Πέτρος Στεφανέας: Η παραλία της Καλαμάτας, φωτογραφία στο εξώφυλλο: Ερριέτη Τσεκούρα, κόσμημα: Κλειώ Μπακλή, εκδ. Το Ροδακιό, σ. 48, 10 ευρώ
 • Συνέντευξη: Αλίκη Καγιαλόγλου

  • Η Αλίκη Καγιαλόγλου του λόγου
   Η δισκογραφία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ακριβό λόγο μεγάλων δημιουργών. Θήτευσε κοντά στον Μάνο Χατζιδάκι ηχογραφώντας μαζί του τους «Αντικατοπτρισμούς» (1993) και εξέδωσε τα τελευταία χρόνια δύο δισκογραφικές εργασίες βασισμένες στον Φερνάντο Πεσσόα και στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα διπλό cd, τη ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης που έδωσε στο Ηρώδειο, τον Οκτώβριο του 2008, μια επιτομή, θα λέγαμε, των προσωπικών της μύθων.
 • Συνέντευξη: Αργύρης Χιόνης

  • ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ Οσο ζω, γράφω ποιήματα-όνειρα πάνω στα χώματα
   Ζει εδώ και χρόνια σε υψόμετρο 680 μέτρων, στο πέταλο ενός βουνού της ορεινής Κορινθίας. Τον χειμώνα αποκλείεται απ' τα χιόνια, το καλοκαίρι φυτεύει λαχανόκηπους και οπωροφόρα. Είναι μονήρης από επιλογή, εραστής της φύσης και εχθρός της τεχνολογίας. Επίσης είναι πυροπαθής, ολιγαρκής και για τους κατοίκους της περιοχής του, ο γείτονας ποιητής.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ζήλια, το αρχαιότερο συναίσθημα
   Από τα σημαντικότερα συναισθήματα που τροφοδότησαν τη μουσική και τη λογοτεχνία εδώ και πολλούς αιώνες, η ζήλια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ταυτόχρονα με τον άνθρωπο.
  • Warren Zevon Ενας μαθητής του Στραβίνσκι
   Ο Warren Zevon ήταν ένας συνθέτης που μέσα από τα τραγούδια του περιέγραφε όσο ελάχιστοι άλλοι την καθημερινή ζωή στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.