Έντυπη Έκδοση

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ο στρατός ανέτρεψε τον Μουμπάρακ

Στις 6 χθες το απόγευμα, με μια λιτή ανακοίνωση από την τηλεόραση, αναγγέλθηκε ότι ο Χ. Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία και την ηγεσία ανέλαβε ο στρατός.

Πλήρες θέμα...

 • Αίγυπτος: Τέλος εποχής

  • Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ «Διώξαμε τον δικτάτορα»
   Στο δίλημμα ποιανού το μέρος θα πάρει ο στρατός, του εξεγερμένου λαού ή του καθεστώτος, ακραία διαγραμμένο μετά το προχθεσινό διάγγελμα Μουμπάρακ, με το «Ανακοινωθέν υπ' αριθμόν 2» χθες το πρωί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε φρονίσει να καταδείξει ότι η στρατιωτική ηγεσία θα εξακολουθούσε να αποτελεί «τη δύναμη πίσω από τον θρόνο». Ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη διαδικασία μεταβίβασης των προεδρικών εξουσιών εγγυώμενη την εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο Μουμπάρακ και πως θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά «μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες». Απηύθυνε δε έκκληση για εξομάλυνση της καθημερινής ζωής στην Αίγυπτο.
  • Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
   «Η Αίγυπτος θα εκραγεί. Ο στρατός πρέπει να σώσει τη χώρα τώρα». Με το μήνυμα αυτό ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έδινε μέσω Twitter το στίγμα των άμεσων παρεμβάσεων που απαιτούνται για να βγει η Αίγυπτος από το χάος. Η παραίτηση, όμως, του Μουμπάρακ τον πρόλαβε.
  • ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΑ... «Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
   Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε αμέσως στην παραίτηση Μουμπάρακ: η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν Αστον, εξέφρασε σεβασμό για την απόφασή του και διατύπωσε έκκληση για διάλογο με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης εκπροσώπησης και τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το συντομότερο.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Κατηγορώ BBC για «ηλεκτρονική λογοκρισία» από το Ιράν
   Για «ηλεκτρονική λογοκρισία» κατηγορεί την Τεχεράνη το BBC, υποστηρίζοντας ότι μέσω δορυφόρων της παρεμποδίζεται η μετάδοση του προγράμματος της ιρανικής υπηρεσίας του οργανισμού.
  • Αποτυπώματα...
   Ο ήλιος είναι σκληρός όταν οι δείκτες αγγίζουν τη μεσημβρία. Ανελέητο το φως του με τις φόρμες, που τα περιγράμματά τους χειρουργικά οριοθετεί. Κόπτης ακριβείας διαμαντιών και μέγας καλλιτέχνης.