Έντυπη Έκδοση

Ερωτικά και άλλα δίπολα

Το δίπολο του τίτλου προϊδεάζει για ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται μέσα από τον ανταγωνισμό ετερώνυμων και γειτονικών ελκτικών πεδίων. Τα συγκεκριμένα ετερώνυμα φαίνεται να υπαινίσσονται την αέναη αντιπαράθεση του υλικού με το πνευματικό.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ενα βιβλίο πέρα από θεσμούς Το επαναστατικό μήνυμα Εκείνου που αγνοούμε
   Από τις πάντοτε επιμελημένες και αξιόλογες εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση το βιβλίο του Frederic Lenoir Ο Χριστός φιλόσοφος (Αθήνα, 2010, σελ. 368).
  • Το νέο βιβλίο του Αργύρη Χιόνη Στη σκοτεινότητα ενός ποιητικού εργαστηρίου
   Παρατηρούσα, γράφοντας για Το υπόγειο (2004), την εμμονή του ποιητή σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις δηλωτικές του εγκλωβισμού του σε υπαρξιακά, ως επί το πλείστον, αδιέξοδα· αναφερόμουν στη νηφάλια και στοχαστική του διάθεση, η οποία τον ωθούσε σε, περισσότερο ή λιγότερο, λυρικές και, σε κάθε περίπτωση, εξορκιστικές της φθοράς και του καιροφυλακτούντος τέλους, καταθέσεις ψυχής, ενδεικτικές της αγωνίας του τόσο για την προσωπική του μοίρα όσο και για τη μοίρα του μονίμως εκτεθειμένου στο επίβουλο άγνωστο καθημερινού ανθρώπου.
  • Υπαλλήλου ανάβαση Στο θρίλερ της καθημερινότητας
   Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης (γενν. 1970) στέλνει για δουλειά τον ήρωα του τέταρτου κατά σειρά βιβλίου του σε μια καφκική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Η εργασιακή ημέρα που εκτυλίσσεται στο μυθιστόρημα είναι οπωσδήποτε δύσκολη.
  • Η τέχνη του πολέμου «Για την κατανόηση του παρόντος είναι απαραίτητη η μελέτη του παρελθόντος»
   Η παρακμιακή κατάσταση των πλέον ισχυρότερων, πλουσιότερων και πλέον εκπαιδευμένων στρατών, ολοένα και περισσότερο γίνεται διακριτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο παράδειγμα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη, η οποία με διαφορά έναντι άλλων διαθέτει τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις, με τεχνολογία που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή άλλων χωρών.
  • Ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή του Ελληνισμού Πεζογραφικό ταλέντο μιας μοναδικής ζωής
   Σύζυγος του Στέλιου Παπαδημητρίου (του έμπιστου ανθρώπου τού Ωνάση) και μητέρα τριών εξαιρετικών γιων, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της οικογένειάς της, την ιστορία της ωραίας ζωής που πέρασε δίπλα σε έναν ικανό άνθρωπο, που λάτρευε την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό και αφιέρωσε το τελευταίο μέρος της ζωής του στο Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».
  • Στο απρόβλεπτο της καθημερινής τραγικότητας
   Ενας κόσμος που στηρίζεται στο διφορούμενο του λόγου και της πράξης και κατοικείται από ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από άμεση αίσθηση της ζωής είναι ο κόσμος που στήνει στο μυθιστόρημά του ο αυστραλός συγγραφέας Elliot Perlman (γενν. 1964).
  • Φόνοι στην υπηρεσία της σύγχρονης τεχνολογίας
   Ο Πίτερ Τζέιμς, Αγγλος που έζησε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός, γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, κάτι που φαίνεται αμέσως όταν διαβάζει κανείς τα βιβλία του.
  • Το σημείο που δείχνει η Κατερίνα Τρακάκη Οταν στο παρελθόν ισχύει το παρόν
   Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για ένα βιβλίο αυτονοήτως δεν το έχουν ακόμη διαβάσει κατά την παρουσίασή του. Προτακτικά όμως μπορεί να συμφωνηθεί ότι η Κατερίνα Τρακάκη είναι μια γυναίκα που ζει μέσα στην ποίηση. Είναι μεγάλη υπόθεση όταν τέτοιοι σπάνιοι άνθρωποι τολμούν και αποφασίζουν να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους.
  • 47 πεζοποιήματα μέσα σε ένα υπερρεαλιστικό σύμπαν
   Εμπνευσμένος από το έργο Gaspard de la Nuit, του πρωτεργάτη της λυρικής πρόζας Αλοΐσιους Μπερτράν, από τους υπερρεαλιστικούς πίνακες του Χουάν Μιρό και τις κλασικές μουσικές του Μανουέλ ντε Φάλα, (Με του αιμάτου χρώμα) από τους ήχους της jazz αλλά και των φυσικών φθόγγων του νερού, από την αρχαία μυθολογία (Ορφέας και Ευριδίκη) και τη σύγχρονη ιστορία («...την ευγενική τελειότητα ενός διαδικτυακού ρόδου ή μιας ηλεκτρονικής καρδιάς») ο 70χρονος ποιητής και πεζογράφος Γιάννης Σκληβανιώτης, φτάνοντας αισίως στο όγδοο βιβλίο του, μπορεί να διατάξει άφοβα: «Μνήμη, λέγε».
 • Αφανής αναγνώστης

  • Ωραία δουλειά, ωραία βιβλία
   Ο επιμελητής κειμένων μετεωρίζεται ανάμεσα σ' ένα μετά -και σ' ένα πριν-: μετά τον συγγραφέα και πριν από τον αναγνώστη.
 • Η τρίτη ανάγνωση

  • Η Δίκη
   Οι ειδήμονες, κατά καιρούς, αποφαίνονται -αυτή είναι και η δουλειά τους άλλωστε- ποια είναι τα κορυφαία μυθιστορήματα, ας πούμε του 20ού αιώνα, του πιο κοντινού, και το έργο του Φ. Κάφκα είναι σταθερά ανάμεσα στα δυο-τρία πρώτα.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ξενύχτι γράφοντας τραγούδια
   Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας, αλλά συχνά δεν έρχεται στην ώρα του, δημιουργώντας ανεπιθύμητες παρενέργειες, που ενίοτε γίνονται και πετυχημένα τραγούδια από τους μουσικοσυνθέτες.
  • Aretha Franklin Μια βασίλισσα χωρίς αμφισβήτηση
   Η πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια υγείας της Aretha Franklin έναν χρόνο πριν συμπληρώσει τα 70 της χρόνια, έδωσε την ευκαιρία στους πολυπληθείς φίλους της να θυμηθούν και να αξιολογήσουν μια πραγματικά αξεπέραστη πορεία, που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 50 χρόνια στη μοντέρνα μουσική.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Απόσπασμα καλοκαιριού
   Πρώτα πήγαμε στο Σούνιο. Είδα τον ναό, ήταν εκεί ψηλά σαν άυλος μες στη λευκότητά του, φως συμπυκνωμένο οι κολόνες, ιδέα που ξανοίχτηκε σ' άχρονη θάλασσα, στέμμα, μα και στεφάνι αγκάθινο.
  • Ρεμπέτικο
   Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία και το PassPort έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 9.00 μ.μ., στον πολυχώρο PassPort στην παρουσίαση του άλμπουμ κόμικς των Εκδόσεων Ελευθεροτυπία, Ρεμπέτικο, το κακό βοτάνι του David Prudhomme.
  • Οι χώροι
   Αν κατά τον Αριστοτέλη χώρος είναι το μέτρο της κίνησης, στη σημερινή εποχή, την εποχή τού αναζητώντας εναγωνίως έναν οριοθετημένο χώρο, ένα πιθανό τοπίο μνήμης, έναν παρελθοντικό ιστό που αιωρείται πάνω από την άβυσσο, το μέτρο είναι βέβαιο πως έχει μεταβληθεί.
  • Μιχάλης Κατσαρός Η διαθήκη μου
   Είδα τον Μιχάλη Κατσαρό να στέκεται όρθιος ανάμεσα στα ερείπια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η φωνή του ήταν γεμάτη εκρήξεις και οι στίχοι του καθόριζαν το περιεχόμενο του όρου ποίηση.
  • Οι εκθέσεις φωτογραφίας κυριαρχούν στα μουσεία και τις γκαλερί του Βερολίνου
   Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς οι δρόμοι του Βερολίνου είναι γεμάτοι από τα φύλλα των δέντρων, όταν περπατάει κανείς στην πόλη, έχει την αίσθηση πως μπήκε κατά λάθος σε φθινοπωρινή βιτρίνα πολυτελούς πολυκαταστήματος.
  • Σαν τους ιερείς του Βάκχου μες στη νύχτα Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς
   Αναρωτιέμαι γιατί επιμένουμε τόσο στην απαισιόδοξη ερώτηση και όχι στην απάντηση για την αναγκαιότητα (πάση θυσία) της ποίησης που έδωσε ο ίδιος ο μεγάλος ρομαντικός στον εαυτό του.