Έντυπη Έκδοση

Ο φόβος της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί είναι ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία. Οι περισσότερες γυναίκες όμως, όταν έρχονται αντιμέτωπες με τα πρώτα συμπτώματά της, είτε φοβούνται είτε ανησυχούν υπερβολικά. Πέρα από τις αλλαγές που συντελούνται σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, το μόνο που πρέπει να προσέξουν είναι ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες, που ενδεχομένως να προκύψουν εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων.

Πλήρες θέμα...

 • Γυναικεία φύση

  • Ενδομητρίωση η αινιγματική νόσος
   Η ενδομητρίωση παραμένει μια αινιγματική νόσος με πολυπαραγοντικό χαρακτήρα, που σχετίζεται με υπογονιμότητα και διαταραχές στο γενετικό υπόβαθρο.
  • Πόνοι περιόδου και πώς αντιμετωπίζονται
   Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την έμμηνο ρύση της κάθε μήνα και παρ' όλο που ορισμένες ούτε καν την καταλαβαίνουν, άλλες έχουν έντονους πόνους, με αποτέλεσμα να περνούν το μεγαλύτερο διάστημά της στο κρεβάτι, παίρνοντας παυσίπονα.
  • Ινομυώματα ένας γυναικείος πονοκέφαλος
   Τα ινομυώματα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η εμφάνισή τους δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αφού, κατά κανόνα, πρόκειται για καλοήθη σφαιρικά ογκίδια μυϊκών ινών και ινώδους ιστού.
  • Προεμμηνορρυσιακές διαταραχές
   Αποδεικνύεται ότι μετά το πέρας της ωορρηξίας, η όρεξη για συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνεται προσωρινά. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων πριν από την εμμηνορρυσία, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή (λιγότερες) δυσφορική διαταραχή.
 • Υπογονιμότητα

  • Το ζευγάρι και η υπογονιμότητα
   Στο «Συμπόσιο» ο Σωκράτης ισχυρίστηκε πως οι άνθρωποι ερωτεύονται με ασυνείδητο σκοπό τη γονιμοποίηση. Ο έρωτας έχει ορμονική διάρκεια περίπου εννέα μήνες με ένα χρόνο και σε αυτό το πρώτο διάστημα η σεξουαλικότητα και η ερωτική ζωή του ζευγαριού είναι πιο έντονες. Ανθρωπολογικά μιλώντας, ο έρωτας λειτουργεί ως κόλλα δύο ανθρώπων, όπου μέσα από την επιθυμία του ενός για τον άλλον αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης.
 • Άλλες ειδήσεις