Έντυπη Έκδοση

Φόνοι στην υπηρεσία της σύγχρονης τεχνολογίας

Peter James

Ο θάνατος σου πάει

μτφρ.: Μαρία και Ελένη Παξινού

Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 519, ευρώ 25,14

Ο Πίτερ Τζέιμς, Αγγλος που έζησε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός, γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, κάτι που φαίνεται αμέσως όταν διαβάζει κανείς τα βιβλία του. Μάλιστα, πολλές περιγραφές στο μυθιστόρημά του Ο θάνατος σου πάει φέρνουν στο νου τις τηλεοπτικές σειρές CSI. Ο συγγραφέας ακολουθεί σωστά τους κανόνες του αστυνομικού είδους, είναι τόσο correct όμως, που στο τέλος μένεις με την αίσθηση ότι χρειαζόταν κάτι ακόμα. Ισως μια πιο προσωπική «πινελιά», ένας πιο ιδιαίτερος τόνος γραφής. Παρ' όλ' αυτά, οι ανατροπές, η πλούσια δράση, η αγωνία είναι συστατικά μιας καλής συνταγής για το είδος. Και ο Πίτερ Τζέιμς παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή αστυνομικό του, τον Ρόι Γκρέις, να αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα εξαιτίας της εξαφάνισης της γυναίκας του και να αναζητεί την ευτυχία στη σχέση του με την Κλίο, τη διευθύντρια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. Είναι μια όμορφη και έξυπνη γυναίκα, που διαβάζει Λόρενς Ντάρελ και μάλιστα το όνομά της παραπέμπει σε μια ηρωίδα του στο μυθιστόρημά του Αλεξανδρινό Κουαρτέτο. Αυτή απαλύνει τις φοβίες του Ρόι, ειδικά τον φόβο του θανάτου.

Ο Τομ, μια συνηθισμένη μέρα, καθώς επιστρέφει με το τρένο από το Λονδίνο, όπου εργάζεται, στο σπίτι του στο Μπράιτον, βρίσκει, στη διπλανή του θέση, ένα CD που είχε ξεχάσει κάποιος επιβάτης. Αντί να το παραδώσει στο γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων, το παίρνει στο σπίτι του, και μάλιστα το βάζει στον υπολογιστή του για να δει το περιεχόμενο. Ετσι, η περιέργειά του γίνεται η αρχή πολλών δεινών. Και αν, όπως είχε γράψει ο Πασκάλ, ο άνθρωπος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, κάθε φορά που αφήνει το σπίτι του, στην εποχή μας ή στον κόσμο του Τζέιμς θα μπορούσε κανείς να πει ότι η είσοδος σε άγνωστες ιστοσελίδες και η ανεξέλεγκτη περιήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να αποβούν πράξεις μοιραίες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην περίπτωση του εν λόγω ήρωα, καθώς αυτό το CD θα τον κάνει μάρτυρα σε μια ιδιαίτερα ειδεχθή δολοφονία. Το θύμα είναι μια νεαρή ασκούμενη δικηγόρος, η οποία, ωστόσο, τα βράδια εργαζόταν ως συνοδός κυρίων, ήταν «escort girl», ένα επάγγελμα που την έκανε πλούσια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οταν βρέθηκε το διαμελισμένο σώμα της, η νεκροψία αποκάλυψε έναν σκαραβαίο στο έντερό της, ο οποίος ως σύμβολο θα αποτελέσει και την αρχή στη διαλεύκανση του μυστηρίου. Ο σκαραβαίος για τους αρχαίους Αιγύπτιους συμβόλιζε τη δημιουργία, την ανάσταση και την αιώνια ζωή κι έτσι ο αστυνομικός χρειάζεται να μάθει πολλά γι' αυτό το έντομο, να αποκτήσει γνώσεις που θα τον βοηθήσουν στην έρευνά του. Παράλληλα, αποκαλύπτεται ένα μέρος του υπόκοσμου στο Λονδίνο, ο οποίος αποτελείται από ντόπιους κακοποιούς, αλλά κι εκείνους που ήρθαν από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σωματεμπορία, πορνογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο εμπόριο πολύτιμων λίθων και άλλων αντικειμένων είναι μερικές από τις ασχολίες αυτής της ιδιότυπης Μαφίας, συνήθειες της οποίας περιγράφονται με την οπτική γωνία ενός κινηματογραφιστή.

Το Διαδίκτυο, η χρήση των κινητών, η επιστήμη της Εντομολογίας, επιστρατεύονται για να γίνει η σύνθεση αυτού του μυθιστορήματος, που αποδίδει μια πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας. Η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια των καλών και των κακών, με τους πρώτους να ακολουθούν πάντα τους δεύτερους, που πρωτοτυπούν σε ευρηματικότητα, και έτσι να μην προλαβαίνουν οι εκπρόσωποι του νόμου τις δυσάρεστες εφαρμογές της. Επεμβαίνουν πάντα εκ των υστέρων και αφού έχει γίνει το κακό. Διαστροφές, βία και ευφυείς τύποι που βρέθηκαν στην «αντίπερα όχθη» από τάση αυτοκαταστροφικότητας, δίνουν το στίγμα του βιβλίου και της εποχής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ερωτικά και άλλα δίπολα
Το επαναστατικό μήνυμα Εκείνου που αγνοούμε
Στη σκοτεινότητα ενός ποιητικού εργαστηρίου
Στο θρίλερ της καθημερινότητας
«Για την κατανόηση του παρόντος είναι απαραίτητη η μελέτη του παρελθόντος»
Πεζογραφικό ταλέντο μιας μοναδικής ζωής
Στο απρόβλεπτο της καθημερινής τραγικότητας
Οταν στο παρελθόν ισχύει το παρόν
47 πεζοποιήματα μέσα σε ένα υπερρεαλιστικό σύμπαν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ερωτικά και άλλα δίπολα
Το επαναστατικό μήνυμα Εκείνου που αγνοούμε
Στη σκοτεινότητα ενός ποιητικού εργαστηρίου
Στο θρίλερ της καθημερινότητας
«Για την κατανόηση του παρόντος είναι απαραίτητη η μελέτη του παρελθόντος»
Πεζογραφικό ταλέντο μιας μοναδικής ζωής
Στο απρόβλεπτο της καθημερινής τραγικότητας
Φόνοι στην υπηρεσία της σύγχρονης τεχνολογίας
Οταν στο παρελθόν ισχύει το παρόν
47 πεζοποιήματα μέσα σε ένα υπερρεαλιστικό σύμπαν
Αφανής αναγνώστης
Ωραία δουλειά, ωραία βιβλία
Η τρίτη ανάγνωση
Η Δίκη
Από τις 4:00 στις 6:00
Ξενύχτι γράφοντας τραγούδια
Μια βασίλισσα χωρίς αμφισβήτηση
Άλλες ειδήσεις
Απόσπασμα καλοκαιριού
Ρεμπέτικο
Οι χώροι
Η διαθήκη μου
Οι εκθέσεις φωτογραφίας κυριαρχούν στα μουσεία και τις γκαλερί του Βερολίνου
Ποίηση σε μικρόψυχους καιρούς