Έντυπη Έκδοση

Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Τον έριξε ο στρατός

Εδιωξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία, έχοντας πλέον ξεπεράσει το σημείο βρασμού της η λαϊκή οργή στην Αίγυπτο, όπου πλήθη εκατομμυρίων, στο Κάιρο και πολλές μεγάλες πόλεις, ζητούσαν ανυποχώρητα επί 18 μέρες την άμεση αποχώρησή του και, από προχθές, την ακύρωση της μεταβίβασης προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο και παλαίμαχο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στρατηγό Ομαρ Σουλεϊμάν.

Ενώ σε όλη τη χώρα άφριζε η αγριεμένη λαοθάλασσα στην κορύφωση της πλημμυρίδας της μετά την προσευχή της Παρασκευής -που και αυτή ονομάστηκε «Μέρα της Αναχώρησης»- κυκλοφορούσε η είδηση ότι ο Μουμπάρακ είχε εγκαταλείψει με την οικογένειά του το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, αναχωρώντας για την προεδρική βίλα στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ στο νότιο Σινά. Στις 6 το απόγευμα, με λακωνικότατο μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση, ο Ομαρ Σουλεϊμάν επιβεβαίωσε το μεγάλο νέο: «Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί του αξιώματός του υπέρ του λαού». Ανακοίνωσε επίσης ότι η εξουσία περνάει, για αδιευκρίνιστο ακόμα χρονικό διάστημα, στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων, του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό την ηγεσία του υπουργού Αμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσής του: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει το αξίωμα της προεδρίας. Εχει εξουσιοδοτήσει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να καθοδηγήσει τα ζητήματα του κράτους».

Η αγωνία έγινε πάνδημη ευφορία: τα πλήθη στην πλατεία Ταχρίρ και στις εντυπωσιακότατες συγκεντρώσεις σε όλη την Αίγυπτο ξέσπασαν σε ιαχές πανηγυρισμού. «Τον διώξαμε τον δικτάτορα!», «Το ρίξαμε το καθεστώς!», αλάλαζαν ρυθμικά οι πλέον ενθουσιώδεις. Αμέτρητα μάτια πλημμύρισαν από δάκρυα. Αλλοι χόρευαν πανηγυρίζοντας, ενώ έκλαιγαν κι εκείνοι με λυγμούς χαράς. Αλλοι γονάτιζαν εκεί που στέκονταν και ακουμπούσαν το μέτωπο στο έδαφος ευχαριστώντας με ανείπωτη ευγνωμοσύνη τον Θεό.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν δημοσίως χαιρετίζοντας την παραίτηση Μουμπάρακ, ήταν ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι: «Είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής μου. Η χώρα λευτερώθηκε μετά από δεκαετίες καταπίεσης», διακήρυξε, υπογραμμίζοντας ότι προσδοκά μία «όμορφη» μεταβίβαση εξουσίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος: Τέλος εποχής
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλες ειδήσεις
Κατηγορώ BBC για «ηλεκτρονική λογοκρισία» από το Ιράν
Αποτυπώματα...