Έντυπη Έκδοση

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

«Διώξαμε τον δικτάτορα»

Στο δίλημμα ποιανού το μέρος θα πάρει ο στρατός, του εξεγερμένου λαού ή του καθεστώτος, ακραία διαγραμμένο μετά το προχθεσινό διάγγελμα Μουμπάρακ, με το «Ανακοινωθέν υπ' αριθμόν 2» χθες το πρωί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε φρονίσει να καταδείξει ότι η στρατιωτική ηγεσία θα εξακολουθούσε να αποτελεί «τη δύναμη πίσω από τον θρόνο». Ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη διαδικασία μεταβίβασης των προεδρικών εξουσιών εγγυώμενη την εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο Μουμπάρακ και πως θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά «μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες». Απηύθυνε δε έκκληση για εξομάλυνση της καθημερινής ζωής στην Αίγυπτο.

Αυτό έδωσε την εντύπωση στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές ότι η στάση του στρατού υπήρξε περισσότερο αμφιλεγόμενη παρά ουδέτερη. Καταγγελίες συσσωρευόμενες σχετικά με συλλήψεις, κακοποιήσεις, ακόμη και βασανισμούς εκατοντάδων διαδηλωτών από στρατιωτικούς είχαν κρυώσει ήδη αρκετά τα αισθήματα αδελφοσύνης των πολιτών προς το στρατό. Παραδοσιακή είναι η αντίληψη ότι ο στρατός είναι ο ύψιστος προστάτης του λαού στην Αίγυπτο, κάθε κυβέρνηση της οποίας, εδώ και έξι δεκαετίες μετααποικιακής ανεξαρτησίας της, από στρατιωτικούς προκύπτει. Χθες, στην πλατεία Ταχρίρ, κατηγορούσαν τον υπουργό Αμυνας, στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι ότι εξακολουθούσε να παρέχει στήριξη στο καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, κατώτεροι αξιωματικοί επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του κέντρου, τουλάχιστον 15 με βαθμό από λοχαγό μέχρι ταγματάρχη, εγκατέλειπαν τον οπλισμό τους και προσέρχονταν, ένστολοι, στο πλευρό των διαδηλωτών. «Μόλις ξεκίνησε το κίνημα συμπαράστασης των ενόπλων δυνάμεων προς τον λαό», είπε ο ταγματάρχης Αχμεντ Αλι Σουμάν.

«Οχι στον Μουμπάρακ, όχι στον Σουλεϊμάν, ο ένας είναι πράκτορας και ο άλλος δειλός», ήταν η νέα πάνδημη ιαχή που δόνησε τον αέρα, αμέσως μόλις ακούστηκε ο εθνικός ύμνος από το πρόχειρο ηχοσύστημα στην πλατεία Ταχρίρ. Πλήθη, από τα ξημερώματα είχαν κινηθεί και προς το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και έξω από το προεδρικό μέγαρο, στο προάστιο της Ηλιούπολης, 16 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο. Και το προεδρικό μέγαρο του Ρας ελ Τιν στην Αλεξάνδρεια βρισκόταν υπό πολιορκία, ενώ στο Σουέζ διαδηλωτές προχωρούσαν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων. Στο αιγυπτιακό τμήμα της Ράφα, της διχοτομημένης πόλης στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με ομάδα ενόπλων. Στην Κένα, στην Ανω Αίγυπτο, πόλη γενέτειρα του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν εναντίον του. Το απόγευμα, πέντε νεκροί είχαν αναφερθεί σε συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές στη μεθοριακή πόλη Ελ Αρίς στο Βόρειο Σινά.

Επιδιώκοντας μέχρι τελευταία στιγμή να δείξει ότι εκείνος κρατά το κλειδί των εξελίξεων, ο Σουλεϊμάν είχε δώσει το πρωί εντολή στον πρωθυπουργό Αχμεντ Σαφίκ να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να αναλάβει την ευθύνη για τη διεξαγωγή «εθνικού διαλόγου» με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες δυνάμεις.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της προεδρικής παραίτησης από τον Σουλεϊμάν, ο εδώ και λίγες μέρες τοποθετηθείς από τον Μουμπάρακ νέος γενικός γραμματέας του κυβερνητικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) είχε ανακοινώσει τη δική του παραίτηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλες ειδήσεις
Κατηγορώ BBC για «ηλεκτρονική λογοκρισία» από το Ιράν
Αποτυπώματα...