Έντυπη Έκδοση

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»

«Η Αίγυπτος θα εκραγεί. Ο στρατός πρέπει να σώσει τη χώρα τώρα». Με το μήνυμα αυτό ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έδινε μέσω Twitter το στίγμα των άμεσων παρεμβάσεων που απαιτούνται για να βγει η Αίγυπτος από το χάος. Η παραίτηση, όμως, του Μουμπάρακ τον πρόλαβε.

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και επικεφαλής σήμερα ενός αντιπολιτευτικού κινήματος στην Αίγυπτο έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα στάδια της πολιτικής μετάβασης. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse τονίζει ότι «ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης χρειαζόμαστε τον στρατό για να υπερασπιστεί τα πρώτα στάδια της δημοκρατίας». Τόσο στη συνέντευξη αυτή όσο και σε άρθρο του στους New York Times, ο Μπαραντέι υποστηρίζει μια ομαλή μετάβαση κατά την οποία οι νέοι, προσωρινοί ηγέτες θα εγγυηθούν τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων. Ζητεί να διαλυθεί η Βουλή, η οποία δεν αντιπροσωπεύει πλέον, όπως λέει, τον λαό και να καταργηθεί το σημερινό Σύνταγμα που έχει εξελιχθεί σε «εργαλείο καταστολής».

Προτείνει εν συνεχεία τη δημιουργία ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου -στο οποίο να μετέχει κι ένας εκπρόσωπος του στρατού ως εγγυητή της σταθερότητας στην κρίσιμη αυτή περίοδο- και μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετοχή τεχνοκρατών αναμφισβήτητης αξιοπιστίας. Εργο τους θα είναι η προετοιμασία ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών έπειτα από ένα μεταβατικό διάστημα ενός έτους εντός του οποίου θα πρέπει συνταχτεί ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα που θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλες ειδήσεις
Κατηγορώ BBC για «ηλεκτρονική λογοκρισία» από το Ιράν
Αποτυπώματα...