Έντυπη Έκδοση

ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΑ...

«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε αμέσως στην παραίτηση Μουμπάρακ: η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν Αστον, εξέφρασε σεβασμό για την απόφασή του και διατύπωσε έκκληση για διάλογο με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης εκπροσώπησης και τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το συντομότερο.

«Η Ε.Ε. σέβεται την απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ. Με το να αποχωρήσει, άκουσε τις φωνές του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», είπε. «Το μέλλον της Αιγύπτου δικαίως παραμένει στα χέρια του αιγυπτιακού λαού. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί».

Μέρκελ:

Ιστορική αλλαγή

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ παρείχε καλή υπηρεσία στον αιγυπτιακό λαό με το να παραιτηθεί, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες της χώρας με το Ισραήλ. «Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ιστορικής αλλαγής. Μοιράζομαι τη χαρά των εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους της Αιγύπτου», είπε.

Την ευχή η παραίτηση Μουμπάρακ να μη φέρει αλλαγή στις ειρηνικές σχέσεις με το Κάιρο, εξέφρασε το Ισραήλ. «Είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε πώς η παραίτηση θα επηρεάσει τις εξελίξεις», επισήμανε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. «Ελπίζουμε πως η αλλαγή προς τη δημοκρατία θα γίνει χωρίς βία και η συμφωνία ειρήνης θα εξακολουθήσει να ισχύει».

Η πρώτη αντίδραση από κυβέρνηση αραβικής χώρας ήρθε από το Κατάρ, με ανακοίνωση του συμβουλίου του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, που χαρακτήριζε θετικό βήμα τη μεταβίβαση εξουσίας του Μουμπάρακ στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο: «Πρόκειται για ένα θετικό, σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού για επίτευξη δημοκρατίας και μεταρρυθμίσεων και μιας ζωής με αξιοπρέπεια», ανέφερε.

Εθνική συμφιλίωση

Ο Αιγύπτιος γενικός γραμματές της Αραβικής Λίγκας, Αμρ Μούσα, καλωσόρισε με δήλωσή του χθες αυτό που αποκάλεσε «λευκή επανάσταση». «Ελπίζω το προσεχές μέλλον να φέρει μια εθνική συμφιλίωση. Είναι μια μεγάλη αλλαγή, ένα παράθυρο άνοιξε με τη λευκή επανάσταση και την παραίτηση Μουμπάρακ», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια». Οταν ρωτήθηκε αν έχει βλέψεις για πρόεδρος, απάντησε: «Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να το συζητήσουμε... Ως Αιγύπτιος πολίτης, είμαι περήφανος να υπηρετώ τη χώρα μου, όπως και όλοι οι άλλοι, σε αυτή τη φάση, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη ομοφωνία».

Πανηγυρίζουν οι Παλαιστίνιοι

Με πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς στον αέρα υποδέχτηκαν τα νέα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς, μέσω του Σάμι Αμπού Ζάχρι, δήλωσε πως «η παραίτηση είναι η αρχή της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, νίκη που ήρθε ως αποτέλεσμα της αυτοθυσίας και της σταθερότητας του αιγυπτιακού λαού».

Η χθεσινή μέρα είναι ταυτόχρονα και η 32η επέτειος της ιρανικής επανάστασης που ανέτρεψε τον σάχη, και η 21η από την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα από το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Σχετικά θέματα: Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος: Τέλος εποχής
Τον έριξε ο στρατός
«Διώξαμε τον δικτάτορα»
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προτείνει για την «επόμενη μέρα»
«Προσοχή στη συνθήκη με το Ισραήλ»
Άλλες ειδήσεις
Κατηγορώ BBC για «ηλεκτρονική λογοκρισία» από το Ιράν
Αποτυπώματα...