Έντυπη Έκδοση

Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ

Πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, φαίνεται ότι η χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της χωρίς να χρειαστεί άλλον σύμμαχο εκτός από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FPD).

Στη δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του ραδιοτηλεοπτικού RTL, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και το FPD συγκεντρώνουν 47% στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές που θα γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το κόμμα της κ. Μέρκελ είναι σταθερά πρώτο, με 41%, ενισχυμένο κατά μία μονάδα. Η μεγάλη ανατροπή είναι στα ποσοστά του FPD, που «ξεκόλλησε» από το 5% -είναι το εκλογικό μέτρο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή- και έφτασε στο 6%. Αν τα ποσοστά της δημοσκόπησης επιβεβαιωθούν, τα δύο κόμματα θα έχουν καθαρή, «κυβερνητική» πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνονται να συγκεντρώνουν 23%, χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα, όπως και οι Πράσινοι, που περιορίζονται στο 14%. Ετσι ο «κοκκινοπράσινος» συνασπισμός, ακόμη και με τα ποσοστά της Αριστεράς, που ενισχύθηκε ελαφρά, στο 9%, μένει πίσω από τους «μαυροκίτρινους» της σημερινής κυβέρνησης.

Το μεγάλο πρόβλημα του SPD, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η εξαιρετικά χαμηλή αποδοχή που έχει στους ψηφοφόρους ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία, ο Πέερ Στάινμπρουκ, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ. Με μόλις 19% των ερωτηθέντων να θεωρούν τον Στάινμπρουκ ικανότερο για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης, βρίσκεται 38 ολόκληρες μονάδες πίσω από την νυν καγκελάριο (57%).

Στην πολιτική, οι πεντέμισι μήνες που μένουν μέχρι τις εκλογές είναι πολύς χρόνος. Οι τάσεις όμως, από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν ο Π. Στάινμπρουκ ανακηρύχθηκε υποψήφιος καγκελάριος, δεν δείχνουν ότι μπορούν να αλλάξουν και είναι απογοητευτικές: στην τελευταία δημοσκόπηση μόλις 34% των ερωτηθέντων τον θεωρούν αξιόπιστο, 32% τον βρίσκουν συμπαθητικό και 48% πιστεύουν ότι «δεν ταιριάζει» στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς