Έντυπη Έκδοση

ΙΣΠΑΝΙΑ: «ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

115 εξώσεις την ημέρα!

Ενισχυμένη αστυνομική φρούρηση παραγγέλλει το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, για να προστατεύσει τους πολιτικούς και κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, με τη δική του... παραγγελία απαντά ο Ολι Ρεν, που ζητάει από τον Μαριάνο Ραχόι νέο πακέτο μέτρων στις 26 Απριλίου.

«Η ζωή μου, η δουλειά σου. Σταματήστε τις εξώσεις», γράφει το μακάβριο πανό της Πλατφόρμας για τα Θύματα των Υποθηκών «Η ζωή μου, η δουλειά σου. Σταματήστε τις εξώσεις», γράφει το μακάβριο πανό της Πλατφόρμας για τα Θύματα των Υποθηκών Οι ομάδες των διαδηλωτών, που συντονίζονται από την Πλατφόρμα για τα Θύματα των Υποθηκών (ΡΑΗ) και μεταξύ άλλων διεκδικούν αλλαγές στην ισπανική νομοθεσία προκειμένου οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να έχουν περισσότερα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, ισχυρίζονται ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι ειρηνικές, αλλά ο Ραχόι βιάστηκε ήδη να τις χαρακτηρίσει «πράξεις εκφοβισμού».

Μήνυμα Ρεν

Στο μεταξύ, μήνυμα για την πορεία της ισπανικής οικονομίας έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, με «πρόλογο» την κλασική επιβράβευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αλλά με επίλογο την ανάγκη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τη Μαδρίτη να αποσυνδέσει μια και καλή όλες τις συντάξεις από τον πληθωρισμό, προσαρμογή τους στο προσδόκιμο ζωής, καθώς και «εξισορρόπηση» ασφαλιζομένων και συνταξιούχων. Στα εργασιακά, επανέρχονται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κι ακόμη ζητούν χαμηλότερες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις παράνομων απολύσεων, μία καινούργια, ενιαία, σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζομένους (οι συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου στο στόχαστρο για αρχή...) και ακόμη μέτρα που θα επιτρέπουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα μειώσεις μισθών και πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι Βρυξέλλες μοιάζουν να εμφανίζονται συγκρατημένα ικανοποιημένες από τις προόδους της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά ζητούν περαιτέρω «διερεύνηση» των φοροαπαλλαγών, αύξηση στους περιβαλλοντικούς φόρους και μείωση των προϊόντων με χαμηλό ΦΠΑ.

Αστεγοι

Με το καινούργιο πακέτο μέτρων να έχει αρχίσει αμυδρά να διαφαίνεται στον ορίζοντα, η κρίση δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στις περιπτώσεις των οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους, ένα πρόβλημα που δεν κατάφεραν να λύσουν ούτε η κυβέρνηση ούτε οι δικαστικές αρχές ούτε οι τράπεζες. Σύμφωνα με τα αρχεία του αρμόδιου στην Ισπανία σώματος για τους τίτλους ιδιοκτησίας, τον περασμένο χρόνο 30.034 κατοικίες περιήλθαν στη δικαιοδοσία των τραπεζών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, αριθμός που πρακτικά μεταφράζεται σε 115 εξώσεις τη μέρα.

Από το νούμερο αυτό εξαιρούνται γκαράζ, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, που, αν προστεθούν, ο αριθμός ανεβαίνει στις 38.778, το 77% των οποίων αφορούν κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία. Ελάχιστες ωστόσο από τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρέμειναν σε αυτά με το «κοινωνικό ενοίκιο» που πρότειναν οι τράπεζες. Ετσι, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αδυνατούν να πουλήσουν τις κατοικίες που κατασχέθηκαν. Οσον αφορά, τέλος, τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο, η Μαδρίτη φαίνεται να κατέχει την πρωτοκαθεδρία, ενώ ακολουθούν Σεβίλη, Καταλονία και Βαλένθια.

(Πηγή: Reuters, ΑΠΕ, El Pais)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Σχετικά θέματα: Ισπανία
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς