Έντυπη Έκδοση

Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία

Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) το συριακό καθεστώς, επικαλούμενη τις αδιάκριτες και ενίοτε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4.300 άνθρωποι από το περασμένο καλοκαίρι.

Σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η HRW καταγγέλλει επιθέσεις της συριακής αεροπορίας εναντίον φούρνων, ανθρώπων που κάνουν ουρά για ψωμί και άλλα τρόφιμα, και νοσοκομείων σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς. Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και όσοι τις διαπράττουν είναι «υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου», τονίζει η οργάνωση.

Η HRW επιθεώρησε 52 τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της χώρας και τεκμηρίωσε 59 παράνομες -βάσει των νόμων που πολέμου- επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν 152 άνθρωποι. Εκτός από τις επιθέσεις σε φούρνους και νοσοκομεία, κατέγραψε άλλες 44 περιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων στις οποίες οι καθεστωτικές δυνάμεις βομβάρδιζαν αδιακρίτως περιοχές αμάχων. Από τον περασμένο Ιούλιο, καταλήγει η οργάνωση, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι σε εναέριες επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων του συριακού στρατού εναντίον δύο χωριών της νότιας επαρχίας Ντεράα. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των νεκρών είναι 16 αντάρτες, 12 κυβερνητικοί στρατιώτες, 7 γυναίκες, 6 παιδιά και 16 ακόμη αμάχοι.

Οσον αφορά τις αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δαμασκού και ΟΗΕ για την αποστολή ερευνητών βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η συριακή κυβέρνηση αρνείται τη μετάβαση των απεσταλμένων του ΟΗΕ σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία πέραν του Χαλεπίου, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για χρήση χημικών και στη Χομς, αλλά και σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό.

Η Αλ Κάιντα

Στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αναταραχή προκαλεί η παρέμβαση της Αλ Κάιντα, που κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να ιδρύσουν ισλαμικό κράτος στη Συρία, την ώρα μάλιστα που οι μαχητές του Μετώπου αλ-Νούσρα, με έντονη δράση στη μάχη κατά του Σύρου προέδρου Ασαντ, δηλώνουν πίστη στον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Μία από τις μεγαλύτερες συνιστώσες της συριακής εξέγερσης, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), διεμήνησαν χθες ότι απορρίπτουν κάθε έκκληση περί ισλαμικού κράτους, καταδικάζουν την έξωθεν ανάμειξη στις εσωτερικές συριακές υποθέσεις και ότι μόνο οι Σύροι θ'αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Η LCC τονίζει επίσης ότι η επανάσταση ξεκίνησε με στόχο την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία και όχι τη θεοκρατία.

(Πηγές: AFP-Reuters-Ass.Press)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς