Έντυπη Έκδοση

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΙΡΑ, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

«Για εσωτερική κατανάλωση»

Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στη χερσόνησο, κάνοντας λόγο για τα «ισχυρά μέσα κρούσης» που διαθέτει, ενώ τηρώντας στάση αναμονής για μια ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου, Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν υψηλά επίπεδα επιφυλακής για όλα τα ενδεχόμενα.

«Ρητορεία για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα» είναι οι απειλές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τους Αμερικανούς «Ρητορεία για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα» είναι οι απειλές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τους Αμερικανούς Ενα ισχυρό αμερικανικό στρατιωτικό ραντάρ αναπτύχθηκε στη θάλασσα για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ενδεχόμενης εκτόξευσης πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα εξαπολύσει επίθεση ανάλογη με εκείνην που προκάλεσε τον κορεατικό πόλεμο το 1950, ανησυχούν παρ' όλ' αυτά για το ενδεχόμενο η έντονη εχθρότητα που εκδηλώνει με επιδεικτικό τρόπο η Πιονγκγιάνγκ, να οδηγήσει σε κάποιας μορφής αψιμαχίες που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε σοβαρή σύγκρουση.

Η προπαγάνδα

Ασχέτως με το πόσο παράλογες ή υπερβολικές κρίνονται από τον έξω κόσμο οι βορειοκορεατικές απειλές για «θερμοπυρηνικό πόλεμο», το σίγουρο είναι ότι η εσωτερική τους κατανάλωση είναι απολύτως ελεγχόμενη, όπως άλλωστε και η προπαγανδιστική κατεύθυνση του ενδιαφέροντος στους εορτασμούς για σειρά επετείων της κυβερνώσας δυναστείας.

«Το καθεστώς δεν μπορεί πλέον να εμπνεύσει τον πληθυσμό με ένα αξιόπιστο και συγκροτημένο όραμα ενός σοσιαλιστικού μέλλοντος. Επιχειρεί λοιπόν να μετατρέψει το σύνολο της εργατικής δύναμης σε βοηθητική δύναμη του στρατού», έγραψε στους «New York Times» ειδικός σε θέματα βορειοκορεατικής προπαγάνδας,σε νοτιοκορεατικό πανεπιστήμιο.

Ως εκ τούτου, οι επαναλαμβανόμενες κορόνες του καθεστώτος, που απειλούν με «Αποκάλυψη» Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα, δεν έχουν ποτέ αμφισβητηθεί από τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας.

Αξιοποιώντας μια τακτική που γνωρίζει καλά, η Πιονγκγιάνγκ ενορχηστρώνει εντυπωσιακές εκδηλώσεις αξιοποιώντας την ευκαιρία επετείων γέννησης, θανάτου, ανάληψης καθηκόντων... προηγούμενων ηγετών.

Εν τω μεταξύ, παρά τα χρόνια προβλήματα έλλειψης τροφίμων που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα, τα οποία οφείλονται εν πολλοίς στην απομόνωσή της, φαίνεται ότι η απόδοση του γεωργικού τομέα της χώρας έχει βελτιωθεί χάρη στην επιβολή ενός νέου συστήματος παροχής κινήτρων για τους αγρότες. Παρ' ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου συστήματος, μελέτες των Ηνωμένων Εθνών για συγκεκριμένες περιόδους υποδεικνύουν μια σχετική βελτίωση, αν και εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα έλλειψης τροφίμων.

(Πηγές: Reuters-Ass. Press-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς