Έντυπη Έκδοση

Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας

Με μια σημαντική διακήρυξη για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά χωρίς συμφωνία για συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία και χωρίς σχέδιο για τη Βόρεια Κορέα, ολοκληρώθηκε χθες στο Λονδίνο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των G8.

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα της Συρίας, περιοριζόμενες σε μια γενική έκφραση αποτροπιασμού για τον αριθμό των νεκρών, που ο ΟΗΕ υπολογίζει σε πάνω από 70.000, ενώ απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια στο συριακό λαό «σε ανθρωπιστικό επίπεδο».

Εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης προσπάθησαν και πάλι, στο περιθώριο της συνάντησης, να πείσουν τις ΗΠΑ να τους στείλουν όπλα, χωρίς ν' αποσπάσουν τέτοια υπόσχεση εκ μέρους του Τζον Κέρι.

Οι εκπρόσωποι των G8 προέβησαν σε μια κοινή διακήρυξη καταδικάζοντας τη στάση της Βόρειας Κορέας και απειλώντας με νέες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ σε περίπτωση νέας πυραυλικής επίθεσης. Τονίζοντας ότι το μόνο που θα καταφέρει η Βόρεια Κορέα με τις εχθρικές και προκλητικές της ενέργειες είναι η περαιτέρω απομόνωσή της, την κάλεσαν να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για τον πυρηνικό της αφοπλισμό. Παρόμοια ανησυχία εξέφρασαν και για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το μόνο απτό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η συμφωνία για την αποτροπή της σεξουαλικής βίας στις εμπόλεμες ζώνες, στο πλαίσιο της οποίας θα διατεθούν 27,5 εκατ. ευρώ. Στην κοινή διακήρυξη των 8, οι σεξουαλικές βιαιότητες στις ένοπλες συγκρούσεις χαρακτηρίζονται σοβαρές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης και κατά συνέπεια εγκλήματα πολέμου, γεγονός που δημιουργεί την ευθύνη αναζήτησης και δίωξης των δραστών, ενώ αναγγέλλεται και ένα διεθνές πρωτόκολλο για τις έρευνες σε υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων. Βάσει της ίδιας διακήρυξης, μετά το τέλος των συγκρούσεων οι ειρηνευτικές συμφωνίες δεν πρέπει ποτέ να προβλέπουν αμνηστία για τις σεξουαλικές βιαιότητες. Την απόφαση χαιρέτισε και η ειδική απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί, που δήλωσε ότι «ακούστηκε επιτέλους η φωνή των θυμάτων».

(Πηγές: AFP-Reuters-Ass. Press)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Βία
Σχετικά θέματα: Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς