Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ

Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες

Τον πόνο που νιώθει ο άνθρωπος όταν καίγεται το χέρι του κατάφεραν να μετρήσουν με επιστημονικό τρόπο για πρώτη φορά Αμερικανοί ερευνητές, αναλύοντας με απεικονιστικό τρόπο το νευρωνικό «αποτύπωμα» που αφήνει ο πόνος στον εγκέφαλο.

Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρασκευάσουν στο μέλλον ένα τεστ το οποίο θα χρησιμοποιούν οι γιατροί και τα νοσοκομεία, όπως το θερμόμετρο για τη μέτρηση του πυρετού, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί και στις περιπτώσεις πονοκεφάλων, πόνων στη μέση και εξαιτίας σοβαρών ασθενειών.

«Εως τώρα η εμπειρία του πόνου παρέμενε άκρως υποκειμενική, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να εκτιμηθεί αντικειμενικά η ένταση που νιώθει κάποιος όταν λέει πως πονά», εξηγούν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Κολοράντο, της Νέας Υόρκης, του Τζον Χόπκινς και του Μίσιγκαν που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η δυνατότητα μέτρησης του πόνου θα βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις μωρών, ανθρώπων με άνοια και πλήρη παραλυσία, που αδυνατούν να μιλήσουν. Η έρευνα έγινε σε 114 υγιείς εθελοντές στους οποίους αναλύθηκε με μαγνητική τομογραφία η ένταση του πόνου, ενώ υποβάλλονταν σε διαφορετικές θερμοκρασίες από κρύο σε ιδιαίτερα καυτό. Με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι επιστήμονες πέτυχαν να εντοπίσουν τη νευρωνική «υπογραφή» του πόνου και να δημιουργήσουν μια κλίμακα.

Οι νευροεπιστήμονες ευελπιστούν ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν στο μέλλον να αποκωδικοποιήσουν τη λειτουργία του άγχους, της κατάθλιψης, του θυμού και άλλων συναισθημάτων, ενώ διαπίστωσαν ότι ο φυσικός πόνος που προέρχεται από το κάψιμο της φωτιάς είναι διαφορετικής έντασης και κλίμακας από τον συναισθηματικό πόνο που νιώθει κάποιος ύστερα από ένα χωρισμό, για παράδειγμα.

Επιπλέον, κατανόησαν τη μοναδικότητα του πόνου σε κάθε άνθρωπο, καθώς η «υπογραφή» του πόνου στον εγκέφαλο είναι μοναδική, παρότι μοιάζει σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό επιτρέπει, όπως είπαν, να κάνει κάποιος προβλέψεις για την ένταση του πόνου σε ποσοστό 90-100% για κάθε άνθρωπο, αλλά και να συμβάλουν σημαντικά στην παρασκευή νέων, πιο αποτελεσματικών αναλγητικών.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νευρολογία
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς