Έντυπη Έκδοση

Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς

Ενα πρόγραμμα επιστημονικής φαντασίας που βλέπει κανείς μόνο σε κινηματογραφικές αίθουσες ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι το δεύτερο πρόγραμμα που ενισχύει ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από αυτό της σύλληψης αστεροειδούς με... λάσο. Στόχος της νέας αυτής αποστολής είναι οι αστροναύτες να μεταφερθούν στον αστεροειδή ώστε να τον εξερευνήσουν, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γνώση γύρω από το ηλιακό σύστημα «για να προστατεύσουμε τον πλανήτη Γη από πιθανούς εχθρούς».

«Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσουμε μια τέτοια αποστολή», δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι ένα πρωτοφανές τεχνολογικό βήμα που θα οδηγήσει σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικές δυνατότητες. Οι αστεροειδείς είναι μικροί πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, οι περισσότεροι από τους οποίους περιστρέφονται στη ζώνη μεταξύ του πλανήτη Αρη και Δία, με τη NASA να προσπαθεί να «πιάσει» ένα μικρό αστεροειδή πλάτους 7-10 μέτρων.

«Είναι μια πανέξυπνη ιδέα», δήλωσε ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον, που ηγείται της επιτροπής Ερευνας και Διαστήματος, ο οποίος αποκάλυψε τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου. Οπως υπογράμμισε, το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο σχέδιο δαπανών του 2014 για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και θα στοιχίσει 17,7 δισ. δολάρια συνολικά, 50 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που δόθηκαν το 2012.

Το 2010 ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε στη NASA να επανδρώσει μια νέα αποστολή σε αστεροειδή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το 2025, με τη διαστημική υπηρεσία να έχει κατασκευάσει ήδη μια κάψουλα ικανή να μεταφέρει τους αστροναύτες σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων, ενώ η πορεία της θα ελέγχεται ρομποτικά. Η κάψουλα θα ταξιδέψει έως τη Σελήνη και από εκεί στον πλανήτη Αρη, όπου δεν έχει πατήσει ποτέ άνθρωπος.

Παρόμοιο ενδιαφέρον για τη μελέτη αστεροειδών έχει δείξει η Ρωσία, μετά και την πτώση αστεροειδών στην πόλη Τσελιάμπινσκ στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει τη χρηματοδότηση και του προγράμματος των διαστημικών ταξί με 822 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα.

(Πηγή: Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Μπορεί και χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες η Μέρκελ
Βρετανία
Κηδεία με 2.000 καλεσμένους
Μόνο κέρδος, η καταδίκη της σεξουαλικής βίας
Ισπανία
115 εξώσεις την ημέρα!
Δεν είδε, δεν ξέρει τίποτα για το μαύρο χρήμα ο Σαντσίς
Βόρεια Κορέα
«Για εσωτερική κατανάλωση»
Συρία
Κινούμενοι στόχοι οι άμαχοι στη Συρία
Ιταλία
Διέσωσαν 500 μετανάστες
Ολοκλήρωσαν το έργο τους οι δύο επιτροπές στην Ιταλία
Επιστημονικές έρευνες
Πονόμετρο έφτιαξαν νευροεπιστήμονες
Διάστημα
Από τη Σελήνη στον Αρη μέσω αστεροειδούς