Έντυπη Έκδοση

Κλίμα πόλωσης από την αφίσα-σύμβολο

Παραμονές φοιτητικών εκλογών και μια από τις συνήθεις αφίσες της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που απεικονίζει έναν οπλισμένο Ζαπατίστα, προκάλεσε κλίμα πόλωσης, με τη σκληρή αντίδραση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για διαφήμιση κουκουλοφόρων.

Ζαπατίστας εναντίον Τσακ Νόρις. Οι αφίσες αντιμαχόμενων φοιτητικών παρατάξεων στην Ελλάδα του 2013! Ζαπατίστας εναντίον Τσακ Νόρις. Οι αφίσες αντιμαχόμενων φοιτητικών παρατάξεων στην Ελλάδα του 2013! Συγκεκριμένα, η αφίσα της παράταξης «Αριστερή Ενότητα» του ΕΜΠ έχει τη φωτογραφία ενός Ζαπατίστα με το όπλο ψηλά και καλεί σε πάρτι στο αίθριο Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Οπως γράφει, το πάρτι διοργανώνουν όλα τα φοιτητικά σχήματα του Πολυτεχνείου: ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες, ναυπηγοί, μεταλλειολόγοι, τοπογράφοι.

Για την αφίσα που κυκλοφόρησε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπλισε τα χέρια όσων επιχείρησαν να πυρπολήσουν ζωντανούς συμπολίτες τους στη Χαλκιδική, τώρα, εν όψει φοιτητικών εκλογών, διαφημίζει με αφίσα ενός κουκουλοφόρου που κρατά Καλάσνικοφ τη νεολαία του ως φυτώριο εγκληματιών». Η ανακοίνωση της Ν.Δ. καταλήγει στο ερώτημα: «Υπάρχει ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Ακολούθησε απάντηση της «Αριστερής Ενότητας», μέσω του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η συγκεκριμένη αφίσα δεν δείχνει ούτε αιμοδιψείς κουκουλοφόρους ούτε εγκληματίες, όπως καταγγέλλουν οι φωστήρες της ομάδας αλήθειας της Ν.Δ. Είναι μια εικόνα από ένα κίνημα-σύμβολο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Το κίνημα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας των ιθαγενών της Τσιάπας στο Μεξικό, οι οποίοι αντιστέκονται εδώ και μια εικοσαετία στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και τα σχέδια των αμερικάνικων πολυεθνικών».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι «δεν θα δεχθούμε καμιά υπόδειξη από την παράταξη που έχει αναγάγει το ρουσφέτι, το απολιτίκ, τον χουλιγκανισμό και την υπεράσπιση με κάθε μέσο των κυβερνητικών πολιτικών σε βασικές "αρχές" μέσα στις σχολές. Δεν θα δεχθούμε υποδείξεις από την παράταξη που έχει αναγάγει τον σεξισμό σε μείζον σημείο αναφοράς της "διασκέδασής" της και που τα μέλη της δεν ντρέπονται να χαιρετούν φασιστικά σε συνελεύσεις, δήθεν "για πλάκα"».

Πολιτικό παιχνίδι της Συγγρού με φόντο τις φοιτητικές

Το θέμα της αφίσας «σήκωσε» για πολιτικούς λόγους αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ η Συγγρού, αν και δεν επρόκειτο για κεντρική επίσημη αφίσα της φοιτητικής νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μία από τις εκατοντάδες αφίσες που κυκλοφορούν σε κάθε σχολή οι φοιτητικές παρατάξεις, χωρίς κεντρική γραμμή και συχνά με διάθεση χιούμορ ή ανατροπής, όπως κάνει και η ΔΑΠ.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 17 Απριλίου. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλη έμφαση για προφανείς λόγους, καθώς θα έχουν ενδιαφέρον τα πολιτικά συμπεράσματα της κάλπης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στο παιχνίδι των φοιτητικών προσπαθεί να μπει και η Χρυσή Αυγή, όμως η απόπειρα να δημιουργήσει πυρήνες σε πολλές σχολές ανακόπηκε από τη ΔΑΠ, η οποία παράλληλα με την πόλωση κατά των αριστερών ομάδων προσπαθεί να καλύψει και τα δεξιά της.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στις φοιτητικές εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και λόγω του αναβρασμού που επικρατεί με το σχέδιο «Αθηνά». Είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μπορεί εφέτος να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία με τη σειρά της δηλώνει βέβαιη ότι και αυτή τη χρονιά θα πάρει την πρωτιά στις φοιτητικές κάλπες, όπου ψηφίζουν 130.000 νέοι, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια η ΟΝΝΕΔ συνολικά έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην πολιτικοποίηση της φοιτητικής της παράταξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
ΣΥΡΙΖΑ
Φοιτητικές εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σκουριές
Ο αυτοαποκλεισμός της Ιερισσού
Οδική κυκλοφορία και ασφάλεια
Τα παράλογα της Αττικής Οδού
Αλλαγές στον ΚΟΚ με τσουχτερά πρόστιμα
Ρατσισμός
Πέταξε από λεωφορείο Αφρικανούς
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πράσινο φως από το ΣτΕ για το γήπεδο των «πρασίνων»
Το ιστορικό
Ερωτήματα με «βωβές» απαντήσεις
Φάρμακα
Στύση σε βαθμό... κακουργήματος!
Δωρεάν τα ακριβά φάρμακα
Σωφρονιστικό σύστημα
Φρακάρουν κρατητήρια, κέντρα και φυλακές
Τεχνολογία και Καινοτομία
Ρομπότ βυθού, αυτοκίνητο υδρογόνου, ρεύμα από κλιματιστικά!
Διαδίκτυο
Εκοψαν το δίκτυο στο Indymedia
Υπεξαίρεση
Τρύπα 1,3 εκατ. σε λογαριασμό δικηγόρων
Ακίνητα
Γερμανοί «θηρευτές» ακινήτων τρώνε πόρτα από Κρητικούς ιδιοκτήτες
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Μετά το πρόστιμο μπήκε το νερό στο αυλάκι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πάνω από δύο οι δραπέτες των Τρικάλων στο βαν
Φοιτητικές εκλογές
Κλίμα πόλωσης από την αφίσα-σύμβολο