Ελευθεροτυπία - 12/04/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 12 Απριλίου 2013
ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ
Τα παράλογα της Αττικής Οδού
Αυτοκίνητα που περνάνε από μπάρες χωρίς να κόβουν ταχύτητα, αντικείμενα που πέφτουν από διερχόμενα οχήματα, αλλά και πρόστιμα για παράβαση του ορίου ταχύτητας κατά μόλις 6 χλμ. συνθέτουν τα παράλογα της Αττικής Οδού.
Πολλούς κινδύνους κρύβει ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού. Μπορεί κανείς να βρει αρκετές φορές από καρέκλες μέχρι ηλεκτρικές συσκευές
Σε μια χώρα με επικίνδυνο και άκρως προβληματικό οδικό δίκτυο, όπως το ελληνικό, οι υψηλών προδιαγραφών δρόμοι της Αττικής Οδού είναι για τον οδηγό ένα ξέφωτο στη ζούγκλα. Αρκετές φορές όμως, στον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας, συναντάς καρέκλες, βιβλιοθήκες, ποδήλατα, ηλεκτρικές συσκευές. Τις προάλλες έπεσαν δέματα σανού από διερχόμενο φορτηγάκι.
Λόγω της έλλειψης χρημάτων, τα ειδικευμένα συνεργεία μεταφορών αντικαθίστανται όλο και συχνότερα από ερασιτέχνες, οι οποίοι εκτελούν δρομολόγια χωρίς να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας κατά τη φόρτωση. Αποτέλεσμα; Αντικείμενα στο δρόμο, συχνά παρεμποδίζοντας τη διέλευση οχημάτων και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόλοιπων οδηγών.
Το κίτρινο φορτηγάκι της Αττικής Οδού, το «περίπολο», επεμβαίνει άμεσα στα σημεία για να περισυλλέξει τα αντικείμενα και να αποκαταστήσει την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αττικής Οδού, το περασμένο έτος, το «περίπολο» πραγματοποίησε 3.600 επεμβάσεις για περισυλλογή αντικειμένου από το δρόμο (20% περισσότερες σε σχέση με το 2011). Περίπου ίδιος είναι ο αριθμός των επεμβάσεων που έγιναν προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε οδηγούς των οποίων το όχημα έμεινε από βενζίνη. Επίσης δεκάδες φορές επενέβησαν οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού για την αποκατάσταση ζημιάς στις προστατευτικές μπάρες.
«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε περιστατικά James Bond, τα οποία αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, λόγω του κινήματος κατά της πληρωμής διοδίων. Κάποιος που δεν θέλει να πληρώσει, μην γνωρίζοντας πώς ανοίγει η μπάρα, η οποία έχει μηχανισμό, προτιμάει να τη σπάσει με τα χέρια. Εχουμε δει αυτοκίνητα να μη σταματάνε και να διέρχονται από τα διόδια συμπαρασύροντας τις μπάρες ασφαλείας!», λέει υπάλληλος της Αττικής Οδού.
Μπαίνοντας στην Αττική Οδό, οι περισσότεροι βρίσκουν ευκαιρία να πατήσουν λίγο -ή πολύ- παραπάνω γκάζι, ελπίζοντας ότι το ραντάρ που μετράει το όριο ταχύτητας, δεν θα τους καταγράψει ή ότι οι κάμερες δεν δουλεύουν, για να διαψευστούν στη συνέχεια. Αρκετοί οδηγοί θεωρούν ότι, λόγω κρίσης, επιβάλλονται πρόστιμα με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Η Τροχαία της Αττικής Οδού διευκρινίζει: «Εχουμε εντοπίσει ότι στα σημεία στα οποία συμβαίνουν συχνά ατυχήματα, η αιτία είναι η παράβαση του ορίου ταχύτητας. Στα σημεία αυτά η παρουσία μας είναι πιο έντονη, με φωτογραφικά ραντάρ, ή με περιπολικά. Τα πρόστιμα, πάντως, είχαν αποτέλεσμα. Μειώθηκαν τα ατυχήματα και οι παραβάσεις». Το περασμένο έτος σημειώθηκαν 12.876 παραβάσεις ταχύτητας στην Αττική Οδό. Περίπου 2.000 λιγότερες σε σχέση με το 2011.
«Χρησιμοποιώ την Αττική Οδό καθημερινά. Αρκετές φορές βλέπεις supercars να πηγαίνουν πατημένα 170 - 200 στην Αττική Οδό. Δεν έχω δει ποτέ να τους σταματούν. Εμένα με έγραψαν επειδή πήγαινα με 106 χλμ.», λέει η Ράνια Ζ. Πριν από λίγους μήνες έλαβε μια κλήση με ημερομηνία παράβασης 20/5/12. «Εγραφε ότι αντί για 70 πήγαινα με 106 στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Το πρόστιμο ήταν 350 ευρώ και αν το κατέβαλλα εντός 20ημέρου, θα μειωνόταν κατά το ήμισυ. Το χειρότερο ήταν ότι μου κράτησαν το δίπλωμα για δύο μήνες», συνεχίζει η ίδια. Πόσο αυστηρή, όμως, είναι η επιβολή προστίμων;
Τον Διονύση τον κατέγραψε η κάμερα να έχει παραβεί το όριο ταχύτητας μόλις κατά 12 χλμ. «Πριν από 2 μήνες μου ήρθε σημείωμα που έγραφε ότι έπρεπε να πάω στο Α.Τ. της περιοχής μου για κάποια παράβαση του ΚΟΚ. Εκεί με ενημέρωσαν ότι πριν από 6 μήνες, είχα παραβεί το όριο ταχύτητας στην Αττική Οδό. Κάποια από τις κάμερες που ελέγχει το όριο ταχύτητας, με είχε καταγράψει να πηγαίνω με 132 χλμ., ενώ το όριο ήταν 120. Το πρόστιμο ήταν 40 ευρώ», λέει ο ίδιος και αναρωτιέται: «Κάθισαν να ψάξουν σε ποιον ανήκει το αυτοκίνητο, να κόψουν κλήση, να στείλουν γραπτή ειδοποίηση στο Α.Τ. της περιοχής μου, να στείλουν κλητήρα στο σπίτι μου, για 40 ευρώ;». Το γεγονός ότι στο παρελθόν ο ίδιος έχει παραβεί ξανά το όριο ταχύτητας αλλά δεν έχει λάβει ποτέ κλήση, οφείλεται στο ότι το ραντάρ ρυθμίζεται από την Τροχαία, η οποία καθορίζει στα πόσα χλμ. υπέρβασης θα κοπεί η κλήση, λαμβάνοντας υπόψη της το ποσοστό των ατυχημάτων στο σημείο. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Τροχαίας Α.Ο., ο αριθμός των χλμ. μπορεί να διαφέρει.
Τα έσοδα από τα πρόστιμα τα λαμβάνει ο εκάστοτε δήμος όπου έχει πραγματοποιηθεί η παράβαση και το ύψος τους εξαρτάται από το μέγεθος της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας: Εως 20 χλμ. άνω του ορίου ταχύτητας το πρόστιμο είναι 40 ευρώ, από 21 - 30 χλμ. άνω του ορίου 100 ευρώ, από 31 χλμ. και άνω, 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 μέρες. Οσον αφορά στο όριο ταχύτητας, για το οποίο αρκετοί οδηγοί παραπονιούνται ότι είναι χαμηλό, αυτό ορίστηκε από το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει εφαρμοστεί με αστυνομικές αποφάσεις από την έναρξη λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.