Έντυπη Έκδοση

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΕ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΑΙ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Πράσινο φως από το ΣτΕ για το γήπεδο των «πρασίνων»

Επτά χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα για τη διπλή αστική ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού και ενώ μεσολάβησαν μια δικαστική απόφαση που πάγωσε τα έργα και δυο νομοθετικές παρεμβάσεις ανασχεδιασμού του προγράμματος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την τελική του έγκριση, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη γνωμοδότηση του δικαστηρίου (88/2013), το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης που προβλέπεται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την άμεση εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στον Βοτανικό και τα Κουντουριώτικα και την ενεργοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα.

Για 5 χρόνια στη Λεωφόρο

Κατά την άποψη των δικαστών, η δυνατότητα που έδωσε ο τελευταίος νόμος (4117/2013) στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟ να χρησιμοποιεί το παλιό γήπεδο για ακόμη πέντε χρόνια, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο στο Βοτανικό, αποτελεί προσωρινή λύση και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Με βασική αρχή να περιοριστούν στο απολύτως αναγκαίο μέτρο όλες οι χρήσεις στον Βοτανικό, ώστε να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, η διπλή ανάπλαση ανασχεδιάστηκε ριζικά. Ετσι:

* Η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού μειώθηκε σε ποσοστό 60% (περίπου 66.000 τ.μ.) και αυξήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ.

* Καταργήθηκε πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτήριο του Δήμου Αθηναίων και το κτήριο μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

* Μειώθηκαν οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου.

* Μειώθηκε δραστικά ο συντελεστής δόμησης από το 1,6 στο 1,2.

* Αυξήθηκαν σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου του Παναθηναϊκού.

Στο νέο γήπεδο στον Ελαιώνα, χωρητικότητας 40.000 θέσεων, επιτρέπονται μεταξύ άλλων και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης, αθλητικών ξενώνων, χώρων ΜΜΕ, εμπορικές χρήσεις, οι οποίες, όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης.

Στη Λ. Αλεξάνδρας επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικού μουσείου, χώρου αναψυχής και γκαράζ 700 θέσεων, με το συντελεστή δόμησης να καθορίζεται στο 5%.

Το ιστορικό

Εδώ και επτά χρόνια ο Παναθηναϊκός (Ερασιτέχνης και ΠΑΕ) βρίσκεται σε συζητήσεις με το Δήμο Αθηναίων για το πρότζεκτ της διπλής ανάπλασης.

Τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει για την κατασκευή των γηπεδικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό είναι τα ακόλουθα:

1. 22/12/2005

Ο Δήμος Αθηναίων συμφωνεί με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του οικοπέδου στον Βοτανικό. Το ποσό για την αγορά της έκτασης είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ.

2. 6/7/2006

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή την τροπολογία για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό μαζί με τις σχετικές ρυθμίσεις.

3. 9/10/2006

Οι Θανάσης Γιαννακόπουλος και Θεόδωρος Μπεχράκης υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας και τη χρησικτησία του νέου γηπέδου των «πρασίνων» στον Βοτανικό.

4. 11/12/2006

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οι μακέτες του νέου γηπέδου που θα είναι χωρητικότητας 40.000 θεατών, με δυνατότητα επέκτασης στις 50.000, με χώρους για φαγητό και ψυχαγωγία.

5. 5/4/2007

Η διοίκηση του ΠΑΟ παραδίδει εντός του χρονοδιαγράμματος στο δήμο τη μακέτα για την τελική μορφή του νέου γηπέδου.

6. 13/4/2007

Ξεκινούν τα έργα κατεδαφίσεων (κτήρια ΕΤΜΑ) στο οικόπεδο, με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη να δίνει το σύνθημα για την έναρξη των εργασιών.

7. 15/6/2007

Ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ Θανάσης Γιαννακόπουλος υπογράφουν τη σύμβαση για τη διπλή ανάπλαση.

8. 7/11/2007

Ο Κακλαμάνης έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κωσταντίνο Καραμανλή αποκαλύπτει ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε πρόταση ώστε να αναλάβει με δικά της έξοδα την κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό.

9. 18/2/2008

Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει το νέο αναθεωρημένο συμφωνητικό για το γήπεδο του Παναθηναϊκού μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΠΑΕ.

10. 24/7/2008

Υπογράφεται η σύμβαση της ΠΑΕ με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

11. 19/1/2009

Το ΣτΕ μπλοκάρει το εμπορικό κέντρο του Βωβού και παράλληλα το γήπεδο.

12. Τον Οκτώβριο του 2010 οι μέτοχοι της ΠΑΕ αποφάσισαν να καταγγείλουν τη σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Ερωτήματα με «βωβές» απαντήσεις

«Η διπλή ανάπλαση ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Ο Δήμος Αθηναίων θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό. Ηδη προσπαθούμε να συντονίσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να δημιουργηθούν τα έργα υποδομής στον Βοτανικό (δρόμοι, δίκτυα ομβρίων, αποχέτευσης κ.λπ.). Καταβάλλουμε προσπάθειες ένταξης των αναπλάσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα», σημειώνει η Σουλτάνα Σπυροπούλου, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών.

Το συνολικό κόστος των εργασιών υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, με το κόστος του νέου γηπέδου να ανέρχεται στα 50 εκατ. Ωστόσο ζήτημα γεννάται με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, ιδιοκτησίας Βωβού, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Ερωτήματα επίσης υπάρχουν γύρω από τη χρηματοδότηση της ανέγερσης των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, τις οποίες είχε αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο στο σύνολό του, είμαστε όμως ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δικαστική διαδικασία. Ελπίζουμε ότι μετά τη θεσμοθέτησή του δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν την απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη δύο υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας», τονίζει η Βιβή Μπάτσου, πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αθλητικές εγκαταστάσεις
Ανάπτυξη
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το ιστορικό
Ερωτήματα με «βωβές» απαντήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σκουριές
Ο αυτοαποκλεισμός της Ιερισσού
Οδική κυκλοφορία και ασφάλεια
Τα παράλογα της Αττικής Οδού
Αλλαγές στον ΚΟΚ με τσουχτερά πρόστιμα
Ρατσισμός
Πέταξε από λεωφορείο Αφρικανούς
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πράσινο φως από το ΣτΕ για το γήπεδο των «πρασίνων»
Το ιστορικό
Ερωτήματα με «βωβές» απαντήσεις
Φάρμακα
Στύση σε βαθμό... κακουργήματος!
Δωρεάν τα ακριβά φάρμακα
Σωφρονιστικό σύστημα
Φρακάρουν κρατητήρια, κέντρα και φυλακές
Τεχνολογία και Καινοτομία
Ρομπότ βυθού, αυτοκίνητο υδρογόνου, ρεύμα από κλιματιστικά!
Διαδίκτυο
Εκοψαν το δίκτυο στο Indymedia
Υπεξαίρεση
Τρύπα 1,3 εκατ. σε λογαριασμό δικηγόρων
Ακίνητα
Γερμανοί «θηρευτές» ακινήτων τρώνε πόρτα από Κρητικούς ιδιοκτήτες
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Μετά το πρόστιμο μπήκε το νερό στο αυλάκι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πάνω από δύο οι δραπέτες των Τρικάλων στο βαν
Φοιτητικές εκλογές
Κλίμα πόλωσης από την αφίσα-σύμβολο