Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ 4,5 ΕΚΑΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Κλείνει υποκαταστήματα, ανοίγει παρτίδες με τα ΚΕΠ

Η αναστολή λειτουργίας αφορά μόνο το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ενώ δεν επηρεάζονται οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

Κόκκινος συναγερμός για αδυναμία λειτουργίας έχει σημάνει στο ΙΚΑ μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του απέναντι στα 4.500.000 των ασφαλισμένων και στις ουρές αλλά και στην ταλαιπωρία που καθημερινά μεγαλώνουν έξω από τα υποκαταστήματά του.

Τριάντα τρεις συναλλαγές του ΙΚΑ θα μπορούν να γίνονται στα ΚΕΠ Τριάντα τρεις συναλλαγές του ΙΚΑ θα μπορούν να γίνονται στα ΚΕΠ Η διοίκηση του Ιδρύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, αλλά και να αποφύγει τα χειρότερα, προχώρησε στην εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που στόχο έχει να μειώσει τις επισκέψεις στα υποκαταστήματα, καθώς 33 συναλλαγές του ΙΚΑ μπορούν πλέον να γίνονται μέσω των ΚΕΠ, καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει εξαιτίας:

1. Των μαζικών συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού και της αδυναμίας αναπλήρωσής του με νέο εξαιτίας «παγώματος» των προσλήψεων (το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού μέσα σε 3 χρόνια έχει μειωθεί κατά 40%).

2. Της αύξησης του όγκου εργασιών λόγω πολλαπλασιασμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που οδηγούν στην αύξηση των συναλλαγών όχι μόνο του τομέα συντάξεων αλλά και του τομέα εσόδων (αναγνωρίσεις) και του μητρώου (ανακεφαλαίωση).

3. Της ανάθεσης επιπλέον εργασιών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ΚΕΠΑ, πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων.

Συνέπεια είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απόκριση των υπηρεσιών, με συνεχή τάση επιδείνωσης της κατάστασης αυτής, που αν δεν αντιμετωπιστεί, θα εξελιχθεί σε αδυναμία λειτουργίας λόγω μη ύπαρξης προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαία η αναστολή της λειτουργίας υποκαταστημάτων και η μεταφορά της ασφαλιστικής τους περιοχής στο πλησιέστερο υποκατάστημα, ώστε να συνενωθεί το προσωπικό των δύο υποκαταστημάτων και να βελτιωθεί η απόδοση της υπηρεσίας για να ανταποκρίνεται έγκαιρα και επαρκώς στις ανάγκες των ασφαλισμένων (επιτάχυνση απονομής των συντάξεων),αλλά και να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερα στόχοι δημοσιονομικού χαρακτήρα (καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αύξηση ελέγχων, μείωση λειτουργικών δαπανών, κ.λπ.).

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η αναστολή λειτουργίας αφορά μόνο υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούν στην περιοχή, στο ίδιο ή διαφορετικό κτήριο, δεν επηρεάζονται.

Οδηγίες στους πολίτες

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκπονήσει η διοίκηση για τη διευκόλυνση των πολιτών:

Οι πολίτες για όλες τις συναλλαγές τους με το ΙΚΑ να απευθύνονται στο υποκατάστημα υποδοχής, το οποίο, ως όμορο, δεν βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το αρχικό και συνδέεται συγκοινωνιακά με αυτό.

Στις περιπτώσεις που το πλησιέστερο υποκατάστημα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση ή σε άλλη πόλη χωρίς καλή συγκοινωνιακή σύνδεση, συστήνεται Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στην περιοχή όπου λειτουργούσε το υποκατάστημα που αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του.

Για θεώρηση βιβλιαρίων υγείας και λήψη παροχών ασθενείας οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να επισκέπτονται οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι απαραίτητα αυτό του τόπου κατοικίας τους.

Παράλληλα, το ΙΚΑ με τη χρήση τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών έχει ήδη εφαρμόσει διαδικασίες ή δρομολογεί δράσεις που περιορίζουν την ανάγκη εργοδοτών και ασφαλισμένων να επισκεφθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους εργοδότες

* Εχει θεσπιστεί από 1/1/2010 η υποχρεωτική υποβολή ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου.

* Από 1/10/2011 οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος.

* Από 10/1/2012 η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται μέσω του Διαδικτύου απ' ευθείας στους πιστοποιημένους φορείς ή τους εργοδότες και έτσι δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των εργοδοτών στις μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

* Από 4/11/2011 είναι δυνατή η ενημέρωση των εργοδοτών για την ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων σε αυτούς από τον ιστότοπο www.ika.gr (με δυνατότητα εκτύπωσης Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΕΚΑΣ: ψαλίδι το 2014
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους εργοδότες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακίνητα
Νέα πτώση στις τιμές ακινήτων στην Ε.Ε.
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπαράζ συλλήψεων για χρέη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανεργία
Πετάει πετάει η ανεργία στο 27,2%
Λήψη μέτρων απαιτεί η ΓΣΕΕ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΕΚΑΣ: ψαλίδι το 2014
Κλείνει υποκαταστήματα, ανοίγει παρτίδες με τα ΚΕΠ
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους εργοδότες
ΔΕΗ
Από Ιούλιο η απαγόρευση διακοπής του ρεύματος
Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Πήρε παράταση ο γάμος Aegean -Olympic Air
Επενδυτικά κεφάλαια
Τα hedge funds μύρισαν... αίμα
Επενδύσεις
Σεβντάς με Τουρκία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης
Κοινοτικά κονδύλια
Ευρωκονδύλι 13,8 εκατ. σνομπάρει το ΥΠΕΚΑ
ΕΛΤΑ
68 ΚΕΠ μετακομίζουν στα ΕΛΤΑ έως το τέλος 2013
Καύσιμα
Πεντάμηνη παράταση για τις αντλίες
Εξαγωγές
Υποσχέθηκε στήριξη εξαγωγέων