Έντυπη Έκδοση

Ευρωκονδύλι 13,8 εκατ. σνομπάρει το ΥΠΕΚΑ

Με επιβολή κυρώσεων απειλείται η Ελλάδα για αθέτηση των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων

Τη μη αξιοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 13,8 εκατ. ευρώ, και τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνει με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Πρόκειται για χρηματοδότηση που προέρχεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους και παραμένει στο συρτάρι πάνω από δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, καθώς και από την Οδηγία 2009/147/Ε.Ε. για την προστασία των πουλιών, η χώρα μας το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013 πρέπει να υποβάλει την τρίτη εξαετή έκθεση αναφοράς, αξιολογώντας με επιστημονικά κριτήρια την κατάσταση διατήρησής τους σε εθνική κλίμακα και ιδιαίτερα στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του κρατικού μηχανισμού και της ολιγωρίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να υποβάλει την έκθεση εγκαίρως, αλλά «φρενάρει» διαρκώς την έναρξη της υλοποίησής της. Την ίδια στιγμή, λόγω αδράνειας της διαχειριστικής αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), η ίδια κατάσταση ισχύει και για τα αντίστοιχα έργα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας για την πλειονότητα των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, όπου έχουν παγώσει κονδύλια της τάξεως των 200.000-500.000 ευρώ ανά φορέα διαχείρισης.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Μέσα στη δεινή αυτή οικονομική συγκυρία το ΥΠΕΚΑ αδιαφορεί και αδρανεί, αφήνοντας αναξιοποίητους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδεικνύει απάθεια για το περιβάλλον. Ακόμη και έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια παγώνουν, ακόμη και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την υλοποίηση των οποίων υπάρχει εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν γίνονται σεβαστές. Η αντιπεριβαλλοντική στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ πλήττει όμως την Ελλάδα και την οικονομία μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακίνητα
Νέα πτώση στις τιμές ακινήτων στην Ε.Ε.
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπαράζ συλλήψεων για χρέη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανεργία
Πετάει πετάει η ανεργία στο 27,2%
Λήψη μέτρων απαιτεί η ΓΣΕΕ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΕΚΑΣ: ψαλίδι το 2014
Κλείνει υποκαταστήματα, ανοίγει παρτίδες με τα ΚΕΠ
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους εργοδότες
ΔΕΗ
Από Ιούλιο η απαγόρευση διακοπής του ρεύματος
Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Πήρε παράταση ο γάμος Aegean -Olympic Air
Επενδυτικά κεφάλαια
Τα hedge funds μύρισαν... αίμα
Επενδύσεις
Σεβντάς με Τουρκία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης
Κοινοτικά κονδύλια
Ευρωκονδύλι 13,8 εκατ. σνομπάρει το ΥΠΕΚΑ
ΕΛΤΑ
68 ΚΕΠ μετακομίζουν στα ΕΛΤΑ έως το τέλος 2013
Καύσιμα
Πεντάμηνη παράταση για τις αντλίες
Εξαγωγές
Υποσχέθηκε στήριξη εξαγωγέων