Έντυπη Έκδοση

ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΑΣΗΜΙΚΑ

Τα hedge funds μύρισαν... αίμα

Στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στα «φιλέτα» του Δημοσίου ποντάρουν γνωστά hedge funds σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, ανάμεσά τους και το Third Point, που το 2012 κέρδισε το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων επενδύοντας σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τις κινήσεις των hedge funds αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Third Point Starting Greek-Focused Hedge Fund on Recovery Bet». Η Third Point είχε αποκομίσει το 2012 οφέλη ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την επένδυση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχε αγοράσει σε μια περίοδο όξυνσης της κινδυνολογίας περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και τα οποία πούλησε τον Δεκέμβριο, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Εκθεση στα ομόλογα

Στο τιμόνι του Third Point βρίσκεται ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Νταν Λεμπ, ο οποίος επέλεξε να διατηρεί μια σημαντική έκθεση έναντι στα ελληνικά ομόλογα, αφού τόσο ο ισχυρός άντρας όσο και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο για ράλι στην αγορά ομολόγων κατά το 2013. Ο 51χρονος δισεκατομμυριούχος θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους hedge fund managers των ΗΠΑ. Το Third Point είχε σημαντική εμπλοκή στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τα κέρδη που του επέφεραν οι επενδύσεις του στα πορτογαλικά ομόλογα στις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, κορυφαία στελέχη και αναλυτές του Third Point βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Εκτός από τη Third Point, και άλλα αμερικανικά hedge funds, όπως η Oaktree Capital Group (με κεφάλαια 77 δισ. δολαρίων) και η Fortress Investment Group (με κεφάλαια 53,4 δισ. δολαρίων), βρίσκονται τώρα σε αναζήτηση ευκαιριών σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η πενταετής ύφεση έχει μειώσει τις αξίες των ομολόγων και των ακινήτων. Σύμφωνα με επιστολή που κοινοποίησε η Third Point στους πελάτες της, και με μια ανάλογη στις 9 Ιανουαρίου, το αμερικανικό hedge fund σχεδιάζει να επενδύσει εκ νέου σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ποντάροντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των επενδύσεων που εξετάζει η Third Point βρίσκεται και ο ΟΠΑΠ, καθώς περιλαμβάνεται στις επτά εταιρείες που προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία για την εξαγορά του.

Επενδύσεις στα ακίνητα

Η Third Point έχει ήδη προβεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα των ακινήτων, μέσω της Dolphin Capital Investors, που δραστηριοποιείται στον τομέα παραθεριστικών ακινήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συνιδρυτής της Dolphin είναι ο Μίλτος Καμπουρίδης, πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs και στέλεχος επενδυτικής εταιρείας στο χώρο των ακινήτων του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Αλλα επενδυτικά κεφάλαια που κατέχουν μετοχές της Dolphin είναι η Toscafund Asset Management, η Fortress, η BlackRock και η Fir Tree Partners.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι η Oaktree προσέλαβε το 2012 ως σύμβουλο επενδύσεων της ΒΝΡ Paribas στην Αθήνα τον Σπύρο Σπυρόπουλο για την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα, ενώ ανάλογες προσλήψεις έκανε και η Fortress προς αναζήτηση ευκαιριών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδυτικά κεφάλαια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακίνητα
Νέα πτώση στις τιμές ακινήτων στην Ε.Ε.
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπαράζ συλλήψεων για χρέη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανεργία
Πετάει πετάει η ανεργία στο 27,2%
Λήψη μέτρων απαιτεί η ΓΣΕΕ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΕΚΑΣ: ψαλίδι το 2014
Κλείνει υποκαταστήματα, ανοίγει παρτίδες με τα ΚΕΠ
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους εργοδότες
ΔΕΗ
Από Ιούλιο η απαγόρευση διακοπής του ρεύματος
Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Πήρε παράταση ο γάμος Aegean -Olympic Air
Επενδυτικά κεφάλαια
Τα hedge funds μύρισαν... αίμα
Επενδύσεις
Σεβντάς με Τουρκία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης
Κοινοτικά κονδύλια
Ευρωκονδύλι 13,8 εκατ. σνομπάρει το ΥΠΕΚΑ
ΕΛΤΑ
68 ΚΕΠ μετακομίζουν στα ΕΛΤΑ έως το τέλος 2013
Καύσιμα
Πεντάμηνη παράταση για τις αντλίες
Εξαγωγές
Υποσχέθηκε στήριξη εξαγωγέων