Έντυπη Έκδοση

Σεβντάς με Τουρκία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης

Δυτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, ζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στα μεγάλα έργα υποδομών που γίνονται στην Τουρκία. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Στήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της χώρας (ISPAT), Ιλκέρ Αϊτσί.

Τα μεγάλα έργα στην Τουρκία, όπως αυτό του αγωγού που θα μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας, άνοιξαν την όρεξη των Δυτικών επενδυτών Τα μεγάλα έργα στην Τουρκία, όπως αυτό του αγωγού που θα μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας, άνοιξαν την όρεξη των Δυτικών επενδυτών Ο 42χρονος Τούρκος αξιωματούχος, που έχει θητεία σε διάφορους φορείς της γείτονος, ανέφερε πως η αναβάθμιση της Τουρκίας στην επενδυτική κατηγορία τον περασμένο Νοέμβριο από τη Fitch, πρώτη φορά μετά το 1994, τράβηξε την προσοχή Ταμείων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Εως τώρα οι ξένοι επενδυτές περιορίζονταν στην αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο, ενώ τώρα υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή τους σε πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Την όρεξη φαίνεται πως έχουν ανοίξει τα μεγάλα δημόσια έργα της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως η υποθαλάσσια σύνδεση στον Βόσπορο, το νέο μεγάλο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων.

Σε συνέδριο που έγινε στις 28 Μαρτίου στο Λονδίνο, η τουρκική κυβέρνηση απηύθυνε (παρόντος του «εκσυγχρονιστή» υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ), πρόσκληση σε διακόσιους επενδυτές με funds 5 τρισ. δολαρίων, να συμμετάσχουν σε πρότζεκτ 250 δισ. δολαρίων. Αυτά αφορούν τους κλάδους ενέργειας και μεταφορών, καθώς η εξαρτώμενη ενεργειακά Τουρκία, που έχει τα τελευταία 10 χρόνια επενδύσει 75 δισ. δολάρια σε υποδομές, προσπαθεί διακαώς να γίνει ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Σιμσέκ δήλωσε από το Λονδίνο ότι «οι υποδομές αποτελούν το "κλειδί" στην ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό» και μίλησε για 350 δισ. δολάρια που χρειάζεται η Τουρκία για να πραγματοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της, που θυμίζουν το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της Ελλάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Δημόσια Έργα
Επενδύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ακίνητα
Νέα πτώση στις τιμές ακινήτων στην Ε.Ε.
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Μπαράζ συλλήψεων για χρέη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανεργία
Πετάει πετάει η ανεργία στο 27,2%
Λήψη μέτρων απαιτεί η ΓΣΕΕ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΕΚΑΣ: ψαλίδι το 2014
Κλείνει υποκαταστήματα, ανοίγει παρτίδες με τα ΚΕΠ
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους εργοδότες
ΔΕΗ
Από Ιούλιο η απαγόρευση διακοπής του ρεύματος
Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Πήρε παράταση ο γάμος Aegean -Olympic Air
Επενδυτικά κεφάλαια
Τα hedge funds μύρισαν... αίμα
Επενδύσεις
Σεβντάς με Τουρκία των συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης
Κοινοτικά κονδύλια
Ευρωκονδύλι 13,8 εκατ. σνομπάρει το ΥΠΕΚΑ
ΕΛΤΑ
68 ΚΕΠ μετακομίζουν στα ΕΛΤΑ έως το τέλος 2013
Καύσιμα
Πεντάμηνη παράταση για τις αντλίες
Εξαγωγές
Υποσχέθηκε στήριξη εξαγωγέων