Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 12/06/2011
Έντυπη Έκδοση
Επτά, Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Παράσταση εν πλω
ΑΝ ΑΥΤΕΣ τις ημέρες ταξιδέψετε από το λιμάνι του Πειραιά ή πάτε στην Υδρα, μην ξεχάσετε να δείτε την έκθεση και την περφόρμανς του τρομερού παιδιού της βίντεο-αρτ Νταγκ Αϊτκεν.
Ο πρωτοποριακός καλιφορνέζος καλλιτέχνης δεν περιορίζεται στους λευκούς τοίχους των αιθουσών τέχνης και σε συμβατικούς μουσειακούς χώρους. Στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ θα δείξει τη δουλειά του στο χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στα Σφαγεία της Υδρας (20 Ιουνίου-25 Σεπτεμβρίου) και θα δώσει δύο περφόρμανς σε αγκυροβολημένα φεριμπότ στο λιμάνι του Πειραιά (16, 17 Ιουνίου) και της Υδρας (19, 20 Ιουνίου).
Βραβευμένος το 1999 στην Μπιενάλε της Βενετίας με το Electric Earth (είχε παρουσιαστεί το 2007 στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) ο Νταγκ Αϊτκεν ξέρει να τραβάει την προσοχή με τις βίντεο εγκαταστάσεις του. Στο φεστιβάλ παρουσιάζει τον «Μαύρο Καθρέφτη», μια νέα, επίκαιρη παράσταση με πολυμέσα. Σύμφωνα με τον ίδιο ο «Μαύρος Καθρέφτης» δεν είναι παρά μια αλληγορία πάνω στις ζοφερές πτυχές της ζωής των ανθρώπων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. «Ενας παράλληλος κόσμος όπου η παγκοσμιοποιημένη αγορά, η επίδραση της ψηφιακής κουλτούρας και η εξάρτηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνέργεια με την καθημερινή ζωή διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατασκευάζουν μια εύθραυστη πραγματικότητα όπου τα πάντα κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...».
Ο Αϊτκεν κινείται στα όρια της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας, συνδυάζοντας διαφορετικά μέσα όπως φιλμ, αρχιτεκτονική, περφόρμανς, χορό, ήχο. Με τον «Μαύρο καθρέφτη» καταγράφει παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και εξερευνά το περιθώριο της κοινωνίας. Είναι ένα σχόλιο πάνω στις σκοτεινές πτυχές της οικονομίας και τη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και συναισθημάτων.
Τον κεντρικό χαρακτήρα στη βιντεοεγκατάσταση υποδύεται η Κλοέ Σεβινί και η παρουσία της καθορίζεται σε έναν κόσμο που η τριβή με το διαρκές και έντονο κομμάτι της ενημέρωσης την κάνει να χάσει την προσωπικότητα και την ιδιωτικότητά της.
Και άλλοι καλλιτέχνες όμως έχουν συμμετάσχει στις πολυκαναλικές εγκαταστάσεις του Αϊτκεν. Οπως οι ηθοποιοί Ντόναλντ Σάδερλαντ και Τίλντα Σουίντον, οι οποίοι συμμετείχαν στους «Υπνοβάτες», ένα έργο του 2007 που αφορούσε την ιστορία μιας βραδιάς πέντε Νεοϋορκέζων και προβλήθηκε στους εξωτερικούς τοίχους του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Ο «Μαύρος καθρέφτης» είναι το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας του Αϊτκεν που άρχισε με τη «Μετανάστευση» και συνεχίστηκε με τη «Μεθόριο».