Έντυπη Έκδοση

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ

Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο

Τριάντα ώρες κράτησαν οι συνεδριάσεις των οργάνων της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν είναι τρία: Το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το κόκκινο πανί για τους πάντες.

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή. Η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα είναι εκρηκτική. Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ένας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιο κύμα δυσφορίας. Η ηγετική ομάδα θα ήθελε πάντως να έχει προκύψει και ένα τέταρτο συμπέρασμα, για παράδειγμα ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρη γι' αυτό.

Μπορεί να αποδειχθεί σωστή η πρόβλεψή της ότι τελικώς δεν θα βρεθεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, ωστόσο ουδείς μπορεί να της εγγυηθεί ότι δεν θα έχουμε παραιτήσεις. Σ' αυτήν την περίπτωση ασφαλώς το κόστος θα είναι μικρότερο για την κυβέρνηση, αφού δεν θα απειληθεί η πλειοψηφία της, όμως το πλήγμα θα είναι σοβαρό.

Υπάρχει όντως τέτοιος κίνδυνος; Σύμφωνα με όσα λέγονται στο παρασκήνιο ορισμένοι βουλευτές (πέντε είναι οι «ύποπτοι») σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σ' αυτήν την πράξη, με το σκεπτικό ότι με το μεσοπρόθεσμο παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» που οι ίδιοι έχουν θέσει ως όριο αντοχής. Εξαιτίας της σκληρής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και του κινήματος των αγανακτισμένων παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Η επιστολή των 16 βουλευτών στον πρωθυπουργό έβαλε με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο το θέμα της επάρκειας της ηγετικής ομάδας. Την ίδια μέρα, επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλαν άλλοι τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στο λεγόμενο προεδρικό μπλοκ (Λ. Μίχος, Μ. Παντούλας, Η. Θεοδωρίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης). Οι «4» θεωρούν ότι η κίνηση των 16 συναδέλφων τους σηματοδοτεί την επανεμφάνιση του βενιζελικού ρεύματος, παρά το γεγονός ότι την επιστολή υπέγραψαν και στελέχη που είχαν βοηθήσει τον Γ. Παπανδρέου στην κόντρα του με τον Ευ. Βενιζέλο το 2007 (Σοφία Γιαννακά, Π. Κουρουμπλής κ.ά.).

Οι «4» ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Με την επιστολή τους εισηγούνται να δημιουργηθεί μητρώο «πόθεν έσχες» ελλήνων πολιτών και να δεσμευθεί ο πλούτος που αποκτήθηκε παράνομα τις τελευταίες δεκαετίες, τον καλούν επίσης να βρει τρόπους ώστε να εντοπιστούν και να φορολογηθούν οι καταθέσεις Ελλήνων στους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης και να προωθήσει ταχύτατες διαδικασίες για να τιμωρηθούν οι πολιτικοί που κατηγορούνται για διαφθορά με ταυτόχρονη δήμευση των περιουσιών τους.

Με άρθρο τους στην «Κ.Ε» (21-11-2010) οι Γ. Φλωρίδης, Ν. Αλευράς, Κ. Καρτάλης έλεγαν ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες «σε όλους όσοι δεν ανταποκρίνονται στον τομέα ευθύνης τους» και περιέγραφαν τον εχθρό με τα εξής λόγια: «είναι οι αντιλήψεις και πρακτικές του παλαιοκομματικού ανταγωνισμού, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού».

Σήμερα ο Κ. Καρτάλης είναι ένας από τους «16», ο Ν. Αλευράς προτείνει εκλογές μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (δηλώσεις του την Παρασκευή στον Αθήνα 9,84), ενώ ο Γ. Φλωρίδης στο άρθρο του στην «Κ.Ε.» κάνει λόγο για «καθολικό έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας και αρχηγεσίας» (σελ. 8-9). Στο χορό των αντιδράσεων έχουν μπει από καιρό και στελέχη που στήριξαν με φανατισμό τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος προτείνει δημοψήφισμα, ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου πιστεύουν ότι χρειάζεται να γίνει έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον στην εκτίμηση ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια μάχη χαρακωμάτων. Είναι λάθος όμως να μιλήσουμε για επανεμφάνιση της παλιάς διαμάχης παπανδρεϊκών-βενιζελικών. Πρώτα πρώτα γιατί οι παπανδρεϊκοί -όσοι δεν είναι στα κεραμίδια- έχουν κακή ψυχολογία. Υστερα γιατί ο Ευ. Βενιζέλος δεν βρίσκεται πίσω από τους «16», αφού παραμένει στην άποψη ότι τον ενδιαφέρει το «όλον ΠΑΣΟΚ». Βεβαίως η θέση του ότι υπάρχει ανάγκη συγκρότησης διευθυντηρίου στην κυβέρνηση, τροφοδοτεί τις υποψίες των αντιπάλων του ότι «θέλει να θέσει τον πρωθυπουργό σε κατάσταση επιτροπείας». Από τους υπόλοιπους φιλόδοξους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ (Μ. Χρυσοχοΐδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος) μόνον ο τελευταίος φαίνεται να έχει σταθερή γραμμή πλεύσης και στοχευμένο βηματισμό. Είναι καθαρά υπέρ του μνημονίου και έχει αναλάβει το ρίσκο αυτής της επιλογής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών