Έντυπη Έκδοση

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...

«Στα καρφιά» βρίσκονται, κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές, ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Καθώς η εικόνα που κυριαρχεί στην κοινοβουλευτική ομάδα θυμίζει «τους ζυγούς λύσατε», κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι, υπό την πίεση των διαμαρτυρόμενων στην πλατεία και ενώ η Βουλή θα είναι περικυκλωμένη από τους διαδηλωτές, η κρίσιμη ψηφοφορία θα κυλήσει χωρίς εκπλήξεις.

Η συζήτηση που αρχίζει την Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή, αναμένεται ότι θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Οχι μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Επί τρεις τουλάχιστον μέρες η κυβέρνηση, με αιχμή το υπουργείο Οικονομικών, θα βομβαρδίζεται, με πυρά που θα εκτοξεύονται από το εσωτερικό και από την πλατεία. Η εκτόνωση των «πράσινων» στις εσωκομματικές διαδικασίες δεν ήταν τέτοια ώστε να αποτρέψει τις ομοβροντίες. Κυβερνητικοί παράγοντες όμως εκτιμούν ότι η ζύμωση που έγινε με τις εξαντλητικές συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και το «μάζεμα» των επικίνδυνων ρυθμίσεων, με τις τροποποιήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, θα αποσοβήσουν τον κίνδυνο καταψήφισης. Καλού - κακού ωστόσο, οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Εξαρχος θα έχουν σε στενό μαρκάρισμα -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- εκείνους που δεν μίλησαν στη θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ και εκείνους που έχουν προσωπική ατζέντα, ενώ θα περνούν από κόσκινο τις παρεμβάσεις όλων. Ως «καλό χαρτί» της, ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί το δίλημμα: «χρεοκοπία ή μεσοπρόθεσμο που την αποτρέπει». Και αυτό αναμένεται να τεθεί ευθέως και να εξασφαλίσει τις 151 «πράσινες» ψήφους. Πότε θα γίνει αυτό; Ούτε και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ακόμη. Υπολογίζουν όμως ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν περάσει τον πρώτο κάβο, χωρίς απώλειες.

Δεν ισχύει το ίδιο για τους δυο εφαρμοστικούς νόμους, που θα προωθηθούν στη Βουλή. Πότε και με ποια μορφή, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι, ώς την σύνοδο κορυφής, στις 23-24 Ιουνίου, θα έχει κατατεθεί τουλάχιστον ο ένας βασικός εκτελεστικός νόμος και θα έχει προχωρήσει η πρώτη ανάγνωσή του, καθώς αποτελεί, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο, προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Εξου και θα ψηφιστεί αμέσως μετά. Υπολογίζεται έως τις 5-8 Ιουλίου. Στο νόμο αυτό θα περιλαμβάνονται τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σ' αυτή τη φάση όμως, η κυβέρνηση θα πατάει σε αναμμένα κάρβουνα, διότι εκεί περιμένει τα επικίνδυνα «όχι». Ηδη, ορισμένοι βουλευτές έχουν διαμηνύσει ευθέως -όπως ο Αλ. Αθανασιάδης για τη ΔΕΗ- ότι θα καταψηφίσουν, ενώ άλλοι κινούνται στο «ναι μεν αλλά». Το βέβαιο είναι ότι οι βουλευτές, πέραν των επιχειρήσεων εθνικής εμβέλειας και στρατηγικής σημασίας, θα δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε μονάδες που λειτουργούν στην εκλογική τους περιφέρεια. Στο Μαξίμου, ωστόσο, θεωρούν ότι μετά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, ως προς το αφορολόγητο, τις απολύσεις, την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, τις φοροαπαλλαγές, τη μείωση επιδομάτων με συγκεκριμένα κριτήρια, αποφεύχθηκαν τα προβλήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών