Έντυπη Έκδοση

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;

«Ψηφίστε τα μέτρα πριν από τη σύνοδο κορυφής». Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες ενόψει των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών στις 23-24 Ιουνίου για τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες διαφωνίες στους κόλπους της Ε.Ε.

Οι ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να έχει αποφασίσει η ελληνική Βουλή πριν ληφθεί απόφαση από τους ηγέτες της Ε.Ε. για το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας φοβούμενοι εκπλήξεις, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να λάβουν εκείνοι απόφαση, αλλά τα μέτρα να μην εγκριθούν από τους βουλευτές και η Ελλάδα να μπει σε φάση πολιτικής αστάθειας. Επίσης οι εταίροι φοβούνται τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής σε κάποιες ρυθμίσεις, υπό την πίεση των πολιτών που θα έχουν κατέβει στους δρόμους.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση, ώστε να πεισθούν βουλευτές που τηρούν αρνητική ή επιφυλακτική στάση να πουν το «ναι». Σ' αυτό υπολογίζουν ότι θα επιδράσει θετικά αν επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έχοντας εξασφαλίσει το νέο δάνειο. Στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση και τις επόμενες μέρες θα αποφασισεί αν η Ε.Ε. θα επιμείνει στη θέση της ή θα δεχθεί τους λόγους που προβάλλει ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις για τον χαρακτήρα που θα έχει το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Θεωρείται δεδομένο πλέον το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο θα κινείται γύρω στα 100 δισ. ευρώ (άλλες πλροφορίες το ανεβάζουν στα 120 δισ.) και θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρα μας έως και το 2014. Από το ποσόν περίπου 45 δισ. ευρώ θα βάλουν τα κράτη (τα 2/3) και το ΔΝΤ (το 1/3), τα 30 δισ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις και περίπου 1/3 από την συμφωνία των ιδιωτών να ανταλλάξουν ομόλογα που θα λήγουν τα επόμενα χρόνια με άλλα που θα λήγουν 7 χρόνια αργότερα. Το σημείο στο οποίο αναζητείται κοινός τόπος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην επιμήκυνση.

1Οι Γερμανοί εγκρίνουν πλέον το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (αρχικά ζητούσαν αναδιάρθρωση). Ο Β. Σόιμπλε μίλησε ανοιχτά για να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε κοντά στην πρώτη χρεοκοπία μέλους της ευρωζώνης κι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Στο Βερολίνο είναι αμετακίνητοι όμως στη θέση τους ότι πρέπει οι ιδιώτες να αναλάβουν μέρος του κόστους. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, με αυτό τον τρόπο θα είναι μικρότερο το ποσόν το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι γερμανοί φορολογούμενοι και δεύτερον, θα γίνει σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στους ιδιώτες ότι αναλαμβάνουν ρίσκο αγοράζοντας ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ετσι υπολογίζουν ότι θα υπάρχει στροφή στα ομόλογα των χωρών του βορρά, που έχουν μεν χαμηλότερο επιτόκιο, είναι όμως πιο ασφαλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του European Economic Advicory Group, από το 2002 έως το 2009 οι καταθέσεις των Γερμανών ήταν 1.621 δισ. ευώ. Από αυτά μόλις 562 δισ. επενδύθηκαν στη Γερμανία. Τα 2/3 περίπου, 1.058 δισ. ευρώ, επενδύθηκαν σε άλλες χώρες κυρίως στην περιφέρεια της ευρωζώνης στις οποίες θεωρούσαν ότι το ρίσκο είναι χαμηλό.

2Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία δεν θέλουν με κανέναν τρόπο η εθελοντική επιμήκυνση να θεωρηθεί αναδιάρθρωση του χρέους πράγμα που θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» και θα ενεργοποιήσει τα CDS, αυξάνοντας την πίεση στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία αρχικά και πυροδοτώντας εξελίξεις που πιθανόν να γίνουν ανεξέλεγκτες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Ζ. Κ. Τρισέ τάχθηκε εναντίον «κάθε λύσης που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντική», ενώ και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι «θα ήταν ανεπιθύμητο ένα πιστωτικό γεγονός». Παρόμοια θέση έχει λάβει και το ΔΝΤ.

3Στο παιχνίδι βρίσκονται και οι οίκοι αξιολόγησης, με τους οποίους υπάρχει διαβούλευση για το τι θεωρείται «πιστωτικό γεγονός». Τόσο η Moody's όσο και η Fitch τονίζουν ότι η υποχρεωτική ανταλλαγή ομολόγων είναι «πιστωτικό γεγονός», θα οδηγούσε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και σε πιθανή νέα υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

4Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει για αποφασιστική λύση στο ζήτημα του χρέους ώστε να μην υπάρχουν διεθνείς αναταράξεις, σε μια στιγμή που και η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Αυτό έγινε σαφές στη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ.

Το ελληνικό πρόβλημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, ενώ είναι πιθανό να συναντηθούν και οι υπουργοί του Eurogroup. Ηδη έχει αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τη λύση που μπορεί να δοθεί στο ελληνικό χρέος και πώς η συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα συνιστά χρεοκοπία.

Ο Ζ. Κ. Τρισέ σε αυτό το πλαίσιο δείχνει διατεθειμένος να δεχθεί εθελοντική επιμήκυνση ελληνικών ομολόγων (πιθανόν και αυτών που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ). Ενα από τα βασικά ερωτήματα είναι με ποιο τρόπο μπορούν να πειστούν οι ιδιώτες να ανταλλάξουν ελληνικά ομόλογα με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Η απάντηση που δίνεται είναι με ελκυστικό επιτόκιο και με εγγυήσεις ότι τα νέα ομόλογα θα αποπληρωθούν δίχως να υποστούν «κούρεμα». Ωστόσο και σε αυτή τη λύση υπάρχουν ενστάσεις αφού οικονομικοί παράγοντες επιμένουν ότι «η μη έγκαιρη πληρωμή θεωρείται χρεοκοπία, όποιο όνομα και αν επιχειρείται να δοθεί: επιμήκυνση, αναδιάταξη, ήπια αναδιάρθρωση, εθελοντική διακράτηση κ.λπ.». Στις συζητήσεις εμπλέκονται και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν σημαντικό κομμάτι ελληνικών κρατικών ομολόγων (περίπου 45 δισ. ευρώ), ενώ αν βρεθεί «φόρμουλα» θα κληθούν να συμμετάσχουν και γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που μαζί με την ΕΚΤ είναι ο κύριος κάτοχος ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα με τα παραπάνω βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Ε.Ε. συζητήσεις για την εξασφάλιση κοινοτικών πόρων μέσω των ταμείων και της Τράπεζας Επενδύσεων, που θα χρηματοδοτήσουν έργα ώστε να αρχίσει να ρέει χρήμα στην ελληνική οικονομία και να διευκολυνθούν οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση του ελλείμματος.

Πολλές φωνές στο εσωτερικό της Ε.Ε. επιμένουν ότι όποια μέτρα κι αν ληφθούν, δεν θα είναι αποτελεσματικά αν δεν αντιμετωπίζουν με σαφή τρόπο το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αφού το δημόσιο χρέος γύρω στο 150% δεν είναι διαχειρίσιμο. Γι' αυτό επανέρχεται ξανά η κουβέντα περί ευρωομολόγου. Αλλά το πιθανότερο, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα ιστορία, η Ε.Ε. θα πάει ξανά σε μια μεσοβέζικη λύση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ecofin
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών